search icon

Αγορές

UBS: Κυρίαρχη η αισιοδοξία στις αγορές, σε δεύτερη μοίρα οι φόβοι για ύφεση (πίνακες)

Όσον αφορά ειδικά την Ευρώπη, το 69% των επενδυτών δηλώνει αισιόδοξο με την προοπτική της οικονομίας, παρά την πρόκληση της ύφεσης

Μεταξύ της ανησυχίας περί επικείμενης ύφεσης και της βελτίωσης των προοπτικών στις αγορές μετοχών προσπαθούν να ισορροπήσουν οι επενδυτές διεθνώς, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της UBS για το γ’ τρίμηνο του 2022.  

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ευρήματα σε 14 διαφορετικές χώρες, το 54% των επενδυτών εκφράζει ανησυχίες για τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ, ένα ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 (49%).  

Παρ’ όλα αυτά, το βραχυπρόθεσμο outlook των αγορών φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί το τελευταίο τρίμηνο, με το 59% να δηλώνει αισιόδοξο για το τι μέλλει γενέσθαι. Η ισχυρή ζήτηση για αγαθά – υπηρεσίες (46%), η επιστροφή στην ομαλότητα (43%) και τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη (41%) «φιγουράρουν» στην κορυφή των παραγόντων, οι οποίοι γεμίζουν με αισιοδοξία τους αναλυτές. Παρά το περιβάλλον έντονων προκλήσεων.  

Ας μην ξεχνάμε δε, ότι η ύφεση έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση ως προς τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, ακριβώς πίσω από τον πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Πάντως, το 31% των επενδυτών πιστεύει ότι η οικονομία ήδη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ το 21% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί πριν ολοκληρωθεί το 2022.

Το 62%, παράλληλα, περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω το 2023 και ως αποτέλεσμα, σχεδόν το 50% θα αναγκαστεί να περικόψει τις επενδυτικές δαπάνες. Το 37%, δε, βολιδοσκοπεί το ενδεχόμενο άμεσων αγορών, προτού οι τιμές ενισχυθούν εκ νέου, ενώ το 31% σχεδιάζει να μειώσει το χρηματικό ποσό που αποταμιεύει.

Την ίδια στιγμή, το 69% προεξοφλεί νέες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Εάν συμβεί αυτό, το 38% σχεδιάζει να αντιδράσει αυξάνοντας το μερίδιο των μετρητών, το 31% χρησιμοποιώντας εναλλακτικές επενδύσεις και το 31% μετατοπίζοντας κεφάλαια σε άλλους κλάδους.  

Σε ξεχωριστή έρευνα της UBS, στην οποία συμμετείχαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και όχι επενδυτές, το 72% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της εταιρείας του μέσα στους επόμενους 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι η ύφεση βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών. Γι’ αυτό, μάλιστα, το 41% σκοπεύει να συνεχίσει τις προσλήψεις. 

Πέραν της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, στις επερχόμενες προκλήσεις συγκαταλέγεται η γεωπολιτική αστάθεια, το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας και οι διαρκείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Για την αντιμετώπιση των «φουσκωμένων» δαπανών, δε, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιλέγουν να στραφούν σε φθηνότερους προμηθευτές (46%) ή/και σε αύξηση των τιμών (45%).  

Τι γίνεται στην Ευρώπη 

Όσον αφορά ειδικά την Ευρώπη, το 69% των επενδυτών δηλώνει αισιόδοξο με την προοπτική της οικονομίας. Όμως, ο γεωπολιτικός κίνδυνος (59%), ο πληθωρισμός (57%) και το μέγεθος του εθνικού χρέους (56%) προκαλεί ανησυχίες, με αποτέλεσμα οι traders να αναζητούν εναλλακτικές πηγές αποδόσεων.  

Δεν είναι τυχαίο ότι το 68% έχει ήδη συμπεριλάμβει εναλλακτικές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ το 35% επιδιώκει να πράξει αντίστοιχα μέσα στο επόμενο 6μηνο. Αντίθετα, το 52% σχεδιάζει να διευρύνει το απόθεμα σε ρευστό.  

Διαβάστε επίσης

Πώς μπορούν να αποφύγουν οι επιχειρήσεις τα πρόστιμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Φυσικό αέριο: Φορτίο LNG από τη MYTILINEOS εγκαινίασε τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα (pics)

Nέο στρατηγικό σχέδιο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Ακυρώνεται ο διαγωνισμός

Exit mobile version