Περισσότεροι από 1.000 δάσκαλοι στην Ουγγαρία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο που σύμφωνα με τους ίδιους καταστέλει το επάγγελμά τους και παραιτήθηκαν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Μπενς Ρετβαρί στην εφημερίδα Magyar Nemzet 1.205 δάσκαλοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο αριθμός αυτός αντιπροσώπευε μόνο το 1% περίπου του προσωπικού πλήρους απασχόλησης στα κρατικά σχολεία, αλλά όπως αναφέρει το πρακτορείο οι αποχωρήσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση της Παιδείας στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν καταγραφεί περισσότερες από 7.600 κενές θέσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τον Ιούλιο η Βουλή είχε εγκρίνει νόμο της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν που διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς από τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους και τους αφαιρεί διάφορα προνόμια, ενώ παράλληλα αυξάνει τις ώρες εργασίας τους. Επιπλέον επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά σε μετατάξεις των εκπαιδευτικών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι επικριτές του νόμου τον ονόμασαν «νόμο εκδίκησης» και κάνουν λόγο για προσπάθεια του Όρμπαν να επεκτείνει και στα σχολεία τον έλεγχο που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης, τα δικαστήρια, τον πολιτισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Βίκτορ Όρμπαν μετά την τελευταία -τέταρτη διαδοχική- νίκη του στις εκλογές ήταν η μεταφορά της εκπαίδευσης στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο και για την επιβολή του νόμου, γεγονός που προκάλεσε σφορδές αντιδράσεις.

Ο μισθός των δασκάλων στην Ουγγαρία βρίσκεται λίγο πάνω από τα 25.000 δολάρια ετησίως και είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των 38 χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει απάντησε στους επικριτές του νόμου ότι θα διασφαλίσει τη σταθερή αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Ωστόσο δεν προχωρά σε αυξήσεις των μισθών μέχρι η χώρα να λάβει τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που η Κομισιόν έχει μπλοκάρει επικαλούμενη ζητήματα διαφθοράς και κράτους δικαίου.

Διαβάστε ακόμη

Καμπανάκι από τον ΠΟΕ για σημαντική επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο (tweets + διαγράμματα)

ABN Amro: Τι συμβαίνει στις αγορές ομολόγων και γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία (γραφήματα)

Forbes: Αυτοί είναι οι Έλληνες που μπήκαν στη λίστα (γραφήματα + pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ