search icon

Πολιτική

«Στροφή στα “αριστερά” δεν σημαίνει στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ» – «Ούτε “κυβερνήσεις σωτηρίας” με τη ΝΔ»

Αυτό τονίζουν τα στελέχη της ανανεωτικής Πρωτοβουλίας, σε κείμενο προτάσεων ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Μηνύματα πολιτικής «γραμμής» εν’ όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στέλνει με το δικό της κείμενο προτάσεων η ανανεωτική πρωτοβουλία υπό τον Θ. Μαργαρίτη.

«Στροφή στα «αριστερά» δεν σημαίνει στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν τα στελέχη της Πρωτοβουλίας, που σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν με το κείμενο που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ότι  «δεν συμφωνούμε με τις συνεχιζόμενες  εκκλήσεις δήθεν «κεντρώων» για «κυβερνήσεις σωτηρίας» με τη ΝΔ».

Η «Πρωτοβουλία για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση» -η λεγόμενη τρίτη συνιστώσα- (Ανανεωτική Αριστερά, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι) έχουν οργανώσει για την παρουσίαση των θέσεών τους δύο εκδηλώσεις. Στην Θεσσαλονίκη, αύριο Πέμπτη 12/5, ώρα 18.30, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου- Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα την Κυριακή 15/5, 11.00, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το κείμενο συμβολής υποστηρίζει την ανανέωση του σοσιαλδημοκρατικού αφηγήματος με επίκεντρο τις κοινωνικές ανισότητες, την προοδευτική φορολογία, την κλιματική κρίση, την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, το ανοιχτό και δημοκρατικό ψηφιακό κράτος και το μέτωπο στον ρατσισμό. Επιβεβαιώνει την υπαρκτή διαχωριστική γραμμή Αριστεράς- Δεξιάς,  η κατάργηση της οποίας -όπως κάποιοι επικροτούν- οδηγεί στην κρίση των δημοκρατιών και στην άνοδο του λαϊκισμού.  Ασκεί κριτική στην απλουστευτική εκδοχή περί «κανονικότητας» η οποία ταυτίζεται με την συντηρητική κατάσταση, εμποδίζοντας τις αναγκαίες προοδευτικές τομές στην κοινωνία.

Τέλος, υπερασπίζεται την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε ανταγωνιστική κατεύθυνση με τις θέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα της Σοσιαλδημοκρατίας.

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας  έχει ως εξής:

«Πορευόμαστε προς το Συνέδριο του Κινήματος με τα μάτια στραμμένα στη συνέχιση του  ουκρανικού δράματος, όπως αυτό προέκυψε από την αδίστακτη εισβολή του καθεστώτος  Πούτιν. Οι επιπτώσεις αυτού του δράματος αγκαλιάζουν όλο τον κόσμο και κυρίως την  Ευρώπη. Ελπίζουμε πως σύντομα η θρησκευτική Ανάσταση θα συνοδευτεί και με την  Ανάσταση του ουκρανικού λαού.

Σ’ αυτή τη συγκυρία αισθανόμαστε την ανάγκη να μη κρυφθούμε στην ασφάλεια της  άπνοιας ιδεών, αλλά να δηλώσουμε ότι πολιτική ανανέωση χωρίς ιδέες, αρχές και αξίες δεν  γίνεται. Είμαστε σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες. Η σημερινή Σοσιαλδημοκρατία καλείται να  ανακαλύψει νέους δρόμους και πηγές για να δώσει εναλλακτικές λύσεις στην  παγκοσμιοποίηση, για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη προς την ίδια και την πολιτική. Δεν  έχει εύκολο ρόλο.

Θέλουμε να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον, κυρίως της νέας γενιάς, αλλά και των  σημερινών εργαζόμενων που ζουν στην ανασφάλεια, το μέλλον αυτών που βλέπουν την  ανεργία τους ως μονιμότητα, αλλά ακόμη και το αύριο των σημερινών συνταξιούχων. Δεν  θέλουμε να επιστρέψουμε ή να επαναλάβουμε το παρελθόν μας, θέλουμε να αλλάξουμε  το μέλλον μας.

Η βασική αιτία της αντοχής των αντιδημοκρατικών ακροδεξιών κινημάτων σήμερα είναι το  ότι οι δυο μεταπολεμικοί πόλοι των δυτικών κομματικών συστημάτων φαίνεται να μην  έχουν διαφορετικές αφηγήσεις να καταθέσουν. Η κατάργηση της διάκρισης Αριστερά – Δεξιά που κάποιοι επαινούν, είναι η αιτία της κρίσης των δημοκρατιών. Η αίσθηση των  ανισοτήτων και η καθοδική κοινωνική κινητικότητα γεννούν τον λαϊκισμό και την κρίση των  δημοκρατιών. Κεντρική στόχευση μας είναι μια Συμμαχία των λιγότερο ευνοημένων, των  απειλούμενων και δυσαρεστημένων από τις νέες ανισότητες και ανασφάλειες με τα νέα  παραγωγικά δυναμικά και μεσαία στρώματα και τον κόσμο του πνεύματος που  αναζητούν την παραγωγική και κοινωνική καινοτομία, τη διεύρυνση αλλά και την  ισότητα ευκαιριών. Προοδευτικός σήμερα είναι αυτός που μάχεται για μεταρρυθμίσεις  που μειώνουν τις ανισότητες.

Σε μια εποχή που οι θεσμοί της οικονομίας λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θεσμοί  της πολιτικής παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εθνο-κρατικές λογικές. Μόνο αν κατορθώσει η  Σοσιαλδημοκρατία να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της οικονομικής παγκοσμιοποίησης,  θα καταφέρει και τα εθνικά συμφέροντα να εξυπηρετήσει και την ιδέα της Ενωμένης  Ευρώπης να προωθήσει.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι σοσιαλδημοκράτες καλούνται να αντιμετωπίσουν τέσσερεις βασικές προκλήσεις:

-την περιθωριοποίηση των κοινοβουλευτικών θεσμών, για χάρη είτε της  εκτελεστικής εξουσίας είτε υπερεθνικών μη λογοδοτούντων στους πολίτες  οργανισμών.

-την «τεχνοκρατική» διαδικασία των πολιτικών αποφάσεων. Η αντιπροσωπευτική  δημοκρατία είναι πάνω από όλα δημοκρατία των κομμάτων, τα οποία όμως έχουν  υποστεί μεγάλους μετασχηματισμούς και από κόμματα ταξικά με ιδεολογία έχουν  μετασχηματιστεί σε αποϊδεολογικοποιημένα κόμματα καρτέλ.

-το διαζύγιο μεταξύ της «πολιτικής» και της σφαίρας χάραξης της δημόσιας  πολιτικής. Την ίδια στιγμή που με τη συνεπικουρία και του διαδικτύου αυξάνεται ο  πλουραλισμός, αυξάνεται και ο κατακερματισμός της δημόσιας σφαίρας. Ανοίγει έτσι ο δρόμος μετάβασης από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία στη δημοκρατία  του «κοινού», από τους ιδεολόγους και τους κομματικούς ακτιβιστές στην επιρροή  των συμβούλων επικοινωνίας.

-την καθοδική κοινωνική κινητικότητα για τα μεγαλύτερα τμήματα των ευρωπαϊκών  κοινωνιών. Η πολιτική συγκινεί όταν εξασφαλίζει την ατομική και οικογενειακή  ανοδική κινητικότητα των πολιτών Και όταν η κινητικότητα σταματά, αυτό σημαίνει  ότι επελαύνουν οι ανισότητες.

Εμείς ως Κίνηση Ιδεών και Πολιτικής -οι οποίοι δεν είμαστε ενταγμένοι στο ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε πολλά προς την κατεύθυνση της επανόδου της πολιτικής και του ενδιαφέροντος για τον πολίτη, αλλά δεν κρύβουμε ότι χρειάζεται από κοινού με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή  σοσιαλδημοκρατική οικογένεια να κάνουμε πολλά περισσότερα. Και όχι με κούφια λόγια  αλλά με αναστοχασμό που γίνεται πράξη. Οι εποχές της κομματικής αυταρέσκειας έχουν  περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν αντιμετωπίζουμε όμως όλους τους πολίτες που σαγηνεύονται από τις σειρήνες  απαξίωσης της πολιτικής με τη ίδια λογική. Δεν είναι όλοι τους «αντιδημοκράτες». Η  ελιτιστική απαξίωση τους αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημοκρατία από τη δική  τους «διαμαρτυρία».

Β. Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία 

Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. Είναι αλήθεια. Αν όμως αυτό συμβεί μόνο λόγω της  πανδημίας, αυτή θα φύγει, μαζί με την πανδημία, όπως ήρθε. Η πανδημία, η οποία βρήκε  τις κοινωνίες και τα κράτη απροετοίμαστα, θέτει με νέο τρόπο παλιά ζητήματα, όπως είναι  η τεχνητή νοημοσύνη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, η τηλεργασία, οι  ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η ισχυροποίηση του κράτους πρόληψης, οι κοινωνίες της  επιτήρησης και της παρακολούθησης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η βιοϊατρική, οι  ψηφιακές ανισότητες, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις, ο πλανητικός φόβος, οι  περιβαλλοντικές διακινδυνεύσεις, η ασφάλεια, η μετανάστευση. Όλα αυτά αποκτούν νέα  διάσταση που αν δεν προσέξουμε, μπορεί να μονιμοποιήσει και να νομιμοποιήσει  αυταρχικές λύσεις και τάσεις.

Χρειάζεται στροφή στην κοινωνία με αριστερές πολιτικές που εστιάζουν στα κέντρα των  κοινωνιών. Πολιτική απάντηση στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, να τι χρειάζεται.  Υπέρβαση των εθνικισμών με Συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών. Η Σοσιαλδημοκρατία  είναι η παράταξη των διαρκών μετασχηματισμών του εαυτού της και της κοινωνίας. Είναι  η παράταξη που επιδιώκει να κάνει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων πιο αξιοπρεπή.  Ακριβώς αυτή της η αδυναμία να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο αξιοπρεπή τα τελευταία  20 χρόνια, η αδυναμία της να απαντήσει πολιτικά στην παγκοσμιοποίηση, εξηγεί την κρίση  της.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλο κομμάτι των ευρωπαίων πολιτών έχουν την αίσθηση ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το ξένο προς αυτούς, μία δύναμη που δεν ελέγχουν και η  οποία πολλές φορές επιβουλεύεται τα δικαιώματά τους. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε  αρχές και αξίες που αποτελούν την βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως η  αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες να βρίσκονται στο  στόχαστρο.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Γ. Η σοσιαλδημοκρατική μας αφήγηση

Για να μετατρέψουμε τις ιδέες μας σε λίπασμα για την ενδυνάμωσή μας στην ελληνική  πραγματικότητα, πρέπει να γίνει σαφές το στίγμα μας, η αφήγησή μας. Κατανοούμε ότι δεν  αρκεί απλά η επίκληση της αυτονομίας μας από την «κανονικότητα» της ΝΔ και την  πολιτική σουπερμάρκετ του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αυτόνομο κόμμα, όχι γιατί δεν είμαστε ούτε  με τον συντηρητισμό της ΝΔ ούτε με τον αριστερόστροφο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  γιατί δεν είμαστε η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε το κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Στροφή στα αριστερά λένε μερικοί και ξεχνούν ότι αυτό από μόνο του είναι κενός λόγος.  Στροφή στα «αριστερά» δεν σημαίνει στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω των πολιτικών του  ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινωνία διαμορφώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δεν  θέλει καν να ακούει περί Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Όλο και περισσότεροι πολίτες  συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ σε όσους ακόμη  θέλουν να είναι αριστεροί αλλά και δημοκράτες.

Ούτε όμως η σκόπιμη απολυτοποίηση της «κανονικότητας» μας βρίσκει σύμφωνους. Οι  σοσιαλδημοκράτες είναι με τις αλλαγές, με την ανανέωση, με τις μεταρρυθμίσεις, με τις  δημοκρατικές τομές. Με την έννοια της κανονικότητας κάποιοι και κάποια συμφέροντα  εννοούν να αφήσουμε τα μείζονα, και τα πιο άνισα ταξικά χαρακτηριστικά αυτής της  κοινωνίας και του ελληνικού κοινωνικού και πολιτικού συστήματος να παραμένουν ίδια με  αυτά που μάς οδήγησαν στην κρίση. Αυτή είναι μια μη κανονική «κανονικότητα». Όσοι  μιλούν για μια τέτοια κανονικότητα, εννοούν μια μόνιμη συμμαχία με την Κεντροδεξιά  και τη ΝΔ. Ούτε αυτό πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα παγιδεύσει  την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία σε ιδέες και πρακτικές ξένες προς την παράδοσή της και  προς το όραμά της αλλά και θα αφήσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο έρμαιο του  λαϊκισμού και των τυχοδιωκτισμών. Γι’ αυτό και δεν συμφωνούμε με τις συνεχιζόμενες  εκκλήσεις δήθεν «κεντρώων» για «κυβερνήσεις σωτηρίας» με τη ΝΔ.

Γ. Οκτώ ελληνικές προτεραιότητες 

– την προσαρμογή των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας,

– την ενίσχυση των υφιστάμενων αλυσίδων αξίας (αγροδιατροφή, τουρισμός,  πολιτισμός, δημιουργική βιομηχανία κλπ) που περιλαμβάνουν δυναμικούς  κλάδους και σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας,  προκειμένου να συμμετάσχουμε με ευνοϊκότερους όρους στο ευρωπαϊκό και  διεθνή καταμερισμό εργασίας,

– την ενίσχυση και ανάδειξη νέων τομέων και κλάδων που παράγουν διεθνώς  εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες (τεχνολογικές καινοτομίες, τεχνητή  νοημοσύνη (AI), ρομποτική, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), εκτύπωση 3D,  γενετική μηχανική, νανοτεχνολογία, κβαντικοί υπολογιστές, και άλλες  τεχνολογίες αιχμής), βιοτεχνολογία, υπηρεσίες υγείας, κυκλική οικονομία,  επαναχρήση-επιδιόρθωση-ανακύκλωση, πράσινη ενέργεια, κλπ) και τη  στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Αντί επιλόγου 

Έχουν κουράσει οι κούφιες περιεχομένου μεγαλοστομίες και ο ξύλινος πολιτικός  λόγος. Στη θέση τους εμείς ως σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουμε να ξανακάνουμε  επίκαιρο το αίτημα του πρωτείου της Δημοκρατίας, της μείωσης των ανισοτήτων και των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Να σχεδιάσουμε από κοινού με  τους πολίτες, και όχι μόνοι μας, ένα νέο κράτος, νέες μορφές δημόσιας εξουσίας  που θα διασφαλίζουν τον αναγκαίο καινοτόμο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και  κοινωνικό σχεδιασμό την ήπια και συμμετοχική ρύθμιση και τις στοχευμένες  αναδιανεμητικές πολιτικές. Πολιτικές που θα στηρίζουν τους αδύναμους  συμπολίτες μας με μέσο την ανάπτυξη της δυναμικής παραγωγικής κοινωνίας και  θα συσπειρώνουν μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΦΙΑ 2022: Μετ΄ εμποδίων η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Προβλήματα στο TAXISnet

Γερμανία: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 7,4% τον Απρίλιο

Ideal Holdings: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Netbull από την Adacom έναντι €6,3 εκατ.

Exit mobile version