search icon

Bloomberg

Ομόλογα: Η Λαγκάρντ «κλείνει το μάτι» στους επενδυτές – Γιατί κερδίζει η Ελλάδα

Η κίνηση της ΕΚΤ που δίνει ώθηση στην αγορά ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων υψηλού ρίσκου

Το «πράσινο φως» στους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα υψηλού ρίσκου έδωσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η αγορά στοιχείων ενεργητικού υπό το έκτακτο πρόγραμμα χαλάρωσης αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο τρίμηνο με αυξανόμενο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Με την κίνηση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο άμβλυνε τους φόβους για περιορισμό της νομισματικής στήριξης -τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο- αλλά και «έκλεισε το μάτι» στους επενδυτές για την αγορά ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων υψηλού ρίσκου.

Πιο αναλυτικά, η δέσμευσή της να συνεχιστούν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού το επόμενο τρίμηνο με αυξανόμενο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους πυροδότησε ένα ράλι στους τίτλους της ριψοκίνδυνης «περιφέρειας», ήτοι στα ιταλικά και ελληνικά ομόλογα.

Επιπλέον, διεύρυνε το περιθώριο των επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν από την πρωτοφανή νομισματική στήριξη κατά τους επόμενους μήνες.

Αυτό το αρμπιτράζ επιτοκίων αποτελεί βασικό παραγοντα για τους διαχειριστές κεφαλαίων που επιθυμούν να αγοράσουν και να διακρατήσουν τα χρεόγραφα προκειμένου να κερδίσουν από τις υψηλότερες αποδόσεις, ποντάροντας στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεχίσουν να διατηρούν υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όταν υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αστάθειας.

«Η ΕΚΤ έχει κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να υπάρχει ένα ήρεμο καλοκαίρι στην αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Piet Christiansen, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.

Σε πάνω από 100 μονάδες βάσης, η περαιτέρω απόδοση των ιταλικών και των ελληνικών 10ετών τίτλων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, είναι σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Οι κάτοχοι γερμανικών ομολόγων θα είχαν απώλειες σχεδόν 1% πέρσι, ενώ όσοι κατέχουν ιταλικούς ή ελληνικούς τίτλους θα είχαν καθαρή απόδοση άνω του 6%, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 22 Ιουλίου, αλλά η σύνοδος της 9ης Σεπτεμβρίου είναι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει νέα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις οικονομικές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει είναι πιο κοντά στον στόχο που έχει θέσει για τον εμβολισμό του πληθυσμού και οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει.

Τα παραπάνω ενδεχομένως να κάνουν ακόμα πιο έντονη τη συζήτηση σχετικά με τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης και να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων που επιθυμούν τον τερματισμό του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022.

Μέχρι τότε όμως, οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων μπορούν να βασίζονται στην ΕΚΤ. Αυτό είναι πρωτοφανές για χώρες όπως η Ιταλία, όπου το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ εν μέσω της πανδημίας, την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων βρίσκονται χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Τα ιταλικά ομόλογα ανέστρεψαν τις πρώτες απώλειες και καταγράφουν ράλι για τρίτη ημέρα. Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν ανάλογη πορεία, με την απόδοση των 30ετών τίτλων να πέφτει ιστορικό χαμηλό.

Διαβάστε ακόμη: 

Goldman Sachs: Ποιες τοποθετήσεις θα υπεραποδώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 

Αραβικό ενδιαφέρον για το «μικρό Ελληνικό» – Οι επαφές της DAMAC Properties στην Αθήνα για τις Γούρνες (pics) 

Νέο ράλι για τα ελληνικά ομόλογα «δια χειρός» ΕΚΤ

Exit mobile version