search icon

Bloomberg

Φυσικό αέριο: Ελπίδες από την πτώση στην τιμή και την αύξηση της πληρότητας στις αποθήκες της Ευρώπης

Στα 142 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου - Στο 95% η πληρότητα στις γερμανικές αποθήκες αλλά η ρυθμιστική αρχή της χώρας προειδοποιεί ότι δεν είναι αρκετό

Σημαντική αποκλιμάκωση στη τιμή του φυσικού αερίου καταγράφεται για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στην Ευρώπη γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση στις πληρότητες των αποθηκών του καυσίμου αναπτερώνει τις ελπίδες ότι η ήπειρος θα καταφέρει να αντιπαρέλθει τη διακοπή των ρωσικών ροών.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Bloomberg τα συμβόλαια TTF (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με πτώση 9,1%. Σήμερα Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 7,7% στα 142 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αγγίζει το 91%, ενώ στη Γερμανία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση η πληρότητα έφτασε το 95% και μάλιστα νωρίτερα κατά δύο εβδομάδες από χρονοδιάγραμμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τόσο η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου όσο και η αύξηση της πληρότητες στις αποθήκες ενισχύουν τις πιθανότητες της Ευρώπης να αποφύγει τις ελλείψεις ή την επιβολή μέτρων όπως το δελτίο στην κατανάλωση.

Γερμανία: Πληρότητα στο 95% στις αποθήκες φυσικού αερίου

Δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον προγραμματισμό η Γερμανία πέτυχε τον κρίσιμο στόχο της πληρότητας στο 95% στις αποθήκες φυσικού αερίου, αλλά η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν αρκετό.

Η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κυμαίνεται πλέον στο 95,14% κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Συγκριτικά, τον Οκτώβριο του 2021 η πληρότητα ανέρχονταν στο 72%. Όπως σημειώνει το Bloomberg εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η χώρα έχει θέσει υψηλότερο στόχο για την ενίσχυση των αποθεμάτων της από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση προς τη βιομηχανία και τους πολίτες να μειώσουν τη ζήτηση ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δελτίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και παρότι μέχρι τώρα φαίνεται πως υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα η ανησυχία παραμένει ότι σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι ψυχρότερος του σύνηθες θα πληγεί η βιομηχανία και τα σπίτια δεν θα μπορέσουν να ζεσταθούν.

Όπως προειδοποίησε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Bundesnetzagentur, της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας «Οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου θα μας βοηθήσουν το χειμώνα, δεν επαρκούν όμως από μόνες τους», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το φυσικό αέριο στις αποθήκες επαρκεί για περίπου δύο κρύους χειμερινούς μήνες».

Από την πλευρά του όμως ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ χαιρέτησε την αύξηση των ποσοστών πληρότητας δηλώνοντας ότι οι νέοι κανονισμοί για τα αποθέματα φυσικού αερίου λειτουργούν.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο», ανέφερε ο Χάμπεκ και πρόσθεσε «Τώρα είναι ώρα να ενισχυθούν περαιτέρω οι πληρότητες για τον επερχόμενο χειμώνα».

Όπως αναφέρει το Bloomberg στον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου έχουν βοηθήσει σημαντικά οι ήπιες καιρικές συνθήκες, καθώς οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας μεταφράστηκαν σε μειωμένη κατανάλωση κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς από την επόμενη εβδομάδα τα μετεωρολογικά στοιχεία δείχνουν πτώση της θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και παράλληλα να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 20%.

Διαβάστε ακόμη:

Σε αδιέξοδο οι κεντρικές τράπεζες με το κραχ στα ομόλογα

Στροφή 180 μοιρών από την Τρας: Εγκαταλείπει το σχέδιο για μείωση στον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων

Μητσοτάκης: Οι νέες αυξήσεις θα καλύψουν το 95% των συνταξιούχων

Exit mobile version