search icon

Bloomberg

Το 10% των πλουσιότερων Φινλανδών κρατά στα χέρια του τον μισό πλούτο της χώρας

Οι Φινλανδοί είναι φτωχότεροι από τους πολίτες των άλλων σκανδιναβικών χωρών, αλλά και από τα περισσότερα νοικοκυριά της ΕΕ

Ποσοστό 10% των πιο πλούσιων πολιτών στη Φινλανδία κατείχαν το 50% του συνολικού πλούτου της χώρας του Βορρά πριν την πανδημία, αυξάνοντας το μερίδιό τους συγκριτικά με άλλες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Περίπου το 95% του καθαρού πλούτου της Φινλανδίας είχε συγκεντρωθεί στα χέρια του πλουσιότερου μισού του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της Φινλανδίας.

Αυτό σημαίνει ότι το φτωχότερο μισό του πληθυσμού ελέγχει μόλις το 5% του καθαρού πλούτου, έναντι 10% που έλεγχε το 1988.

Ο μέσος όρος του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών ανερχόταν στα 104.000 ευρώ. Ο πλούτος των Φιλανδών είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τις οικογένειες στη χώρα να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 150% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα πιο συνηθισμένα περιουσιακά στοιχεία ήταν αποταμιεύσεις, οχήματα, μια κατοικία, ενώ μια κατοικία, ενώ λίγο περισσότερο από το 40% κατέχει μετοχές εισηγμένων και αμοιβαία κεφάλαια. Έξι στα 10 νοικοκυριά έχουν χρέη. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται σχεδόν κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα ΕΥ και Harvard: Πρόκληση ο μετασχηματισμός των νομικών διευθύνσεων των επιχειρήσεων

Οι τελευταίες προβλέψεις της JP Morgan για την εγχώρια οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας – Ποιοι κατέθεσαν προσφορές

 

Exit mobile version