search icon

Αγορές

Ισχυρά κέρδη στην Ασία μετά τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία του πλανήτη

Ώθηση στους δείκτες και από τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας που βγήκε από την ύφεση με ανάπτυξη 5%

Ανέκαμψαν οι ασιατικοί δείκτες μετά την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ 15 οικονομιών την Κυριακή, με την οποία δημιουργείται η μεγαλύτερη εμπορική συμμαχία στον πλανήτη (RCEP). Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές τεχνολογίας και αυτοκινήτου.

Η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε χθες έχει στόχο να μειωθούν οι δασμοί σε πολλές περιοχές στον κόσμο, από την οποία όμως απουσιάζουν οι ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που οι οικονομικές δυνάμεις της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) συμπεριλαμβάνονται στην ίδια εμπορική συμφωνία.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός  Nikkei κέρδισε 1,90% ενώ ο ευρύτερος Topix κέρδισε 1,73%.

Η ιαπωνική οικονομία ανέκαμψε κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε  κατά 5% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης στην οποία το βύθισε ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κατά επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγιο για ανάπτυξη 4,4%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 1,97%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite με άνοδο 1,11%, ενώ ο Shenzhen component ανέκαμψε κατά 0,50%. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε γρηγορότερα του αναμενόμενου τον Οκτώβριο κάνοντας άλμα 6,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται, ενισχυόμενες κατά 4,3% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης όμως για άνοδο κατά 4,9%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,64%. Η Standard Chartered ενισχύθηκε κατά 3,84%, ενώ η HSBC αυξήθηκε κατά 3,22%.

Στην Αυστραλία έγινε αναστολή της διαπραγμάτευσης αμέσως μετά το άνοιγμα, λόγω θεμάτων με τα data της αγοράς και ανακοινώθηκε ότι γίνονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200  ενισχύθηκε κατά 1,23%.

Οι αγορές στην Ινδία παρέμειναν κλειστές λόγω εορτών.
Συνολικά, ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκαν κατά 1,23%.

Οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών σημείωσαν μεγάλα κέρδη μετά τα νέα για την εμπορική συμφωνία.

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελήθηκαν σημαντικά, με την  Nissan να κάνει άλμα 5% και την Mazda να εκτοξεύεται κατά 6%. Ανοδος 3% και 5% για Mitsubishi και Honda.

Ανοδο σημείωσαν και οι μετοχές τεχνολογίας. Η Tokyo Electron έκανε άλμα 5,38% ενώ η Panasonic κέρδισε σχεδόν 5%.

Διαβάστε ακόμη:

-Στα σκαριά το 2ο μεγαλύτερο τραπεζικό deal των ΗΠΑ ύψους $11,6 δισ.

-Η Ιαπωνία βγήκε από την ύφεση: Ανάπτυξη 5% στο γ’ τρίμηνο

-Κορωνοϊός: Έρχεται σε 60 ημέρες το εμβόλιο και στην Ελλάδα

 

Exit mobile version