Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προηγούμενου διημέρου, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει εκ νέου κάτω από το ορόσημο των 2.100 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις στο ταμπλό, με τους πωλητές να εντείνουν τις κινήσεις τους κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (3/12), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 21,33 μονάδες ή -1,01% και έκλεισε στις 2.086,55 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 2.110,30 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο το ΧΑ «έσβησε» σχεδόν όλα τα κέρδη που αποκόμισε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου. Η απόδοση εντός του τρέχοντος έτους ανέρχεται πλέον σε +41,97%.
Από τις τραπεζικές μετοχές, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν η Eurobank και η Εθνική. Άξιο αναφοράς ένα mega πακέτο της Τράπεζας Πειραιώς, που πέρασε λίγο μετά τις 11:30 έναντι 7,127 ευρώ ανά μετοχή. Πιο συγκεκριμένα, άλλαξαν χέρια 3,63 εκατ. τεμάχια, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να αγγίζει τα 25,88 εκατ. ευρώ. Στα blue chips υποχώρησε σημαντικά η Metlen. Από την άλλη πλευρά, η Viohalco έμεινε με το «πόδι στο γκάζι», σημειώνοντας νέο ρεκόρ και κάνοντας ένα ακόμη βήμα προκειμένου να κατακτήσει για πρώτη φορά τα 11 ευρώ. Νέο ιστορικό υψηλό και για τη Motor Oil, που βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 30 ευρώ. Στα 9,35 ευρώ και πολύ κοντά στις πολυετείς κορυφές της έκλεισε η Aktor.
Παρά τη σημερινή πτώση, διατηρείται το θετικό μομέντουμ με ώθηση από την αισιοδοξία στο εξωτερικό και τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed. Το roadshow της Morgan Stanley και του ΧΑ στο Λονδίνο έχει επίσης βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στο εσωτερικό. Στήριξη παρέχουν και τα ευοίωνα reports των αναλυτών για τις ελληνικές μετοχές, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει την τιμητική του.
«Κόκκινο» το ταμπλό
Απώλειες -1,82% κατέγραψαν σήμερα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στις 2.320,68 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -1,08% στις 5.273,25 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε οριακά κατά +0,04% στις 2.754,69 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 223,02 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52,59 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Μεικτό τζίρο 49,92 εκατ. ευρώ έκανε η Πειραιώς και ακολούθησε η Eurobank με 21,68 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται σε 143,53 δισ. ευρώ. Θετικό ήταν το πρόσημο για 48 μετοχές, αρνητικό για 58, ενώ 21 τίτλοι έμειναν αμετάβλητοι.
Στις τραπεζικές μετοχές, η Eurobank διολίσθησε κατά -3,01% στα 3,477 ευρώ και ακολούθησαν η Εθνική (-2,3% στα 13,375 ευρώ), η Alpha Bank (-1,18% στα 3,43 ευρώ) και η Πειραιώς (-1,01% στα 7,088 ευρώ). Η Optima bank έχασε -0,65% στα 7,68 ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου -0,5% στα 7,94 ευρώ, ενώ αντίθετα η CrediaBank «αναρριχήθηκε» κατά +2,38% στο 1,55 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Metlen υποχώρησε κατά -2,28% στα 42,78 ευρώ. Με απώλειες άνω του -1% ακολούθησε η ΕΥΔΑΠ (-1,34% στα 7,35 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Viohalco κατέγραψε «άλμα» +2,87% και έκλεισε στα 10,76 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Κέρδη άνω του +1% σημείωσαν η Lamda Development (+1,56% στα 7,15 ευρώ), η Aktor (+1,41% στα 9,35 ευρώ) και η Motor Oil (+1,15% στα 29,78 ευρώ – νέο ιστορικό υψηλό).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πάνω από -1% έχασαν η Quest (-1,4% στα 7,04 ευρώ), η Profile (-1,12% στα 7,07 ευρώ) και η Ελλάκτωρ (-1,01% στο 1,764 ευρώ). Στον αντίποδα, κέρδη άνω του +1% σημείωσαν η Fourlis (+1,94% στα 4,2 ευρώ), η Κρι Κρι (+1,15% στα 19,3 ευρώ), η Austriacard (+1,09% στα 5,56 ευρώ) και ο ΑΔΜΗΕ (+1,05% στα 2,88 ευρώ). Με «άλμα» +6,18% η Εκτέρ βρέθηκε στα 3,095 ευρώ, καθώς αναδείχθηκε μειοδότης σε τρία νέα έργα ύψους 59 εκατ. ευρώ.
Οι εξελίξεις στις τράπεζες λόγω της αντίστροφης συγχώνευσης με τις Holdings
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την αντίστροφη συγχώνευση με την Eurobank Holdings. Οι μετοχές της Holdings θα διαπραγματευτούν για τελευταία φορά στις 9 Δεκεμβρίου, πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης στις 12 Δεκεμβρίου. Οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ξεκινά εκ νέου το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών με υπόλοιπο 123 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Απριλίου 2026.
Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην εισαγωγή του συνόλου των 4,9 δισ. υφιστάμενων μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της και πριν από την προγραμματισμένη αντίστροφη συγχώνευση με την Piraeus Financial Holdings, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου.
Η Aktor προχωρά στην έκδοση ομολόγου ύψους έως 140 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 90 εκατ. ευρώ και τη διάρκειά του να είναι πενταετής. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, διαπίστωσε την κατ’ αρχήν πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής των έως 140.000 κοινών ονομαστικών ομολογιών της Aktor που θα προκύψουν από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως €140.000.000 και ενέκρινε την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του ΧΑ.
Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στο εξωτερικό
Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να σταθμίζει τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία που θα επηρεάσουν την κατεύθυνση της Fed, κυρίως την επόμενη χρονιά. Τα προγνωστικά για τρίτη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, έχουν ενισχυθεί και πάλι σημαντικά. Στο επίκεντρο έχουν τεθεί σήμερα τα ανησυχητικά στοιχεία της ADP για την αμερικανική απασχόληση.
Θετικά πρόσημα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και το κλίμα παραμένει ασταθές εν όψει των στοιχείων που αναμένεται να δημοσιευθούν για την αμερικανική οικονομία, αλλά και λόγω της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,2%, ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη +0,1% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά +0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί οριακά. Ο ισπανικός IBEX 35 «σκαρφαλώνει» κατά +1,5% στις 16.715 μονάδες, που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό, με ώθηση από τις ισχυρές επιδόσεις της Inditex.
Διαβάστε ακόμη
Fitch: H Ελλάδα στον ισχυρό πυρήνα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων το 2026 (διαγράμματα + πίνακας)
«Στεγνώνουν» Μόρνος και Υλίκη παρά τις βροχές – Σοκαριστικές οι νέες εικόνες από drones (vids)
LSEG: Deal με την OpenAI για την παροχή δεδομένων μέσω ChatGPT
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
