search icon

Διεθνή

Evergrande: Αθέτησε πληρωμές σε διεθνείς επενδυτές

Η κρατική συμμετοχή και η ελπίδα για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους βοήθησαν στην άνοδο της μετοχής της Evergrande κατά 8,3% μία ημέρα μετά τη βουτιά 20% σε χαμηλό ρεκόρ κλεισίματος

Η κινεζική Evergrande, προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών σε διεθνείς επενδυτές, πληρωμές που αφορούσαν την καταβολή τόκων από ομόλογο που διαπραγματεύεται εκτός Κίνας και οι οποίες είχαν πάρει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Σύμφωνα με το Reuters, η μη καταβολή 82,5 εκατ. δολαρίων σε πληρωμές τόκων που έπρεπε να καταβληθούν τον περασμένο μήνα θα προκαλούσε διασταυρούμενη αθέτηση πληρωμών στα διεθνή ομόλογα της εταιρείας ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έθετε τον κατασκευαστή σε κίνδυνο να γίνει ο μεγαλύτερος χρεοκοπημένος της Κίνας – μια πιθανότητα που πλανάται πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εδώ και μήνες.

Η Evergrande, που κάποτε ήταν η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, με πάνω από 1.300 έργα ακινήτων και υποχρεώσεις ύψους 300 δισ. δολαρίων, αποτέλεσε φέτος το πρότυπο της κρίσης ακινήτων στην Κίνα, η οποία έχει ήδη καταστρέψει σχεδόν δώδεκα μικρότερες εταιρείες ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα προβλήματα της Evergrande μπορούν να περιοριστούν και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα μαζί με τα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει να καθησυχαστούν οι παγκόσμιοι επενδυτές.

“Η αγορά είχε ήδη ορισμένες προσδοκίες σχετικά με αυτό (τη μη πληρωμή)”, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής Kenny Ng της Everbright Sun Hung Kai Securities. “Απλώς περίμενε να δει πότε θα συμβεί αυτό”.

Τη Δευτέρα, η κατασκευάστρια εταιρεία δήλωσε ότι είχε συστήσει μια επιτροπή διαχείρισης κινδύνου στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι από κρατικούς φορείς για να βοηθήσει στον “μετριασμό και την εξάλειψη των μελλοντικών κινδύνων”. διαβάστε περισσότερα

Αυτό έγινε αφού νωρίτερα δήλωσε ότι οι πιστωτές της απαίτησαν 260 εκατομμύρια δολάρια και ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό ώθησε τις αρχές να καλέσουν τον πρόεδρό της και να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι ο ευρύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να περιοριστεί. διαβάστε περισσότερα

Μέχρι στιγμής, οι όποιες επιπτώσεις της Evergrande είχαν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να γίνονται πιο ομιλητικοί και τις αγορές πιο εξοικειωμένες με το θέμα, οι συνέπειες των προβλημάτων της Evergrande είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν ευρέως αισθητές, δήλωσαν παρατηρητές της αγοράς.

Η κρατική συμμετοχή και η ελπίδα για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους βοήθησαν στην άνοδο της μετοχής της Evergrande κατά 8,3% μία ημέρα μετά τη βουτιά 20% σε χαμηλό ρεκόρ κλεισίματος. Παρόλα αυτά, έκλεισε την Τρίτη με άνοδο μόλις 1,1%, ενώ τα ομόλογά της συνέχισαν να διαπραγματεύονται σε δυσχερή επίπεδα.

Τα ομόλογα που λήγουν στις 6 Νοεμβρίου 2022 – μία από τις δύο δόσεις με προθεσμία πληρωμής κουπονιού που πέρασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη – διαπραγματεύονταν στα 18,282 σεντς ανά δολάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Duration Finance, ελάχιστα αλλαγμένα σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμα:

Επενδύσεις παγίου κεφαλαίου «χτίζουν» την οικονομία τρίμηνο προς τρίμηνο

Το Μαξίμου, το ΚΙΝΑΛ και τα… αγάλματα, η άγρα δύο CEO και ο Μήτσης στη Ρόδο

Καφές: Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του – Τι προβλέπεται για το 2022

Exit mobile version