search icon

Bloomberg

Δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τη Γερμανία στο Ιράν για κατασκευή σιδηροδρόμου

Η KfW IPEX, μέσω email ανέφερε ότι ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει οποιοδήποτε δάνειο ή παρόμοια συναλλαγή με το Ιράν, λόγω του τραπεζικού απορρήτου

Η Γερμανία συμφώνησε να προσφέρει στο Ιράν δάνειο 1,2 δισεκατομμύρια για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση ενός σιδηροδρομικού έργου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.

Ο κρατικός δανειστής KfW IPEX, θα βοηθήσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου από την Τεχεράνη μέχρι την Mashhad, είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να κρατηθεί η ανωνυμία του. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν επίσης συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, είπε η ίδια πηγή.

Το Ιράν πάλευε να αυξήσει την εξωτερική χρηματοδότηση για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που χρειάζεται για τα έργα υποδομής, τα οποία ήλπιζαν ότι θα ξεκινούσαν 10 μήνες νωρίτερα που είχαν χαλαρώσει οι κυρώσεις. Όμως, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ως επί το πλείστον κρατούν επιφυλάξεις, καθώς ανησυχούν για το γεγονός ότι ακόμα υφίστανται οι υπόλοιπες κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η KfW IPEX, μέσω email ανέφερε ότι ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει οποιοδήποτε δάνειο ή παρόμοια συναλλαγή με το Ιράν, λόγω του τραπεζικού απορρήτου.

Η χρηματοδότηση έχει συμφωνηθεί κατ ‘αρχήν και είναι κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσής της, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Λονδίνο, ο Michael Tockuss, πρόεδρος του γερμανικο-ιρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι θα είναι το μεγαλύτερο δάνειο, που έχει εξασφαλίσει ποτέ από ξένες πηγές το Ιράν, από τη χαλάρωση των κυρώσεων, τον Ιανουάριο.

Exit mobile version