search icon

Bloomberg

Ο Όρμπαν στρέφεται εναντίον της επιστημονικής έρευνας στην Ουγγαρία

Το υπουργικό συμβούλιο κατέθεσε στη Βουλή της Ουγγαρίας ένα νομοσχέδιο αργά την Τρίτη, προκειμένου να αποσυρθεί η Ακαδημία Επιστημών από τα ερευνητικά της ινστιτούτα

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban κινήθηκε πιο κοντά στην επέκταση της προσωπικής επιρροής του πάνω στην επιστημονική έρευνα, τον τελευταίο χώρο όπου ο γνωστός πολέμιος του φιλελευθερισμού πρωθυπουργός επιδιώκει να περιορίσει την σκέψη, η οποία δεν δέχεται την κυβερνητική επιρροή.

Το υπουργικό συμβούλιο κατέθεσε στη Βουλή της Ουγγαρίας ένα νομοσχέδιο αργά την Τρίτη, προκειμένου να αποσυρθεί η Ακαδημία Επιστημών από τα ερευνητικά της ινστιτούτα, στο μεγαλύτερο από τα οποία εργάζονται περίπου 2.500 επιστήμονες.

Ο Orban, του οποίου οι βουκλευτές κυριαρχούν στο κοινοβούλιο καθώς έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, δήλωσε ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα έθετε την κυβέρνησή του σε ακόμα πιο ευνοϊκή θέση, ώστε αυτή να μπορεί να να κατευθύνει τη χρηματοδότηση πυο σκοπό έχει την επιστημονική έρευνα και η οποία δημιουργεί προστιθέμενη οικονομική αξία.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο, αποτελεί επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία και σκοπό έχει να ασκήσει πολιτική πίεση στην επιστημονική έρευνα.

Exit mobile version