Τα θεμέλια του σχεδίου τους για έναν πολύπλευρο και εξωστρεφή όμιλο στο χώρο «πράσινων» αναψυκτικών, των mixers και του νερού έβαλαν οι μέτοχοι των Χήτος ΑΒΕΕ και Green Cola, οι οικογένειες Χήτου και Βενιέρη, προχωρώντας στη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Πλέον το ενιαίο σχήμα που θα προκύψει από την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και το οποίο θα μπει κάτω από την «ταμπέλα» του Green Beverages Group Plc με έδρα το Λονδίνο θα ελέγχει μία ευρεία γκάμα προϊόντων με τις οποίες θα προσπαθήσει αφενός να επικρατήσει σε μία μεγάλη «μάχη» που έχει ξεσπάσει στην εγχώρια αγορά με φόντο τις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Αφετέρου να χτίσει ένα διεθνές «προφίλ» με στόχο πρωταρχικά τις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής εκμεταλλευόμενη τη δικτύωση που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια η Green Cola σε αρκετές διεθνείς αγορές.

Κάτι που σημαίνει πως οι δύο υπό συγχώνευση εταιρείες μπορεί να διαφέρουν ως προς τα οικονομικά μεγέθη τους, εν τούτοις και η Green Cola έχει να προσφέρει πολλά στη νέα προσπάθεια που θα γίνει στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης που είχε προ δύο ετών σημάνει η Χήτος ΑΒΕΕ αναφορικά με την επέκταση της σε νέες κατηγορίες πέραν του εμφιαλωμένου νερού.

Η επιλογή δε ενός έμπειρου στελέχους της αγοράς να ηγηθεί των κοινών προσπαθειών, του κ. Διονύση Μπούρκα (κεντρική φωτο) ο οποίος έφθασε τα τελευταία χρόνια να είναι Senior Vice President της Monster Energy με περιοχή ευθύνης την Κεντρική Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Μ. Ανατολή, της Βόρεια και Ανατ. Αφρική, κρίνεται αντιπροσωπευτική των κινήσεων μετασχηματισμού της επιχείρησης της οικογένειας Χήτου. Μετασχηματισμός που αποσκοπεί και στην κατεύθυνση της εταιρικής διακυβέρνησης, ιδίως καθώς θα επιχειρηθεί να χτιστεί ένα πολύ σοβαρό προφίλ ώστε σε επόμενο χρόνο ο Όμιλος Green Beverage Group Plc με έδρα το Λονδίνο υπό την ομπρέλα του οποίου θα αναπτύσσονται οι δραστηριότητες των τριών – έως σήμερα – θυγατρικών σε Ελλάδα (Χήτος ΑΒΕΕ), ΗΠΑ και Ντουμπάι (νομικές οντότητες της Green Cola), να είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνή κανάλια χρηματοδοτήσεων και αγορές.

Ο Όμιλος με ένα ενοποιημένο τζίρο που αναμένεται να προσεγγίσει τα 120 εκατ. ευρώ το 2023, αλλά και με ένα δυναμικό πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων του στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική με στόχο τον διπλασιασμό του τζίρου και τη σημαντική ανάπτυξη της κερδοφορίας σε βάθος πενταετίας.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μιας και τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα ράφια των μεγαλύτερων retailers παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Carrefour, Ahold-Delhaize, Walmart, Whole Foods, Kroger, Albertsons, αλλά διακινούνται και μέσω σημαντικών online platforms, όπως η Amazon, Ocado, Walmart marketplace κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως οι μπράντες που θα ελέγχει είναι ο Όμιλος είναι:

• Ζαγόρι

• Ζαγόρι Sparkling

• Ζαγόρι Go Green

• Green Cola

• Green Flavors

• Green Mocktails

• Ζήρεια

Επίσης διαθέτει την αποκλειστική διανομή των σημάτων Evian και Evian Sparkling για την ελληνική αγορά.

Η παραγωγή των προϊόντων της εταιρίας γίνεται σε 5 ιδιόκτητα εργοστάσια στα Ιωάννινα, την Ορεστιάδα και την Κορινθία, ενώ έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμφιάλωσης μέρους των προϊόντων της (licensee agreement) σε τρίτους εμφιαλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε σημαντικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, στην Ευρώπη, την Αμερική και την Μέση Ανατολή. Η νέα ενοποιημένη εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους στα εργοστάσιά της, στα κέντρα διανομής και στα γραφεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το deal

Το μετοχικό κεφάλαιο της Χήτος ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.031.913,00 ευρώ και διαιρείται σε 2.343.971 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 3,00 ευρώ η κάθε μία.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Green Cola Ελλάς ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 3.107.464,80 ευρώ και διαιρείται σε 2.824.968 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,10 ευρώ η κάθε μία.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Green Cola Operations ανέρχεται σήμερα στο ποσό του 1.571.000,00 ευρώ και διαιρείται σε 157.100 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10,00 ευρώ η κάθε μία.

Κάθε μέτοχος της Green Cola Hellas θα ανταλλάξει 11,706703 παλαιές μετοχές του προς μία νέα μετοχή της Χήτος που θα εκδοθούν συνεπεία της συγχώνευσης. Δηλαδή οι μέτοχοι της Green Cola Hellas θα λάβουν συνολικά 241.312 νέες μετοχές της Χήτος με την ανταλλαγή των 2.824.968 παλαιών μετοχών, ήτοι ποσοστό 6,18% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Χήτος.

Κάθε μέτοχος της Green Cola Operations θα ανταλλάξει 1,001459 παλαιές μετοχές του προς μία νέα μετοχή της Χήτος που θα εκδοθούν συνεπεία της συγχώνευσης. Δηλαδή οι μέτοχοι της Green Cola Operations θα λάβουν συνολικά 156.871 νέες μετοχές της Χήτος με την ανταλλαγή των 157.100 παλαιών μετοχών, ήτοι ποσοστό 4,02% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Χήτος.

Οι μετοχές της Χήτος θα ακυρωθούν και οι παλαιοί μέτοχοι θα λάβουν μία νέα μετοχή για κάθε 0,66869764 παλαιές μετοχές. Δηλαδή οι μέτοχοι της Χήτος θα λάβουν συνολικά 3.505.277 νέες μετοχές σε αναλογία των 2.343.971 παλαιών μετοχών τους, ήτοι ποσοστό 89,80% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η αποτίμηση της εισφερόμενης καθαρής θέσης των απορροφούμενων εταιρειών ανέρχεται στο ποσό των 5.670.961 ευρώ για την Green Cola Hellas και στο ποσό των 3.764.401 ευρώ για την Green Cola Operations. Το μετοχικό κεφάλαιο της Χήτος μετά τη συγχώνευση θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 11.710.380 ευρώ.

Οικονομικά μεγέθη

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, οι πωλήσεις της Χήτος κατά την χρήση του 2021, ανήλθαν σε 60,8 εκατ. ευρώ από 51,22 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένες κατά ποσοστό 18,69% περίπου.

Ωστόσο η κερδοφορία δεν ακολούθησε τη θετική πορεία των πωλήσεων. Συγκεκριμένα το αποτέλεσμα μετά φόρων ανήλθε σε κέρδος ποσού 3,75 έναντι επίσης κέρδους ποσού 4,35 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2020, καταγράφοντας ποσοστιαία πτώση 13,8%.

Αντίστοιχα η Green Cola είχε κύκλο εργασιών την ίδια χρονιά, που ανήλθε στα 17,16 εκατ. ευρώ αυξημένο. κατά 16,53%. Η εταιρεία συνεχίζει να είναι ζημιογόνος, εμφανίζοντας αποτελέσματα προ φόρων στις -656,98 χιλ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Το φαινόμενο «Tinder»: Πώς η εφαρμογή γνωριμιών μέσω διαδικτύου έγινε μια αυτοκρατορία αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Instagram pics)

«Ομπρέλα» προστασίας σε 60.000 δανειολήπτες που πλήττονται από τη «βροχή» αυξήσεων στα επιτόκια

Κυριάκος Γριβέας: Μετά την Πεντέλη νέα σφυριά για ακίνητά του στη Μάνη