Πόσα χρήματα θα κέρδιζε ο μεγάλος Πελέ, εάν είχε γεννηθεί την εποχή του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά σαφώς μπορούμε να το… υπολογίσουμε, έστω περίπου.
Κάποτε, το μακρινό 1970, ο αείμνηστος Βραζιλιάνος σταρ λέγεται ότι έλαβε αμοιβή 120.000 δολαρίων από την Puma μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, απλά για να σκύψει και να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του πριν από τη σέντρα του αγώνα με το Περού στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο υψηλότερος μισθός που έλαβε ποτέ ήταν τα 2,5 εκατ. δολ. ετησίως, το 1975 από τους New York Cosmos, με ένα συμβόλαιο το οποίο τον κατέστησε τότε ως τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στον κόσμο.
Σε σημερινά χρήματα, αντιστοιχούν σε 10-11 εκατ. δολ., με την ανάλογη προσαρμογή στον πληθωρισμό, ενώ η εκτιμώμενη καθαρή αξία της περιουσίας του δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολ…
Πενήντα έξι χρόνια αργότερα, το έτος 2026, τα ποδοσφαιρικά «παιδιά» και «εγγόνια» του βγάζουν δισεκατομμύρια, μέσα και έξω από τα γήπεδα!
Η διοργάνωση του φετινού Μουντιάλ σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, δίνει μια καλή αφορμή για να «σκαλίσει» κανείς τα οικονομικά των κροίσων του ποδοσφαιρικού επιχειρείν.
Οι billionaires λοιπόν είναι δυο. Ποιοι;
Οι «συνήθεις ύποπτοι»: Ρονάλντο και Μέσι. Ο μεν Πορτογάλος διεθνής άσος της Αλ Νασρ στη Σαουδική Αραβία θεωρείται ο μοναδικός ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει αποκομίσει στο σύνολο της πολύχρονης καριέρας του έσοδα άνω των 2 δισ. δολ., όπως αναφέρει το Forbes, με net worth 1,2 δισ. δολ. και ετήσια εισοδήματα 300 εκατ. δολ. στα 41 του.
Τα 235 εκατ. δολ. On-Field και τα υπόλοιπα 65 εκατ. δολ. Off-Field (με χορηγίες όπως αυτές των Binance, Herbalife, Lego Group, Nike, Panini, Therabody, Whoop κ.ά.).
Ο δε Αργεντίνος της αμερικανικής Ίντερ Μαϊάμι, στα 39 του, εισπράττει λιγότερα από τα μισά, 140 εκατ. δολ. δηλαδή, από 70 εκατ. δολ. σε μισθούς και άλλα τόσα από επιχειρηματικές/εμπορικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε διαφημιστικές καμπάνιες, συμβόλαια με σπόνσορες κ.λπ., με net worth 1,1 δισ. δολ.
Για τις «χρυσές» business των δυο και τις «στρατιές» των χορηγών που γεμίζουν επί χρόνια τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έχει χυθεί πολύ μελάνι.
Ειδικότερα για τον Μέσι όμως, λόγω… εντοπιότητας, γίνεται πολύς λόγος αυτή την εποχή για τις εμφανίσεις του στα διαφημιστικά σποτ της Adidas και της light μπύρας Michelob Ultra, με την Lowe’s (ανακαινίσεις σπιτιών) να πουλά 99 δολ. έναν φουσκωτό «Μέσι» ύψους 3 ποδιών. (Στους σπόνσορές του, προσθέστε και τις Anheuser-Busch InBev, Apple, Beats by Dre, Epic Games, Hard Rock Cafe Inc., Mastercard, Panini, PepsiCo, YPF.)
Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα «Marketingregistrado» έγραψε ότι ο Λιονέλ «παίζει» σε 18 από τις 80 κορυφαίες καμπάνιες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, που εμφανίζονται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αργεντινή (22% ή 1 στις 4).
Στο έκτο και τελευταίο, κατά τα φαινόμενα, Μουντιάλ της καριέρας τους, λογικό είναι οι δυο σούπερ σταρ να συγκεντρώνουν για επιπλέον λόγους τα φώτα πάνω τους…
Από κάποια «απόσταση» παρακολουθεί το «δίδυμο» ο 27χρονος Γάλλος «αστέρας» της Ρεάλ Μαδρίτης Κιλιάν Εμπαπέ με ετήσια φορολογική δήλωση 95 εκατ. δολ., τα 70 εκατ. δολ.από μισθούς και άλλα 25 εκατ. δολ. σε εμπορικά έσοδα πάσης φύσεως.
Στο portfolio του πρόσθεσε ωστόσο και τα νέα του deals με την αλυσίδα Fairmont Hotels & Resorts και την ασφαλιστική εταιρεία υγείας Alan, ως πρεσβευτής και επενδυτής, πλην των γνωστών συνεργασιών του (Dior, Electronic Arts, Hublot, Nike, Oakley, Sorare).
Ο 25χρονος Νορβηγός Έρλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι «μαζεύει» 80 εκατ. δολ το χρόνο, τα 60 εκατ. δολ. από την ομάδα του και άλλα 20 εκατ. δολ. από άλλες δραστηριότητες και χορηγούς (Beats by Dre, Breitling, Dolce & Gabbana, Electronic Arts, Marriott International, Midea, Nike, Supercell, Unilever, Visa), με τη Ρεάλ να καραδοκεί για την «απαγωγή» του.
Ακολουθούν στην κατάταξη ο 25χρονος Βραζιλιάνος Βινίσιους Jr. της Ρεάλ με έσοδα 60 εκατ. δολ. (40 εκατ. δολ.+20 εκατ. δολ., εντός – εκτός γηπέδων), με μια διαφήμιση της Nike να αποκαλύπτει τη συμμετοχή του στο δημοφιλές παιχνίδι Fortnite, ο 33χρονος Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ, ελεύθερος πλεόν από την Λίβερπουλ, με «κύκλο εργασιών» 55 εκατ. δολ. (35 εκατ. δολ+ 20 εκατ. δολ.) και highlight του τα συμβόλαια με Adidas, Pepsi, Vodafone και ο 34χρονος Σενεγαλέζος της Σαντιό Μανέ της Αλ Νασρ με «τζίρο» 54 εκατ. δολ. (50 εκατ. δολ+ 4 εκατ. δολ) και βασικό σπόνσορα την New Balance.
Την 11άδα των πλουσιών του Μουντιάλ 2026 συμπληρώνουν ο 22χρονος Αγγλός Τζουντ Μπέλινγκχαμ της Ρεάλ με εισοδήματα 44 εκατ. δολ. (29 εκατ. δολ + 15 εκατ. δολ.), ο 18χρονος Ισπανός της Μπαρτσελόνα Λαμίν Γιαμάλ με έσοδα 43 εκατ. δολ. (33 εκατ. δολ.+ 10 εκατ. δολ.), ο 32χρονος Άγγλος Χάρι Κέιν της Μπάγερν Μονάχου με «ταμείο» 41 εκατ. δολ. (29 εκατ. δολ.+12 εκατ. δολ.) και ο 34χρονος Βραζιλιάνος Νειμάρ της Σάντος με 38 εκατ. δολ. (10 εκατ. δολ.+ 28 εκατ. δολ.).
Από τις νέες συμφωνίες των προαναφερόμενων ξεχωρίζουν αυτές του ανερχόμενου ποδοσφαιρικά και εμπορικά πιτσιρικά Γιαμάλ, με τις American Eagle, Coca-Cola, McDonald’s, Powerade και Visa.
Το Top-11 του φετινού Μουντιάλ, πιστώνονται μαζί αμοιβές 950 εκατ. δολ. Παρά 50 εκατ. δολ. θα κατέρριπταν το «φράγμα» του 1 δισ. δολ. μέσα σε έναν μόνο χρόνο…
Διαβάστε ακόμη
Generali Hellas: Το ορόσημο του 10% και το στοίχημα της επόμενης μέρας
ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με ισχυρή ζήτηση ανοίγει η ΑΜΚ των €530 εκατ.
Το ξενοδοχείο που κάθε του δωμάτιο είναι ένα έργο τέχνης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
