search icon

Διεθνή

Λιβύη: Βρέθηκαν οι 2,5 τόνοι ουρανίου που είχαν εξαφανιστεί

Ο ΔΟΑΕ διευκρίνισε πως θα κάνει "συμπληρωματικές" έρευνες για να "εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εντόπισαν δοχεία με ουράνιο που είχαν εξαφανιστεί από μια εγκατάσταση στη Λιβύη, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου των δυνάμεων της Αν. Λιβύης, στρατηγός Χάλεντ αλ Ματζούμπ, σε μια ανακοίνωσή του ανέφερε ότι βρέθηκαν 10 βαρέλια με ουράνιο κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, σε απόσταση «μικρότερη των 5 χιλιομέτρων» από το σημείο όπου φυλάσσονταν. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που δόθηκε ξεχωριστά στη δημοσιότητα από τον ίδιο εικονίζονται εργάτες να μετρούν 18 βαρέλια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αποκάλυψε χθες Τετάρτη πως έχουν εξαφανιστεί κάπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε εγκατάσταση στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους προχθές Τρίτη, επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, διαπίστωσαν πως δέκα δοχεία, με περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου σε συμπυκνωμένη μορφή (“yellow cake”), “δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχε δηλωθεί από τις αρχές”, αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη.

Ο ΔΟΑΕ διευκρίνισε πως θα κάνει “συμπληρωματικές” έρευνες για να “εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή“.

Η επιθεώρηση επρόκειτο να γίνει πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω “της κατάστασης ασφαλείας” στη χώρα, εξηγείται.

Στο κείμενο του κ. Γκρόσι δεν δίνεται καμιά λεπτομέρεια για την τοποθεσία της εγκατάστασης.

Η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, επί των ημερών του καθεστώτος του Καντάφι.

Την πτώση του το 2011 έπειτα από 42 χρόνια δικτατορία ακολούθησε χάος και πολιτική κρίση, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις, μισθοφόρους διασκορπισμένους στη χώρα, με φόντο την ανάμιξη ξένων δυνάμεων.

Δυο κυβερνήσεις συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία, η μια με έδρα την Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, με αναγνώριση του ΟΗΕ, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Διαβάστε ακόμη

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

H τεχνολογική επανάσταση των smart-watches – Αυτά είναι τα κορυφαία

Ο πανίσχυρος Σαουδάραβας που θα μπορούσε να «σώσει» την Credit Suisse

Exit mobile version