search icon

Bloomberg

FBI για 10 most wanted: Η Cryptoqueen ίσως βρίσκεται στην Ελλάδα

Το κορίτσι με το εξαιρετικό βιογραφικό που φέρεται να εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές - Ίδρυσε την εταιρεία της το 2014 και στο τέλος του ίδιου χρόνου είχε έσοδα... 3,4 δισ. ευρώ - Η αμοιβή της Europol και οι δεσμοί της με την Ελλάδα

H Ρούζα Ιγκνάτοβα, μία Γερμανίδα που ζούσε στη Βουλγαρία και είχε ιδρύσει το γνωστό κρυπτονόμισμα OneCoin, καταζητείται από το FBI.

Συγκεκριμένα, η Ρούζα Ιγκνάτοβα, aka «Cryptoqueen», βρίσκεται στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες. Αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες καθώς φέρεται να εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές πείθοντας τους να προσφέρουν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία της για την ανάπτυξη του OneCoin.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η Ιγκνάτοβα χαρακτηρίζεται ως ο εγκέφαλος πίσω από την απάτη του OneCoin. Πρόκειται μάλιστα, για μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία. Μπορεί η Ιγκνάτοβα να ισχυριζόταν πως το OneCoin στηριζόταν στην τεχνολογία blockchain, παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, δηλώνει ο Μάικλ Ντρίσκολ του FBI, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία της Ιγκνάτοβα η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2014, δημιούργησε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,78 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα από το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν είχε πραγματική αξία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει τίποτα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Λειτουργούσε ως πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ που πλήρωνε προμήθειες στα περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη του παγκοσμίως για τη στρατολόγηση άλλων για να αγοράσουν πακέτα OneCoin.

«Η συγκεκριμένη κοπέλα διαθέτει ένα εξαιρετικό βιογραφικό, σπούδασε νομική στην Οξφόρδη και στη συνέχεια, εργάστηκε στη McKinsey. Αυτή τη στιγμή, όμως, καταζητείται. Βρίσκεται δίπλα-δίπλα στη λίστα με τους 10 χειρότερους εγκληματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νταμιάν Γουίλιαμς, εισαγγελέας στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές την κατηγορούν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η Europol προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της. Όταν η Ιγκνάτοβα υποψιάστηκε ότι την παρακολουθούσαν, επιβιβάστηκε σε μια πτήση για Ελλάδα και στη συνέχεια, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν. Σημειώνεται ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία, την Ελλάδα και πιστεύεται ότι έχει ταξιδέψει σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αδελφός της, Κονσταντίν Ιγκνάτοβ, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 στο Λος Άντζελες. Αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για απάτες και ξέπλυμα χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Μαρκ Σκοτ, ενός δικηγόρου που κρίθηκε ένοχος γιατί βοήθησε στο «ξέπλυμα» σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την OneCoin.

 

Διαβάστε ακόμη

Super Fast BroadBand: Επέκταση του προγράμματος με επιπλέον €10 εκατ. για νέα voucher

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Νέα αύξηση κατά 7% από σήμερα για τους ταξιδιώτες του Ιουλίου (vid)

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί η θρυλική Σέλμαν και οι μεζονέτες του Βωβού στη Ν. Ερυθραία (pics)

Exit mobile version