search icon

Οικονομία

Τσακαλώτος: Μην… πιστεύετε πολύ τις εφημερίδες

Παραδέχθηκε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έχει «ζορίσει τα μεσαία στρώματα» - Το τρα-λα-λα και η αναγούλα του Χαρίλαου Φλωράκη

Παραδέχθηκε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έχει «ζορίσει τα μεσαία στρώματα» – Το τρα-λα-λα και η αναγούλα του Χαρίλαου Φλωράκη

των Σοφίας Ζαφείρη – Αργύρη Παπαστάθη

Επίθεση κατά πάντων, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, φρόντισε να πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι καλό θα ήταν να μην πιστεύουμε όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες και κυρίως στους τίτλους τους, καταλήγοντας, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι «τους τίτλους προφανώς δεν τους βγάζουν οι καλοί δημοσιογράφοι, τους βάζουν άλλοι». «Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ σύντομα, πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύουν ορισμένοι. Όπως μου έλεγε η γιαγιά μου μην πιστεύετε όσα διαβάζετε στις εφημερίδες και ειδικά στους τίτλους» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί, έχει ασκήσει πιέσεις στη μεσαία τάξη. «Έχουμε εμείς ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Βεβαίως τα έχουμε ζορίσει γιατί ήταν απόλυτη η δέσμευσή μας για τους φτωχούς και την ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς για νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι «το πακέτο θα είναι ουδέτερο δημοσιονομικά» και προσθέτοντας ότι θα περιλαμβάνει 2% μέτρα και 2% αντίμετρα. 

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, μη διστάζοντας να κάνει λόγο και για κινδυνολογίες.

«Έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα. Βοηθάει την ελληνική οικονομία ότι μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις, ότι θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016;

Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε περάσει έναν τεράστιο αριθμό νομοσχεδίων. Νομίζετε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περάσει όλα αυτά τα νομοσχέδια σε έξι μήνες και να είχαμε ταυτόχρονα κλείσει και την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση; Γιατί δεν σκέφτεστε ότι αυτό ήταν έργο της τρόικας, η οποία δεν ήθελε ουσιαστικά να κλείσουν οι αξιολογήσεις».

Εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι θα τηρηθούν το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις. O κ. Τσακαλώτος μνημόνευσε, επίσης, ότι κάποιοι όταν ακούνε τη λέξη αξιολόγηση παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη» όταν άκουγε τη λέξη ανανέωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών για την υπεραπόδοση του 2016 δεν ευθύνεται η υπερφορολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά η πίεση των Θεσμών να πάρουμε περισσότερα μέτρα γιατί δεν πίστευαν ότι θα πιάσουμε το στόχο. «Αυτό φαντάζομαι θα το είχες τραβήξει κι εσύ Χρήστο» είπε απευθυνόμενος στον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Είναι πολύ σημαντικό το Γραφείο του Προϋπολογισμού που με έχει στεναχωρήσει λίγο τελευταία, είπε, «δεν πειράζει έχω συνηθίσει να με στεναχωρούν οι θεσμοί και οι Οργανισμοί»

 

Exit mobile version