search icon

Διεθνή

G7: Προτρέπει την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου

«Το τέλος του πολέμου δεν βρίσκεται κοντά», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και ανακοίνωσε δημοσιονομική ενίσχυση 29 δισ. ευρώ και ανθρωπιστική βοήθεια 2,8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Οι ηγέτες των χωρών της G7 προέτρεψαν σήμερα την Κίνα να διαφυλάξει την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, πιέζοντας τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και εγκαταλείποντας τις δικές της «επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα θα έπρεπε να πιέσει τη Ρωσία, ώστε η τελευταία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνονται οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη διακοπή αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της τριήμερης συνόδου της G7 στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών εκφράζουν επίσης τη σοβαρή ανησυχία τους για την κατάσταση στις Θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας και τονίζουν ότι αντιτάσσονται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με χρήση βίας ή καταναγκασμό.

«Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφεραν.

Οι ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν σοβαρά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως την καταναγκαστική εργασία στο Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ. Η Κίνα θα έπρεπε επίσης να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Ακόμη, κατήγγειλαν την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στον εμπορικό τομέα, καθώς όπως υποστηρίζουν διαστρεβλώνει την παγκόσμια οικονομία, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.

Σολτς: «Το τέλος του πολέμου δεν είναι κοντά»

Την ίδια στιγμή, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται κοντά, καθώς η Ρωσία «συνεχίζει με αμετάβλητη βαρβαρότητα». Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα και να αυξηθεί το κόστος του πολέμου για τον επιτιθέμενο. Επανέλαβε δε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση που να μας επιτρέπει να προβλέψουμε το τέλος. Μπορεί κανείς να προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο Καγκελάριος μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Άνω Βαυαρία.

Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι περισσότερο να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία, ώστε να καταστεί εφικτό το τέλος του πολέμου και η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευσιν, εξήγησε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, όταν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν αποδεχθεί ότι το σχέδιό του έχει αποτύχει». «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς για τον Πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Δημοσιονομική ενίσχυση 29 δισ. και ανθρωπιστική βοήθεια 2,8 δισ. στην Ουκρανία

Ακόμη, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι οι χώρες της G7 θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης της χώρας. Μεταξύ άλλων, το Κίεβο θα λάβει δημοσιονομική ενίσχυση ύψους 29 δισ. ευρώ, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι οι χώρες της G7 θα διαθέσουν επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πείνα και τον υποσιτισμό. Συνολικά, οι επτά χώρες θα διαθέσουν φέτος 13 δισ. για την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να εντοπιστούν οι παράνομες εξαγωγές.

Η G7 αποφάσισε επίσης, έπειτα από σχετική εισήγηση της προεδρεύουσας Γερμανίας, να συστήσει ένα είδος «Λέσχης για το Κλίμα», με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που εξετάζουν οι G7 και πώς θα λειτουργήσει

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί και το συγκρότημα της «Βαλκάν Εξπόρτ» στη Θεσσαλονίκη (pics)

Ουγγαρία: Αύξηση – σοκ στο βασικό επιτόκιο κατά 185 μ.β. ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα

 

Exit mobile version