search icon

Αγορές

Νέο άλμα στις τιμές των σιτηρών – «Μαχαίρι» στις εξαγωγές ετοιμάζει η Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών -και πλέον- εβδομάδων καταγράφουν σήμερα οι τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η Ινδία εξετάζει τον περιορισμό των εξαγωγών, μια εξέλιξη που ασκεί περαιτέρω πιέσεις στο ήδη σφιχτό ισοζύγιο της προσφοράς – ζήτησης.  

Το Νέο Δελχί, συγκεκριμένα, μελετά το ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών, με την οριστική απόφαση να βαραίνει τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει ως άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε σιτάρι. 

Ας σημειωθεί ότι η παγκόσμια παραγωγή έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θεωρείται μία από τις πλέον «πλούσιες» σε σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο.  

Μετά το ξέσπασμα της γεωπολιτικής κρίσης, η Ινδία έσπευσε να αυξήσει τις εξαγωγές, προκειμένου να καλύψει τη διεθνή ζήτηση. Ωστόσο, ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στο εσωτερικό της δεύτερης πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο, έχει δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις.  

Πέραν των αναταράξεων στην Ουκρανία, το πρόβλημα στην παραγωγή οφείλεται τόσο στην έλλειψη λιπασμάτων όσο και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες σε αρκετές χώρες – κλειδιά, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο ελλείψεων τροφίμων να καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμβόλαια σιτηρών στο Σικάγο ενισχύονται σήμερα άνω του 4%, φθάνοντας τα 10,765 δολάρια και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 8 Απριλίου. Αντίστοιχη αύξηση εμφανίζουν και οι τιμές στο Παρίσι. 

«Η Ινδία είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες χώρες με σημαντικά αποθέματα σιτηρών, αναπληρώνοντας το κενό της Ουκρανίας και της Ρωσίας» τονίζει ο Σκοτ Ίρβιν, αναλυτής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.  

Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί εξετάζει να κόψει τις εξαγωγές, προκειμένου να αυξήσει τα εγχώρια αποθέματα και να ανακόψει τις εγχώριες τιμές, οι οποίες είχαν αυξηθεί εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος ζέστης. Το ίδιο έκανε τον Απρίλιο και η Ινδονησία, κορυφαίος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, σε μια προσπάθεια θωράκισης των εγχώριων αποθεμάτων.  

Η παραγωγή σιτηρών στην ασιατική χώρα υπολογίζεται για φέτος στα 105 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 6 εκατ. τόνους σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Ας σημειωθεί ότι η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως.  

Διαβάστε επίσης:

Η «επιστροφή» του λογαριασμού, η στήριξη στις κατασκευές, το ταμπλό για την Ελλάκτωρ και «το μυστήριο με το τίμημα του Πόρτο Καρράς» 

Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»

Στη δίνη των ρωσικών κυρώσεων η ελληνόκτητη ναυτιλία

 

Exit mobile version