search icon

Αγορές

Γαλλία: Αγώνας δρόμου για να αποφύγει μια νέα υποβάθμιση από διεθνή οίκο αξιολόγησης

Ο οίκος Standard & Poor’s ετοιμάζεται να δημοσιεύσει την επόμενη αξιολόγηση του για τη γαλλική οικονομία στις αρχές Ιουνίου

Σε στενές συνομιλίες με την Standard and Poor’s βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση, όπως εξήγησε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν καθώς είναι προφανώς ότι το Παρίσι βρίσκεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφύγει μια υποβάθμιση ανάλογη με αυτή που υπέστη από τον έτερο διεθνή οίκο Fitch.

Η πρωθυπουργός, σε δηλώσεις της, αποκάλυψε πως ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον S&P παρέχοντας λεπτομερή στοιχεία από οτιδήποτε του έχει ζητηθεί αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία και τη στρατηγική της κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει μια αρνητική γνωμοδότηση.

Ο Standard & Poor’s ετοιμάζεται να δημοσιεύσει την επόμενη αξιολόγηση του για τη γαλλική οικονομία στις αρχές Ιουνίου.

Θυμίζουμε πως η γαλλική αγορά είχε σοκαριστεί από την απόφαση της Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από ΑΑ σε ΑΑ- τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος το υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά και την τότε πολιτική και κοινωνική αναταραχή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Στα επίπεδα αυτά η αξιολόγηση της Γαλλίας τέθηκε πολύ κάτω από την ανώτατη βαθμίδα ΑΑΑ που απολαμβάνουν έτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Έκτοτε η μεταρρύθμιση επικυρώθηκε και η κοινωνική αναταραχή καταλάγιασε, όμως τα ερωτηματικά για τα δημοσιονομικά της χώρας επιμένουν. Εξού και η απόφαση του οίκου Scope Ratings, προ ημερών, να υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας.

Το διπλό «χτύπημα» στάθηκε αφορμή να ασκηθεί δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και τις επιλογές της. Η πίεση δε, έχει κλιμακωθεί ενόψει της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Standard & Poor’s.

Το γαλλικό χρέος έφτασε περίπου το 112% επί του ΑΕΠ στα τέλη της περσινής χρονιάς, χάρη και στην κάθετη αύξηση των κρατικών δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πληγή της πανδημίας. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης ελπίζεται να περιορίσει το χρέος στο 108% επί το ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία. Όμως, αρκετοί αναλυτές αμφιβάλουν για την επίτευξη του στόχου. Μάλιστα, η Fitch στην ανάλυση της είχε εκτιμήσει πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί, αντί να μειωθεί, ξεπερνώντας το 114% μέσα στην επόμενη πενταετία.

Διαβάστε ακόμα

Οι νέες δημοσκοπήσεις, οι «καλογερο-ψεκ» και η Ζωή, η ΔΕΗ και η Motor Oil, οι τράπεζες ψάχνουν funds για τις μετοχές του ΤΧΣ

Προγράμματα buyback ενεργοποιούν οι τράπεζες με το «βλέμμα» στους μετόχους

Αττική Οδός: Ποια είναι η Meridiam που αλλάζει τη σύνθεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AVAX για την 25ετή σύμβαση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version