search icon

Αγορές

D-Day για τη Νο.1 οικονομία του πλανήτη – Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και οι επόμενες κινήσεις της Fed

Σήμερα θα δημοσιευθούν τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ο οποίος θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve - Αύξηση 75 ή 50 μονάδων βάσης από τη Fed τον Νοέμβριο;

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι στραμμένο το βλέμμα των αγορών, καθώς οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να δημοσιεύσουν τον ετήσιο πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ο οποίος εν πολλοίς θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve). 

Η ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων θα γίνει στις 3.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε μια οριακή υποχώρηση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 8,1% από 8,3% τον Αύγουστο. 

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη τιμών στις ΗΠΑ

Οπωσδήποτε, μια καθοδική κίνηση του πληθωρισμού θα συμβάλλει στη μερική αποκλιμάκωση των ανησυχιών και στην εν μέρει βελτίωση του ευρύτερου επενδυτικού / οικονομικού κλίματος. Κι αυτό, διότι είναι πιθανό να «αναγκάσει» την κεντρική τράπεζα να πατήσει «φρένο» στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία επηρεάζει άμεσα το ΑΕΠ. 

Σ’ αυτό το σενάριο, επομένως (μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή), οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, η οποία είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου, είναι πιθανό να καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75 μονάδες βάσης, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο. 

Αντίθετα, αν οι εκτιμήσεις για μείωση του πληθωρισμού δεν επιβεβαιωθούν, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η αποστροφή του ρίσκου θα συνεχιστεί με τον ίδιο και χειρότερο ρυθμό, οδηγώντας σε νέες ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα. 

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, προχωρώντας σε ακόμη μία -τέταρτη συνεχόμενη- παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο εύρος 3% – 3,25%).  

Ας σημειωθεί ότι τα τα υψηλότερα επιτόκια, παρότι αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, εντούτοις επιδρούν αρνητικά αφενός στον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, αφετέρου στο κόστος δανεισμού του δημοσίου, το οποίο ήδη βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι στο 3,9%).  

H απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ

Την Τρίτη, σε κάθε περίπτωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία, παρότι θα αποφύγει την ύφεση, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος από 1,6% το 2022, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 8,8% το 2022 από 4,7% το 2021. 

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας

Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά από την τελευταία σύσκεψη (Σεπτέμβριος 2022) της Federal Reserve, κατά την οποία αποφασίστηκε η τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδων βάσης, δείχνουν ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες είναι έτοιμοι να παρέμβουν περαιτέρω στην επιτοκιακή πολιτική.  

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι οι σφιχτές συνθήκες έχουν αρνητικό αντίκτυπο ιδίως στα χαμηλότερου εισοδήματος νοικοκυριά, δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν πρόκειται να αρθούν έως ότου το πληθωριστικό πρόβλημα παρουσιάσει σημάδια αποκλιμάκωσης. «Ο πληθωρισμός παρουσιάζει ελάχιστες ενδείξεις εξισορρόπησης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εκτίμηση για τον ρυθμό αναθεώρησης των επιτοκίων» καταλήγουν οι ιθύνοντες της Fed.  

Διαβάστε επίσης

Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Από αύριο η επιδότηση 25 λεπτά το λίτρο

Χλιδή: Αυτή είναι η μυθική έπαυλη του Μπιλ Γκέιτς (vid)

Exit mobile version