search icon

Bloomberg

Ιταλία: Ποιος είναι ο πιθανός διάδοχος του Ρέντσι

Ενώ η Ιταλία βυθίζεται στην πολιτική λήθη, ο Ρέντσι αποχωρεί ηττημένος

Σε πολιτικό κενό βυθίστηκε η Ιταλία, αφότου ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την συντριπτική ήττα με το «όχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, προκαλώντας νέα οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το απόγευμα της Δευτέρας, αφότου η πρότασή του να χαλιναγωγήσει τη δύναμη της συγκλήτου απορρίφθηκε με δημοψήφισμα. Ο Ρέντσι άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα μείνει για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, που ακύρωσε το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για το Eurogroup, θεωρείται πιθανός διάδοχος του Renzi και θα παραστεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πριν ο Ρέντσι υποβάλλει την παραίτησή του.

Μετά την παραίτησή του, την οποία ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ματαρέλα ενδέχεται να του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηφία στην οποία θα περιληφθεί και το κόμμα της «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες. Όμως, οι δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν πω το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει απίθανο. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε ο Ρέντσι ξεκαθαρίζοντας πως το «όχι» είναι καθαρά προσωπικό του αποτυχία.

Ποιος είναι ο επόμενος;

Μαζί με τον Παντοάν, άλλοι πιθανοί διάδοχοι που θα μπορούσαν να τους ζητηθεί να ηγηθούν μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Pietro Grasso και ο υπουργός Πολιτισμού, Dario Franceschini. Τα μεγάλα κόμματα της χώρας προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση, αν παραιτηθεί ο Ρέντσι.

«Δεν πιστεύω ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε μια σοβαρή κρίση στην Ιταλία», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Alain Bokobza, επικεφαλής της παγκόσμιας κατανομής των περιουσιακών στοιχείων της Societe Generale SA.

«Στο τέλος το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε στην Ιταλία – αυτό είναι το πιο σημαντικό – είναι αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές» Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει ότι θα συσταθεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση αφότου παραιτηθεί ο Ρέντσι.

Exit mobile version