search icon

Αγορές

Ρευστοποιήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, κλείσιμο εβδομάδος με άνοδο των αποδόσεων

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού τίτλου χρέους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης διολίσθησε κάτω από το 1%, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κατά την τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, κινούμενες σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ακολούθησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ακόμη κι έτσι όμως αυτή η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ιδίως για αυτά της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η εβδομάδα αυτή επισκιάσθηκε από την ιστορική συμφωνία της ηγεσίας της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους από την πανδημία του κορονοϊού και τα υπόλοιπα 360 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τον θανατηφόρο ιό, είναι από τις χώρες που θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ε.Ε., με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, να δηλώνει ότι το πακέτο βοήθειας που θα λάβει η χώρα του θα τη βοηθήσει να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο.

Αυτή η αισιοδοξία αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο ιταλικό χρέος, με τους επενδυτές στο σύνολο της εβδομάδας να δείχνουν την προτίμησή τους προς αυτό, στέλνοντας την απόδοση της ιταλικής 10ετίας την Πέμπτη στο 1,05%, μία ανάσα από το χαμηλό 4,5 μηνών του 1,04%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού τίτλου χρέους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, διολίσθησε κάτω από το 1%, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο, όταν ο κορονοϊός προέλαυνε στην Ευρώπη, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας έχει διαγράψει σχεδόν 16 μονάδες βάσης.

Στο ίδιο κλίμα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των υπολοίπων χωρών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, με αυτές των 10ετών τίτλων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, να διαγράφουν περί των 10 μονάδων βάσεως, στην διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Χθες ωστόσο σημειώθηκε διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με την πλειοψηφία των 10ετών κρατικών τίτλων χρέους να ανεβαίνουν κατά 4 με 5 μονάδα βάσης.

Exit mobile version