search icon

Αγορές

Μάικ Χένρι (BHP): Η ζήτηση για τον χαλκό θα αυξηθεί κατά 70% έως το 2050

Αναλυτές: Στα $15.000 ανά τόνο ενδέχεται να φτάσει ο χαλκός το 2026 - Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BHP τόνισε ότι ο χαλκός είναι ένα «κρίσιμης σημασίας» μέταλλο, που υποστηρίζει τη λειτουργία της καθημερινής οικονομίας αλλά και της τεχνολογίας

123rf

Οι περιορισμοί στην προσφορά χαλκού οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των τιμών και συσσώρευση αποθεμάτων το 2025 – και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο, οι αυξημένες τιμές δεν είναι πιθανό να μειωθούν σύντομα.

Μιλώντας στο CNBC, ο Μάικ Χένρι, Διευθύνων Σύμβουλος του κολοσσού εξορύξεων BHP τόνισε ότι ο χαλκός είναι ένα «κρίσιμης σημασίας» μέταλλο, που υποστηρίζει τη λειτουργία της καθημερινής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κρίσιμο συστατικό των τεχνολογιών απανθρακοποίησης και ψηφιοποίησης. Το μέταλλο χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικό εξοπλισμό, κατασκευές και βιομηχανικά μηχανήματα.

Ο χαλκός, όπως και τα ορυκτά σπάνιων γαιών, βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Με τη «ζήτηση να αυξάνεται έντονα», ο Χένρι υπογράμμισε ότι είναι πιθανό η ανοδική πορεία του χαλκού να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

«Αναμένουμε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 70% από τώρα έως το 2050, αλλά η προσφορά γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε στο CNBC. «Βρίσκονται όλο και λιγότερα ορυχεία. Τα ορυχεία που δημιουργούνται είναι συχνά μικρότερα, χαμηλότερης ποιότητας και βρίσκονται σε πιο δύσβατες περιοχές, οπότε είναι δύσκολο να τεθούν σε λειτουργία γρήγορα».

Η BHP είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η αγορά πέρασε από μια ελαφρά υπερπροσφορά σε γενικευμένη δυσχέρεια, σημειώνοντας ότι πριν από 12 έως 18 μήνες οι αναλυτές ανέμεναν ότι το 2025 θα ήταν «λίγο αδύναμο» για το μέταλλο.

Όταν ερωτήθηκε για τις προσδοκίες του σχετικά με τις τιμές, τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι διακυμάνσεις των τιμών. Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης προσφοράς δεν είναι άμεση.

Διάφοροι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι τιμές είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2026. Για παράδειγμα, η UBS ανέφερε σε έρευνα στα τέλη Νοεμβρίου ότι διαβλέπει μια «διαρθρωτική ανοδική τάση» για το μέταλλο.

Οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές και τώρα εκτιμούν ότι ο χαλκός θα φτάσει τα 12.000 δολάρια ανά τόνο μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2026 και τα 13.000 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Παράλληλα, αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν ότι αναμένουν πως η χαμηλή προσφορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2026.

Η προβλεπόμενη αύξηση περίπου 1% δεν λαμβάνει υπόψη τις τυπικές διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια προσφορά ορυχείων σε αρνητικό έδαφος το 2026, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ανέφεραν ότι η αγορά καταγράφει σαφές έλλειμμα, με την προσφορά να αγγίζει το χαμηλότερο σημείο της στο τέλος του 2025 και στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Προβλέποντας ράλι των τιμών το α’ εξάμηνο του 2026, οι ερευνητές της τράπεζας ανέφεραν ότι η προσφορά από τα ορυχεία θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακάμψει από τα μέσα του 2026, αλλά αυτό «εξαρτάται από βελτιώσεις στη λειτουργία και επανεκκινήσεις σε αρκετά μεγάλα ορυχεία».

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε πρόσφατη ανάλυσή τους ότι αναμένουν συσσώρευση αποθεμάτων χαλκού από τις ΗΠΑ, θέτοντας ως τιμή-στόχο τα 13.000 δολάρια ανά τόνο στις αρχές του 2026. Μέχρι το β’ τρίμηνο του επόμενου έτους, οι αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι ο χαλκός θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 15.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι πρέπει να κλείσει μέχρι τέλος 2025 για να μην έρθει καπέλο φόρου

Αγρότες: Συνεχίζεται και σήμερα το άνοιγμα διοδίων – Παραμένουν στα μπλόκα τα τρακτέρ (vid)

Teiichi Goto (Fujifilm Holdings Corporation): «Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version