search icon

Αγορές

Διευρύνουν την άνοδο οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα ισχυρά μάκρο

Ο μεταποιητικός δείκτης  PMI της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο σε υψηλό εννέα μηνών  – Προς υψηλό δύο εβδομάδων ο DAX

Ενισχύεται η άνοδος στους ευρωπαϊκούς δείκτες που άνοιξαν σήμερα σε θετικό πρόσημο μετά από ένα τετραήμερο πτωτικό σερί λόγω του κοροναϊού.

Η άνοδος οφείλεται αφενός στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον μεταποιητικό PMI της ευρωζώνης που ενισχύθηκε τον Ιανουάριο και αφετέρου η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κινεζικός κοροναϊός δεν απαιτεί ακόμα την κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης  PMI της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο σε υψηλό εννέα μηνών στις 47,8 μονάδες από 46,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit που καλύπτει μεταποίηση και υπηρεσίες παρέμεινε πάντως αμετάβλητος τον Ιανουάριο στις 50,9 μονάδες.

Παράλληλα, η ενίσχυση του γερμανικού PMI δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα για το 2020.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει άνοδο 1,15%  στις 424,85 μονάδες, με τον βιομηχανικό κλάδο να κάνει άλμα 1,7%. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι και οι μεγαλύτεροι δείκτες βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE100 με άνοδο 1,56%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,36%, o γαλλικός CAC40 με κέρδη 1,14%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,28%  και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 κατά 1,03%.

Ο γερμανικός DAX αναμένεται να καταγράψει τις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς αυτή την ώρα ενισχύεται κατά..

Στη Γερμανία ο κρίσιμος τομέας της μεταποίησης σκαρφάλωσε σε υψηλό 11 μηνών στις 45,2 μονάδες, οδηγώντας σε βελτίωση του σύνθετου δείκτη στις 51,1 μονάδες που αποτελεί υψηλό πέντε μηνών.

Η μετοχή της Bayer έκανε άλμα ενισχύοντας τον DAX μετά τις αναφορές για πιθανό εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αρχές των ΗΠΑ για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Η μετοχή της γαλλικής φαρμακευτικής Ipsen έκανε βουτιά νωρίτερα κατά 22% , μετά την παύση της χορήγησης φαρμάκου για σπάνιες ασθένειες των οστών

Η μετοχή της Ericsson σημειώνει βουτιά 6,8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος για το έτος, ενώ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,43 δισ. σουηδικές κορώνες ($465 εκατ.) έναντι ζημιών 6,55 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της Carrefour σημειώνει άνοδο 5,34% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι πωλήσεις το δ΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 21,74 δισ. οριακά αυξημένες κατά 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις ενισχύθηκαν 3,1%.

Exit mobile version