search icon

Διεθνή

Η ΕΕ θέλει να αναζωογονήσει τις επενδυτικές συνομιλίες με την Κίνα – Ενισχύει τον έλεγχο των κινεζικών εταιρειών

Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δεν απολαμβάνουν παρόμοια επίπεδα διαφάνειας και θεμιτού ανταγωνισμού με εκείνα που δίνονται στις κινεζικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ελπίζει να αναζωογονήσει τις επενδυτικές συνομιλίες με την Κίνα καθώς την Δευτέρα θα αναπτύξει επαφές με τον κινεζικό πρόεδρο Xi Jinping και τον πρωθυπουργό Li Keqiang.

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία το 2014, την οποία η Ευρώπη ελπίζει ότι θα δώσει τελικά ευκολότερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους ευρωπαίους επενδυτές.

Η ΕΕ ισχυρίστηκε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εργάζονται στην Κίνα δεν απολαμβάνουν παρόμοια επίπεδα διαφάνειας και θεμιτού ανταγωνισμού με εκείνα που δίνονται στις κινεζικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, οι διαπραγματευτές δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και υπάρχουν ερωτήματα εάν θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η ΕΕ θέλει «να δώσει μια νέα πολιτική ώθηση» στη σχέση της με την Κίνα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.

Η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού αποτελεί βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ξεκίνησε μια διαδικασία την περασμένη εβδομάδα που θα μπορούσε να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από την Κίνα να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία για να διασφαλίσουμε ότι οι ξένες επιδοτήσεις δεν θα στρεβλώσουν την αγορά μας, όπως και οι εθνικές επιδοτήσεις», δήλωσε η Μάργκετε Βεσταγκερ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα.

Η Κομισιόν εποπτεύει ήδη τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε εταιρείες εντός της Ευρώπης, αλλά θέλει η ίδια λογική να επιβληθεί και για τις ξένες κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για πολλούς κινεζικούς «γίγαντες» όπως η Huawei, δεδομένου ότι συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θέλει επίσης να καταγράψει τις επιπτώσεις της πανδημίας, να συζητήσει τους στόχους της Κίνας για το κλίμα, την πολιτική ασφάλειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον Μάιο ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τα κινεζικά σχέδια για έναν εθνικό νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ που έχει περάσει το Πεκίνο.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιούνται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στη διεθνή πολιτική, η οποία σιγοντάρεται από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο CNBC ότι δεν θα υπάρξει γραπτή δήλωση μεταξύ Κίνας και ΕΕ τη Δευτέρα, υποδηλώνοντας ότι δεν θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας θα είναι η πρώτη για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από την ανάληψη των καθηκόντων τους τον Δεκέμβριο.

Exit mobile version