search icon

Bloomberg

Προετοιμασμένες οι εταιρείες για την παύση αγοράς αργού από το Ιράν

Το σχέδιο της κυβέρνησης Trump για την άρση των απαλλαγών πρόσθετων πληρωμών που επιτρέπουν στις χώρες να αγοράσουν ιρανικό αργό, κλονίζει τις αγορές πετρελαίου

Το σχέδιο της κυβέρνησης Trump για την άρση των απαλλαγών πρόσθετων πληρωμών που επιτρέπουν στις χώρες να αγοράσουν ιρανικό αργό, κλονίζει τις αγορές πετρελαίου, με το Brent να «πηδάει» στο +3%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, σχεδόν.

Οι αγοραστές – η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ταϊβάν – αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να βρουν εναλλακτικές πηγές προμθειας, παρόλο που οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις από παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα αντισταθμίσουν την απώλεια του αργού από το Ιράν. Η επίπτωση για τη συμφωνία σχετικά με τον περιορισμό της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, παραμένει θέμα υπό συζήτηση.

HPCL: Έχουμε φροντίσει να έχουμε επιλογές
Μια αισιόδοξη απάντηση δόθηκε από μια εταιρεία διύλισης στην Ινδία, την Hindustan Petroleum Corp. Η εταιρεία διαθέτει ένα «καλάθι» προμήθειας πετρελαίου που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία και γι αυτήν δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην προσφορά αν σταματήσουν οι προμήθειες από τον Ιράν,. Η εταιρεία έχει ήδη μειώσει τις αγορές και έχει περιορισμένη έκθεση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, λέει στην ίδια ανακοίνωση.

IOC: Είμαστε έτοιμοι
Μια άλλη εταιρεία από την Ασία, πυο αγοράζειαργό από το Ιράν, αναφέρει ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην παραταθεί το ευνοϊκό καθεστώς των απαλλαγών. Η κρατική εταιρεία της Ινδίας IOC Corp., ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού αργού στη χώρα, αναφέρει ότι έχει προβλέψει την προαιρετική αγορά πρόσθετου αργού στις συμβάσεις με το Κουβέιτ, το Αμπού Ντάμπι, τη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί προκειμένου να καλυφθεί ένα πιθανό έλλειμμα από το Ιράν, τη γνωστή αυτή Ισλαμική Δημοκρατία. Η εταιρεία έχει επενδύσει σε εναλλακτικές προμήθειες από πέρυσι, σύμφωνα με υπάλληλο της.

Exit mobile version