Σε πορεία για το χειρότερο τρίμηνό του εδώ και πάνω από δέκα χρόνια βρίσκεται το Bitcoin, καθώς αφενός η ολοένα και πιο επιθετική νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς και αφετέρου μια σειρά από «εκρήξεις» κρυπτονομισμάτων υψηλού προφίλ ρίχνουν βαριά σκιά στο επενδυτικό κλίμα.

Η πτώση της τάξης του 56% για τον «βασιλιά» των crypto είναι η μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2011, όταν το Bitcoin ήταν ακόμη πολύ «φρέσκο», σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η δεκαετία που μεσολάβησε έφερε πολλά πάνω – κάτω στην εν λόγω αγορά, με εκτόξευση της αξίας των κρυπτονομισμάτων καθώς σταδιακά κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ενώ η αγορά έλαβε ώθηση από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ώθησαν την ανάληψη κινδύνου.

Ωστόσο, η τρέχουσα bear market διαφέρει τόσο για τα επίπεδα μόχλευσης στην αγορά όσο και για τις προσπάθειες ρυθμιστικού ελέγχου που πραγματοποιούνται σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες θεωρούν πλέον τα κρυπτονομίσματα ως απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το Bitcoin υποχώρησε κατά 1% για να διαπραγματευτεί λίγο κάτω από το επίπεδο των 20.000 δολαρίων το πρωί της Πέμπτης στο Λονδίνο. Αρκετά altcoins κατέγραψαν μεγαλύτερες απώλειες, με τα Solana και Polygon να πέφτουν περίπου 6%.

Παρά τη ζοφερή κατάσταση, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το τέλος της πτωτικής πορείας είναι κοντά. Η απομόχλευση που επιτάχυνε την καταστροφή τους τελευταίους μήνες μπορεί να φτάνει στο τέλος της, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. συμπεριλαμβανομένου του Νικόλαου Πανιγκιρτζόγλου σε σημείωμα τους που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Τόνισαν επίσης τις ροές του επιχειρηματικού κεφαλαίου που «συνεχίστηκαν με υγιή ρυθμό τον Μάιο και τον Ιούνιο» στην αγορά.

«Το Bitcoin είχε πολλή μεγάλη άνοδο τα τελευταία δώδεκα χρόνια φτάνοντας στα χαμηλά των επενδυτικών κύκλων κάθε 90 εβδομάδες», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής του Fundstrat, Μαρκ Νιούτον. «Τα χαμηλά θα πρέπει να είναι προ των πυλών σύμφωνα με αυτό το μοτίβο, και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση τον Ιούλιο».

Διαβάστε ακόμα:

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Τι πρέπει να προσέξετε στην υποβολή της αίτησης – Νέες οδηγίες

Κουπόνια παγίων δαπανών: Τελευταία ευκαιρία για συμψηφισμό κάθε οφειλής προς εφορία – ταμεία

Πώς ερμηνεύει η Αθήνα τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ