search icon

Αγορές

Πετρέλαιο: Ξανά μία ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 2% μετά τη νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις και η ισχυρή πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού ώθησαν το πετρέλαιο σε άνοδο περίπου 2% - Συναγερμός για το πετρέλαιο: Η κρίση στεγνώνει τα αμερικανικά αποθέματα – Επεσαν σε χαμηλό 20 ετών

123RF

Ανοδικά κινήθηκαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την Τετάρτη οι τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, η απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού ενίσχυσαν τους φόβους για περαιτέρω σύσφιξη της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας και ώθησαν τις τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent έκλεισε με άνοδο 1,89% στα 97,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI ενισχύθηκε κατά 2,41%, φτάνοντας τα 96,02 δολάρια.

Η νέα κλιμάκωση ήρθε μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν προς το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Σύμφωνα με τις αρχές του Κουβέιτ και κρατικά μέσα ενημέρωσης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν. Παράλληλα, αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα στο νησί Κεσμ του Ιράν.

«Οι πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός φαίνεται να απομακρύνονται», σχολίασε ο Μπομπ Γιάουγκερ, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων της Mizuho. «Η κατάσταση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen ότι οι επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διακοπεί, ωστόσο δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες. Όπως ανέφερε, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εξετάζουν τα κείμενα που έχουν ανταλλάξει.

Νωρίτερα, το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες και ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω διαμεσολαβητών έχει παγώσει έως ότου ικανοποιηθούν οι ιρανικοί όροι για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον Λίβανο.

Το Ισραήλ συνεχίζει τη βαθύτερη στρατιωτική εισβολή του στον Λίβανο των τελευταίων 25 ετών, σε μια σύγκρουση που κλιμακώνεται από τις 2 Μαρτίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ιράν.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Ιράν έχει αποδεχθεί να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ συμμετέχει προσωπικά στις διαπραγματεύσεις.

Τα Στενά του Ορμούζ και οι φόβοι για την προσφορά

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου.

«Οι τιμές του αργού συνεχίζουν να ενισχύονται καθώς η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν προχωρά ταχύτερα από τις διπλωματικές προσπάθειες», σημείωσε ο Σάιμον-Πίτερ Μασάμπνι της XS.com.

Όπως πρόσθεσε, το παρατεταμένο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ εξακολουθεί να περιορίζει τη ροή ενεργειακών φορτίων παγκοσμίως, ασκώντας διαρκή ανοδική πίεση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Θετικά για τις τιμές λειτούργησε και η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσουν σε κρίσιμα επίπεδα πριν από την κορύφωση της θερινής ζήτησης, εφόσον συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός απομείωσης των αποθεμάτων.

Ο Έμριλ Τζαμίλ της LSEG σημείωσε ότι η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν και οι προειδοποιήσεις του IEA για εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα προσθέτουν επιπλέον «γεωπολιτικό premium» στις τιμές αναφοράς του πετρελαίου.

Μεγάλη πτώση στα αμερικανικά αποθέματα

Μεγάλη στήριξη στις τιμές προσέφερε και η σημαντική μείωση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο πόλεμος ΗΠΑ – Ισραήλ με το Ιράν εισήλθε στον τέταρτο μήνα του.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου, στα 433,7 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση μόλις 4 εκατ. βαρελιών.

Ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο απέδωσε τη σημαντική πτώση τόσο στη μείωση των εμπορικών αποθεμάτων όσο και στη συρρίκνωση των στρατηγικών αποθεμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμιση σε «Α-» της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ από την S&P Global Ratings

Σε νέα εποχή κινδύνου η ναυτιλία – Γιατί η κρίση στα Στενά του Ορμούζ δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο (pic)

EBRD: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την τουρκική οικονομία το 2026 και το 2027

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version