Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan διαβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί στο +4,1% σε σχέση με το 2020 και προβλέπει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 172 δισ. ευρώ για το 2021, ελαφρώς υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των επίσημων φορέων. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, όπως και το 2020, αλλά σε μικρότερο βαθμό στο -0,2%.

Παράλληλα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο 10% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 7,3%, με αποτέλεσμα ο δείκτης δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ να κινηθεί στο 209% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας επίσης θα είναι υψηλό και θα είναι της τάξεως του 7,6% αλλά και η ανεργία θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο 16,2%.

Η JP Morgan επαναδιατυπώνει τις θετικές της εκτιμήσεις για συρρίκνωση των spreads (διαφορά απόδοσης) των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων bunds το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζα JP Morgan, το spread θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα των 100 μονάδων βάσης σε όλο το έτος, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά, εξαιτίας και της βοήθειας που προσφέρουν οι αγορές του προγράμματος ΡΕΡΡ.

Ειδικά για τη συνάντηση της ΕΚΤ αναφορικά με το ΡΕΡΡ, η JP Morgan περιμένει ότι τα βασικά ζητήματα θα τεθούν είναι:

α) o ρυθμός αγορών του προγράμματος PEPP στο τρίτο τρίμηνο,

β) η χρήση και το μέγεθος του προγράμματος PEPP και

γ) ποια θα είναι η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης μετά το PEPP. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει η ΕΚΤ να διατηρήσει τη φρασεολογία της αμετάβλητη για το ρυθμό των αγορών του προγράμματος PEPP και αμετάβλητο μήνυμα αναφορικά με το συνολικό μέγεθος του προγράμματος (σ.σ. 1,85 τρισ. ευρώ).

Στην έρευνα του ΕΚΤ για τον Ιούνιο, περίπου το 55% των ερωτηθέντων επενδυτών αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα καταργήσει το «σημαντικά» υψηλότερος ρυθμός αγορών PEPP στην επόμενη συνάντηση του Ιουνίου και οι προσδοκίες είναι πλέον ξεκάθαρες για να διατηρηθούν οι αγορές για ένα ακόμη τρίμηνο, εξηγεί η JP Morgan.

Οι προσδοκίες γύρω από την τρέχουσα χρήση του PEPP είναι καθοδικές, με περίπου το 33% να αναμένει ότι το τελικό μέγεθος σε σχέση με το πλήρες μέγεθος του PEPP να είναι μεταξύ των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά το PEPP, οι ερωτηθέντες (άνω του 35%) αναμένουν ότι η εφαρμογή του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) θα συνεχιστεί με ρυθμό 20 δισ. ευρώ / μήνα μόνο, το 30% των ερωτηθέντων αναμένει ρυθμό μεταξύ 20 – 40 δισ. ευρώ / μήνα και μόλις το 13% των ερωτηθέντων αναμένει μηνιαίο ρυθμό αγορών υψηλότερο από 40 δισ. ευρώ / μήνα.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πού κυμαίνονται τώρα τα ποσοστά αντιπαροχών και οι τιμές οικοπέδων στην Αθήνα

ManpowerGroup: Πού θα γίνουν προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο (γραφήματα)

Αντίστροφη μέτρηση για το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας – Ποιοι κατέθεσαν προσφορές