search icon

Αγορές

Pantelakis Securities: Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών από το ΧΑ για το 2023

Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Jumbo μεταξύ των top picks της χρηματιστηριακής - Από τις τραπεζικές μετοχές επιλέγει Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα - Οι τιμές στόχοι

Η Pantelakis Securities στην ετήσια στρατηγική της για τις εγχώριες μετοχικές αξίες επιλέγει την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα από τον τραπεζικό κλάδο, επιλέγει τις υποτιμημένες ποιοτικές μετοχές του ΟΠΑΠ και της Jumbo που παρουσιάζουν χαμηλή μεταβλητότητα για τα περιθώρια που προσφέρουν και τέλος επιλέγει τις Mytilineos και Motor Oil, οι οποίες εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα μια σημαντική αύξηση των κερδών τους.

Οι τιμές στόχοι που προτείνει η χρηματιστηριακή είναι για τις έξι μετοχές είναι Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα 27%, Τράπεζα Πειραιώς 2,25 ευρώ και περιθώριο ανόδου 31% από τα τρέχοντα επίπεδα, ΟΠΑΠ 16,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου 27%, Mytilineos 28,5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 28%, Motor Oil 28,0 ευρώ και περιθώριο ανόδου 26% και τέλος Jumbo στα 24 ευρώ και περιθώριο ανόδου 45%.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η ελληνική αγορά μετοχών συνεχίζει να υπεραποδίδει σε σχέση με τις ξένες αγορές εξαιτίας του ότι η κατηγορία των μετοχών «value» υπεραποδίδουν έναντι των μετοχών «growth» κατά το τελευταίο έτος. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό είναι η σύνθεση της αγοράς με χαμηλή συμμετοχή του κλάδου της τεχνολογίας, υψηλή συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, του ενεργειακού κλάδου και των κυκλικών οικονομικών κλάδων. Το έτερο στοιχείο είναι τα αυξανόμενα κέρδη από την ανάκαμψη. Οι μετοχές που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη στις 8,3 φορές, οι τράπεζες με 0,5 φορές σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία και οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες σε 5,5 φορές σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA).

Σε ποια σημεία επικεντρώνεται η Pantelakis Securities

Τα σημεία στα οποία εστιάζει η χρηματιστηριακή είναι ότι, πρώτον, η εγχώρια οικονομία έχει ήδη ανακάμψει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα προ-Covid-19 επίπεδα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, έχει προσπεράσει την ενεργειακή κρίση, χάρη στα στοχευμένα και καλά σχεδιασμένα μέτρα της κυβέρνησης για ανακούφιση και με αρωγό την ανάκαμψη του τουρισμού και τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες ήταν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης σε επίπεδο απορρόφησης κεφαλαίων και σε επίπεδο ανάπτυξης από τα πακέτα οικονομικής στήριξης της ΕΕ.

Δεύτερο, η επενδυτική αξιολόγηση της χώρας είναι μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ πιο βιώσιμο από ό,τι φαίνεται, λόγω του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του (επίπεδο χαμηλότερο του 2%), των σταθερών κουπονιών που πληρώνει και του εξαιρετικά μακροπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα λήξης του που σε συνδυασμό με το μεγάλο ταμειακό ‘μαξιλάρι’ εξαλείφει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης.

Το 2023 είναι έτος εκλογών, μετά από μια 4ετή χρονική περίοδο σπάνιας σταθερότητας, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις να λαμβάνουν χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα το β’ τρίμηνο. Το σημερινό φιλο-μεταρρυθμιστικό κυβερνών κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, κοντά στο να εξασφαλίσει άλλη μια απόλυτη πλειοψηφία. Η Pantelakis Securities εκτιμά ότι οι πραγματικοί πολιτικοί κίνδυνοι ανήκουν στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη:

Οι κίνδυνοι της κάλπης για την οικονομία – Τα στοιχήματα του 2023

«Στεγνώνουν» οι αντλίες βενζίνης στην Ιταλία – 48ωρη απεργία των πρατηριούχων

Προβλήματα σε διάφορα προϊόντα της Microsoft – Παράπονα των χρηστών για Teams, Outlook και Azure

Exit mobile version