Ο χρυσός έχασε τα φετινά του κέρδη, καταγράφοντας πτώση για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε τους πληθωριστικούς κινδύνους και αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια.
Κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε σχεδόν 5%, πέφτοντας κάτω από τα 4.300 δολάρια ανά ουγγιά. Από την έναρξη της σύγκρουσης, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έχει περιορίσει τα περιθώρια για άμεσες μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για έναν αρνητικό παράγοντα για τον χρυσό, ο οποίος δεν αποδίδει τόκο και κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το 1983.
Πίεση από επιτόκια και αναταραχή στις αγορές
Η πορεία του χρυσού αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αστάθεια στις αγορές, με το πετρέλαιο να κινείται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2022 και τα χρηματιστήρια να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις.
Στις τρεις εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, η πτώση του χρυσού ενισχύθηκε και από αναγκαστικές ρευστοποιήσεις, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να καλύψουν απώλειες σε άλλα τμήματα των χαρτοφυλακίων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέταλλο είχε κλείσει το προηγούμενο έτος στα 4.319,37 δολάρια ανά ουγγιά.
Όπως σημείωσε ο Γουέιν Γκόρντον, σύμβουλος επενδύσεων στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της UBS, «το μέγεθος της πτώσης δεν είναι πρωτοφανές, όμως η ταχύτητα της διόρθωσης είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες ιστορικές περιπτώσεις».
Τελεσίγραφο Τραμπ και απειλές για τα Στενά του Ορμούζ
Το Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο δύο ημερών στο Ιράν να ανοίξει εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπο με βομβαρδισμούς στις ενεργειακές του υποδομές.
Η Τεχεράνη απάντησε ότι θα κλείσει πλήρως τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδο και θα στοχοποιήσει ενεργειακές, τεχνολογικές και μονάδες αφαλάτωσης, εάν δεχθεί επίθεση.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γουίλσον της BNP Paribas, η αντίδραση του χρυσού στο σημερινό μακροοικονομικό σοκ έχει ιστορικό προηγούμενο. Σε προηγούμενες κρίσεις — το 2008, το 2020 και το 2022 — ο χρυσός αρχικά υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο δολάριο για ρευστότητα, πριν ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία.
Παράλληλα, ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών (RSI) υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 30 μονάδων, ένδειξη που αρκετοί traders ερμηνεύουν ως κατάσταση υπερπώλησης.
Την ίδια στιγμή, τα hedge funds και οι μεγάλοι επενδυτές αύξησαν τις καθαρές ανοδικές θέσεις τους στον χρυσό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε κατά 4,8% στα 4.275,56 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη. Το ασήμι σημείωσε πτώση 7% στα 63,19 δολάρια, ενώ πλατίνα και παλλάδιο κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Την ίδια ώρα, ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot, που αποτυπώνει την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος, ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Το οικόπεδο στο… δρόμο του Χρηματιστηρίου και μια ιδιαίτερη βίλα στο Πανόραμα (pics)
ΕΝΦΙΑ: Ώρα για διορθώσεις στα εκκαθαριστικά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
