search icon

Οικονομία

Reuters: Το Brexit μπορεί να τροφοδοτήσει ένα Grexit

Οι βρετανικές εκλογές τον Μάιο και μια ενδεχόμενη έξοδος του Λονδίνου από την Ε.Ε. μπορούν να επηρεάσουν προς την ίδια κατεύθυνση και την Ελλάδα, οδηγώντας την σε έξοδο από την Ένωση, όπως αναφέρει άρθρο του Reuters.

Οι βρετανικές εκλογές τον Μάιο και μια ενδεχόμενη έξοδος του Λονδίνου από την Ε.Ε. μπορούν να επηρεάσουν προς την ίδια κατεύθυνση και την Ελλάδα, οδηγώντας την σε έξοδο από την Ένωση, όπως αναφέρει άρθρο του Reuters.

Το άρθρο αναφέρει ότι «Grexit» και «Brexit» μπορεί φαινομενικά να μην συνδέονται, αλλά έχουν κοινή βάση: την απογοήτευση των ψηφοφόρων με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Τα αίτιά τους είναι διαφορετικά και η πιθανότητα μιας βρετανικής αποχώρησης είναι πολύ μεγαλύτερη, αναφέρει.

Συνεχίζει λέγοντας ότι οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι με τα 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε από τους δανειστές της, ενώ στη Βρετανία η κοινή γνώμη τάσσεται κατά της ΕΕ λόγω των αυξανόμενων επιπέδων μετανάστευσης από άλλα ευρωπαϊκά κράτη στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron έχει υποσχεθεί την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας και εν συνεχεία την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017 για την παραμονή της χώρας ή όχι στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση να κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης του δημοψηφίσματος (Διαβάστε περισσότερα).

Αυτό που συνδέει τις περιπτώσεις, συνεχίζει το άρθρο, είναι ότι Brexit θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ένα Grexit, ή ακόμη έξοδο από την ευρωζώνη και άλλων χωρών.

Διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη στις ευρωπαϊκές συνθήκες για έξοδο από την ευρωζώνη αλλά επισημαίνει ότι υπάρχει «εναλλακτική»: η εξολοκλήρου αποχώρηση από την ΕΕ σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε ένα κράτος μέλος «να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύµφωνα µε τους εσωτερικούς συνταγµατικούς του κανόνες».

Δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη αλλά από την ΕΕ συνολικά. Τους όρους της εξόδου τους καθορίζουν τα άλλα κράτη μέλη και χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (στο Συμβούλιο) καθώς και έγκριση της Ευρωβουλής.

Το Reuters αναφέρει πως λογικά η πρώτη χώρα που θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 θα είναι η Βρετανία και ως εκ τούτου, η σχέση με την Ελλάδα και δυνητικά άλλα μέλη της ΕΕ έγκειται στο ότι το Λονδίνο θα «κωδικοποιήσει» μια διαδικασία που ποτέ κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί.

«Δεν υπάρχει ούτε νομική πρόβλεψη για έξοδο από την ΕΕ ούτε πρόθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από αυτή. Οποιοσδήποτε εκβιασμός προς την Ελλάδα θα αποσταθεροποιούσε συνολικότερα την ευρωζώνη και ως εκ τούτου δεν θα επιχειρηθεί», σημείωσε χθες (6 Δεκεμβρίου) στην EurActiv.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πηγή: Euroactiv

Exit mobile version