search icon

Αγορές

Σε υψηλό 2 μηνών το ευρώ – Υπερβαίνει το $1,09

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών σκαρφαλώνει το ευρώ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Είναι ενδεικτικό ότι η αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος ενισχύεται κατά 0,33% και διαμορφώνεται στο 1,0932 ευρώ, υπερβαίνοντας το όριο του 1,09 δολαρίου για πρώτη φορά από τις 2 Φεβρουαρίου του 2023.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα) στις χώρες της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκε στο 5,7%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,9% (χαμηλό 12 μηνών).

Λαμβάνοντας υπόψη τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό του Μαρτίου, είναι σαφές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις προσπάθειες αναχαίτισης του φαινομένου, επιλέγοντας τον δρόμο της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ιδίως από την στιγμή που η τραπεζική κρίση βαίνει αποκλιμακούμενη και η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ανθεκτική στις εξωγενείς προκλήσεις.

Έτσι, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 3,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

Διαβάστε ακόμα

Η στρατηγική Μητσοτάκη για μετά τις εκλογές, οι μνηστήρες του λιμένος Ηρακλείου, τα ακίνητα του Μαύρου και μια οφειλή περίπου 100 εκατ. ευρώ

Ο «γάμος» Ζαγόρι – Green Cola και η προσπάθεια δημιουργίας διεθνούς προφίλ

Πασχαλινό «δώρο» από το ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Exit mobile version