search icon

Bloomberg

Πληθωρισμός: Η ακρίβεια σε ένα ταψί πίτσα και ένα πιάτο κόκορα κρασάτο

Τι δείχνει ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg για Γαλλία και Ιταλία - Δείτε γραφήματα

Μπορεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή να επιβραδύνονται επιτέλους στις χώρες της Ευρώπης, αλλά οι τιμές των συστατικών για την παρασκευή παραδοσιακών γαλλικών και ιταλικών πιάτων αναδεικνύουν πώς η χειρότερη κρίση ακρίβειας των τελευεταίων 30 χρόνωμ εξακολουθεί να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης Coq au Vin (κόκορας κρασάτος) του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσο πρέπει να δαπανήσουν οι οικογένειες στη Γαλλία για τα συστατικά που απαιτούνται για να μαγειρέψουν το εν λόγω πιάτο αυξήθηκε κατά 7,1% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός έχει μειωθεί επί πέντε συνεχόμενους μήνες.

Ο μηνιαίος δείκτης, που βασίζεται σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής, έδειξε ότι το συνολικό κόστος του πιάτου μειώθηκε ελαφρώς στα 19,3 ευρώ. Η τιμή του κοτόπουλου, που αποτελεί το κύριο συστατικό της συνταγής, βοήθησε στη συγκράτηση του κόστους.

Στο 11,2%, ο συνολικός πληθωρισμός των τροφίμων ήταν ακόμη ισχυρότερος και ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο, στο 5,7%.

Αντίθετα, ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg για την Ιταλία – ο δείκτης Pizza Margherita που βασίζεται σε στοιχεία της Istat και του Υπουργείου Οικονομίας – σημείωσε πιο έντονη επιβράδυνση. Η αύξηση των τιμών του καλαθιού ήταν 10,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Αύγουστο, σε σύγκριση με μια μέγιστη αύξηση άνω του 30% στα τέλη του περασμένου έτους.

Ωστόσο, με τις τιμές για την έτοιμη πίτσα να αυξάνονται κατά 6,5%, είναι πιο οικονομική η αγορά της από το κατάστημα από την παρασκευή της  στο σπίτι, ακόμη και αν η διαφορά έχει μειωθεί.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Τα «σίγουρα» νέα μέτρα και… τα αβέβαια με φόντο τις επόμενες αναβαθμίσεις

Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Αυστραλία μέσα στην άνοιξη – Ανησυχία για ακραία καιρικά φαινόμενα

Ποια εταιρεία ξαναπουλά στους καταναλωτές ρούχα που πετάνε σε κάδους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version