search icon

Bloomberg

Η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτοπίζοντας την Toyota

Η χρηματιστηριακή αξία της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ελον Μασκ ανέρχεται στα 207,2 δισ. δολάρια, έναντι των 201,9 δισ. δολάρια της Toyota.

The logo marks the showroom and service center for the US automotive and energy company Tesla in Amsterdam on October 23, 2019. (Photo by JOHN THYS / AFP) (Photo by JOHN THYS/AFP via Getty Images)

Η Tesla Inc. εκτόπισε την Toyota Motor Corp. καταλαμβάνοντας την πρωτιά ως η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Οι μετοχές της Tesla, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί την τιμή τους από την αρχή του έτους, σημειώνουν άνοδο κατά 3,5% σήμερα, ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 207,2 δισ. δολάρια, έναντι των 201,9 δισ. δολάρια της Toyota.

Ο CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ, έχει γίνει διάσημος αγνοώντας ή παραβιάζοντας πολλές από τις καθιερωμένες νόρμες και κανόνες της αυτοκινητοβιομηχανίας στα 10 χρόνια από τότε που εισήγαγε την Tesla στο Χρηματιστήριο. Παρότι, όμως, η αξία της εταιρείας του έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, παραμένει το χάσμα μεγέθους της εταιρείας του και των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου.

Η Tesla παρήγαγε 103.000 οχήματα το πρώτο τρίμηνο, ή περίπου το 4% των σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων οχημάτων που κατασκευάσε η Toyota, η οποία έχει εδραιωθεί στην αγορά για τις προσιτές τιμές την αξιοπιστία της, βασιζόμενη σε καινοτομίες παραγωγής μεγάλης κλίμακας.

Η Tesla έγινε η δεύτερη πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο τον Ιανουάριο, όταν ξεπέρασε τη Volkswagen AG. Η σημερινή της αξία είναι διπλάσια του γερμανικού γίγαντα.

Η Toyota μετά την εισαγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων αερίου με το υβριδικό Prius καθυστέρησε για το επόμενο βήμα της, των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πλέον στοιχιματίζει στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Η εταιρεία πραγματοποιεί επιπλέον σειρά επενδύσεων υψηλού προφίλ σε αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Η Toyota έχει προβλέψει για φέτος πτώση στα κέρδη της κατά 80% φέτος και αναμένει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί έως το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους προτού ανακάμψει η αγορά αυτοκινήτων σε επίπεδα προ-πανδημίας.

 

Exit mobile version