-Χαίρετε, η κατάσταση με την Credit Suisse, η οποία φυσικά δεν είναι κάτι νέο -δεν έγινε χθες- αποδεικνύει ότι στην πολιτική, όπως και στις μπίζνες (αλλά και γενικώς στη ζωή, για να μην ξεχνιόμαστε) μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη, να σου ‘ρθει ο ουρανός στο κεφάλι. Το θέμα της χρεοκοπίας της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, που μαζί με την UBS αποτελούν σύμβολα της τραπεζικής πίστης διεθνώς, δεν είναι καθόλου απλό. Γιατί όπως γνωρίζουμε από το 2008 με την περίπτωση της Lehman Brothers, το domino effect στις αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί όπως και οι κρατικές παρεμβάσεις υποστήριξης για τη διάσωση, κάτι που τελικά συνέβη στην περίπτωσή της. Η εικόνα όμως δεν είναι καλή και δύσκολα θα αποφύγουμε την αναταραχή και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μόνο καλό είναι με την υπόθεση της Credit Suisse είναι ότι δεν έσκασε από τη μια ημέρα στην άλλη, ήταν γνωστό περίπου εδώ και έναν χρόνο, επομένως θεωρητικά οι μεγάλοι πιστωτικοί οργανισμοί και οι επιχειρήσεις έχουν λάβει τα μέτρα τους, έχουν φροντίσει να αντισταθμίσουν (hedging) τους κινδύνους. Το κακό είναι ότι όταν αρχίσει ο… διεθνής πανικός, δεν μαζεύεται εύκολα.

Και φίδια για εκλογές... τον Δεκαπενταύγουστο

-Σε άλλα νέα, χθες… διαπέρασε μια φήμη την πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα ότι… ο Μητσοτάκης θα κάνει τις πρώτες εκλογές στις 2 Ιουλίου και τις δεύτερες τον Σεπτέμβριο. Εγώ λέω να τις κάνει τον Δεκαπενταύγουστο για να λάβει και τη Χάρη Της. Φιδιές κυκλοφορούν μπόλικες τις τελευταίες ημέρες και φυσικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτά δεν γίνονται, άλλωστε μετά από δυο μήνες η κοινή γνώμη ή θα του «το ξαναδώσει» για μια ακόμη φορά ή όχι. Δεν θ' αλλάξει σε 15 ημέρες απόφαση ο ψηφοφόρος.

Οι… κακό που μας βρήκε

-Μαζί με τους φιδέμπορες του Σεπτεμβρίου ξαναβγήκαν βέβαια και όλοι όσοι… συμπαθούν τον Μητσοτάκη, κυρίως εντός των τειχών της παράταξής του, προκειμένου να δηλώσουν με πόνο ψυχής «πω πω, τι μας βρήκε, δεν έχουμε τώρα αυτοδυναμία», ενώ στην πραγματικότητα εννοούν (κι ελπίζουν) ότι η αυτοδυναμία χάθηκε δια παντός. Λες και υπήρχε περίπτωση να μην πάθαινε ζημιά οποιαδήποτε κυβέρνηση «έτρωγε στο κεφάλι» ένα τόσο τραγικό συμβάν με 60 νεκρούς οπουδήποτε στη Γη. Όταν λέμε «εντός» εννοούμε όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στα πέριξ (δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κ.λπ).

Πρωθυπουργός παντός καιρού

Και κάπου εκεί αρχίζουν τα σενάρια για το τρίτο πρόσωπο κ.λπ., που όπου να 'ναι θα αρχίσει να γράφεται το ονοματάκι του, άλλωστε είχε κάνει καριέρα (για… κοινής αποδοχής πρωθυπουργός) την περίοδο των υποκλοπών, αν και για να είμαι ειλικρινής ο ίδιος ούτε το επεδίωξε, ούτε αυτοπροτάθηκε ούτε και διακίνησε την πληροφορία. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό το σενάριο γιατί παρότι δεν το πιστεύω… έχει απ' όλα, διακομματική διαπλοκή, κάποια εγχώρια με ολίγη δόση ευρωπαϊκής επιχειρηματικής στήριξης κ.λπ. Θα έχει σασπένς πάντως και δεν θα πλήξουμε…

Ανησυχία στην Αθήνα

-Ασφαλώς και ο κόκκινος συναγερμός για το domino effect στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις επιχειρήσεις έφτασε και στην Αθήνα. Έγιναν συσκέψεις και στο Μ.Μ. για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος, να επεξεργαστούν σενάρια και διάφορα ενδεχόμενα, αλλά όπως ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγκεκριμένες συζητήσεις δεν γίνονται ευρύτερα γνωστές για να μη δημιουργηθεί πανικός. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στο μεταξύ είναι στην έδρα του ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη καθώς σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας με τους αναλυτές και τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει νέα άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Το πιθανότερο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη νέα αύξηση παρά την αιματοχυσία στις αγορές και τη νέα τραπεζική κρίση. Στο σημερινό συμβούλιο υποθέτω πως θα συζητηθεί και το SOS για βοήθεια που εξέπεμψε χθες η Credit Suisse και προς την ΕΚΤ.

Σε πανικό οι Έλληνες πελάτες της Credit Suisse

-Στην αρχή της κρίσης του 2008 υπήρχαν Έλληνες καταθέτες που τραβούσαν βιαστικά τα χρήματά τους από την UBS υπό τον φόβο της κατάρρευσης που ερχόταν από τις ΗΠΑ. Χθες είχαμε ακριβώς το ίδιο σκηνικό, αλλά ήταν η σειρά της άλλης μεγάλης ελβετικής τράπεζας για πλούσιους, της Credit Suisse. Αρκετοί Έλληνες πελάτες που είχαν διαθέσιμους λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες στο εξωτερικό φρόντισαν χθες να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλείς προορισμούς. Άναψαν και τα τηλέφωνα στα εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία: Όχι, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούν οι πελάτες στην τράπεζα δεν υπολογίζονται σε ενδεχόμενο bail in, σε αντίθεση με τις καταθέσεις μετρητών”. Οι περισσότεροι Έλληνες πελάτες της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα του private banking, έχουν προτιμήσει διάφορα προϊόντα. Όσοι είχαν καταθέσεις και δεν διέθεταν διέξοδο ασφαλείας κάθονται σε αναμμένα καρφιά. Και να σκεφθείς ότι η Credit Suisse στις αρχές του μήνα προσέφερε για τρίμηνη κατάθεση επιτόκιο έως 6,5% για ποσά άνω των 5 εκατ. δολαρίων. Όσοι γοητεύτηκαν από την απόδοση της κατάθεσης, χθες το βράδυ δεν κοιμήθηκαν.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Από κόσκινο Α/Κ και χρηματιστηριακές

-Μεγάλη κινητοποίηση έγινε χθες και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Tα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων είχαν ήδη ερευνηθεί για έκθεση σε SVB και Signature Bank χωρίς ευτυχώς να βρεθεί κάτι σχετικό. Χθες άρχισαν από το πρωί να ψάχνουν για έκθεση σε Credit Suisse και Societe Generale. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ήταν μηδενική η έκθεση, καθώς εντοπίστηκαν πολύ περιορισμένα ευρήματα που όμως δεν δημιουργούν καμία ανησυχία. Επίσης έφυγε επιστολή σε όλες τις ΑΕΔΑΚ για να απαντήσουν αν έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τυχόν επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στις αγορές. Ταυτόχρονα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε χθες από όλες τις χρηματιστηριακές εταιρίες να ενημερώσουν σήμερα για τυχόν κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η εταιρία ή οι πελάτες της και αν ναι, τότε να αναφέρουν τα μέτρα που παίρνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ταυτόχρονα, υπήρχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην εκκαθάριση των συναλλαγών.

Θα “σπάσει” στα δύο η Credit Suisse

-H Credit Suisse είναι “too big to fail”. Όπως έλεγε χθες τραπεζίτης, αν την αφήσουν να καταρρεύσει θα είναι βόμβα και η πτώση της Lehman θα μοιάζει με έκρηξη χειροβομβίδας. Είναι πολύ μεγάλη τράπεζα με πολλούς αντισυμβαλλόμενους σε ΗΠΑ και ΕΕ που έχουν σημαντική έκθεση. Όλα δείχνουν ότι Ελβετός φορολογούμενος θα πληρώσει ακριβά τον μύθο πως στη χώρα τους γνωρίζουν καλά από τράπεζες και σοκολάτες. Το σχέδιο φαίνεται πως είναι η Credit Suisse να διαχωριστεί στην «Ελβετική (AG)» και την «International» με τους Σαουδάραβες μετόχους. Η πρώτη θα κρατικοποιηθεί και η δεύτερη θα υποχρεωθεί να πουλήσει κοψοχρονιά τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία. Ίσως για αυτό όσοι έχουν εμπειρία από τέτοιες κρίσεις πιστεύουν πως στις ξένες αγορές είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου γεγονότος που θα εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το θυμάσαι εκείνο το δάνειο; Ε, τώρα ξέχνα το

-Όταν καταρρέουν οι τράπεζες, σταματούν ή φρενάρουν απότομα οι πιστώσεις. Τα δάνεια χορηγούνται με το σταγονόμετρο, σβήνουν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες και χάνουν την αξία τους περιουσιακά στοιχεία που στηρίζονται σε δανεικά κεφάλαια. Τα κρυπτονομίσματα έφτασαν να έχουν αξία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ήδη έχουν χάσει 500 δισ. Όσοι έχουν δανειστεί με ενέχυρο «ευαίσθητες αξίες», τώρα υποχρεώνονται να βρουν λεφτά για να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους. Όλα αυτά εξυπηρετούν τον πρωταρχικό στόχο των κεντρικών τραπεζών: Φρενάρουν τον πληθωρισμό. Το τίμημα ωστόσο είναι βαρύ. Στο μεταξύ, το bankrun στις αμερικανικές τράπεζες καλύφθηκε αμέσως από τον θόρυβο των απωλειών -13% για τον Eurostoxx Banks σε διάστημα λιγότερο μίας εβδομάδος- οι μεγαλύτερες απώλειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24/2/2022), με τη μετοχή της Credit Suisse να καταρρέει και τους κραδασμούς σε Μιλάνο (UniCredit), Φρανκφούρτη (Commerzbank), Παρίσι (Societe Generale. BNP), Μαδρίτη (Sandater), να μετατρέπονται σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Αpollo, Blackstone και Cerberus κοίταζαν τις τράπεζες μας (πριν από την κρίση)

-Τώρα τι να πω; Ότι η ζωή συνεχίζεται; Ναι, λοιπόν συνεχίζεται γιατί στο Λονδίνο, στο Rosewood Hotel όπου διεξάγεται το τριήμερο συνέδριο της Morgan Stanley για τις τράπεζες, πραγματοποιούνται τα ραντεβού τραπεζών και επενδυτών παρά τον ουρανό που έπεσε στο κεφάλι τους. Περιττό να πω ότι η θεματολογία της συζήτησης και των ερωτήσεων έχει αλλάξει καθώς το θέμα της ημέρας είναι η τραπεζική κρίση και οι ερωτήσεις έχουν γίνει πιο εξειδικευμένες και στοχευμένες σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πιθανόν τα αποτελέσματα των ραντεβού τελικά να είναι πενιχρά, καθώς τέτοιες περιόδους συνήθως οι επενδυτές μαζεύονται. Αυτά όσον αφορά τα γενικά. Στα ειδικά θέματα θα σταθώ ότι στο Rosewood Hotel εθεάθη και κλιμάκιο του ΤΧΣ με επικεφαλής τον CEO του Ταμείου Ηλ. Ξηρουχάκη, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα γιατί μέχρι σήμερα το ΤΧΣ απέφευγε τέτοιες εμφανίσεις. Έμαθα λοιπόν ότι η παρουσία του ΤΧΣ στο λονδρέζικο παζάρι αλεπούδων συνδέεται με συναντήσεις που έκανε ο Ξηρουχάκης με μεγάλα παιδιά των αγορών, τα οποία είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να πληροφορηθούν καλύτερα για τα σχέδια αποεπένδυσης του Ταμείου. Δεν γνωρίζω την πλήρη λίστα όσων ζήτησαν πληροφορίες, αλλά μεταξύ αυτών που είδε ο Ξηρουχάκης στο Λονδίνο είναι τρία πολύ γνωστά private equities και συγκεκριμένα τα Αpollo, Blackstone και Cerberus.

Στο Λονδίνο με την JP Morgan η Μότορ Οιλ

-Κι ενώ η Μorgan Stanley μάζεψε στο Λονδίνο τις τράπεζες, η JP Morgan επέλεξε να διοργανώσει μια επενδυτική συνάντηση στο Λονδίνο που απευθύνεται μόνο σε εταιρείες μεσαίας ή μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Παρά τις δυσκολίες των ημερών, οι διαχειριστές των κεφαλαίων που ειδικεύονται σε τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τις αντοχές και τις προοπτικές των Ελληνικών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης ανέβηκε χθες στο Λονδίνο για να εξηγήσει πως οι επιχειρήσεις που έχουν αναδιαρθρώσει τον δανεισμό τους και διατηρούν επαρκή αποθέματα μετρητών δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Χρυσώνει τους μετόχους ο ΟΠΑΠ

-Επιδόσεις ρεκόρ πέτυχε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 ο ΟΠΑΠ (λόγω και του Μουντιάλ στο Κατάρ), με αποτέλεσμα το EBITDA της χρονιάς (στα 736 εκατ. ευρώ) να ξεπεράσει το guidance (720 εκατ. ευρώ) που είχε δώσει προ μηνών η διοίκηση. Έκπληξη, αν και ο ΟΠΑΠ το συνηθίζει, ήταν το ποσό που θα πάρουν οι μέτοχοι, συνολικά 1,45 ευρώ ανά μετοχή (μέρισμα, προμέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου), ενώ ήδη έχει δοθεί προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή που πληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Το νέο κτίριο της Intrasoft με το στενάχωρο παρελθόν

- Και αλλάζω θεματολογία, αφήνω πίσω τις τράπεζες για σας πω ότι αυτήν την εβδομάδα παραδίδεται στην Intrasoft το κτίριο γραφείων επί της λεωφόρου Αμαλίας 40, ιδιοκτησίας της ισραηλινών -και πλέον όχι μόνο- κεφαλαίων Zoia. Πρόκειται για ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, που είχε καεί πλήρως πριν από 12 χρόνια στα επεισόδια με την τραγική κατάληξη για τους τρεις εργαζομένους της Marfin και τώρα, μετά από διαδικασίες - εξπρές (τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι ουσιαστικές εργασίες αναμορφώθηκε πλήρως σε σχέδια των Α&Μ Architects, έχοντας μισθωθεί στην Intrasoft. H τελευταία θα προχωρήσει στις τελικές διαμορφώσεις ώστε σε μικρό διάστημα από τώρα να μετακομίσει σε αυτό το σημείο της Αθήνας, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το κόστος της αναμόρφωσης ανέρχεται, κατά τις πληροφορίες σε κάποια εκατομμύρια ευρώ, με το εν λόγω project να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα για τη Zoia, η οποία έστω κι αν ξεκίνησε με μία πιο επιθετική και βραχυπρόθεσμη στρατηγική αντίστοιχη των opportunity funds, πλέον έχει αποκτήσει πιο «θεσμικά» χαρακτηριστικά όσον αφορά την παρουσία της στο εγχώριο real estate, με ένα χαρτοφυλάκιο εστιασμένο περισσότερο στον οικιστικό τομέα. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Allianz - Eυρωπαϊκής Πίστης στο Μόναχο

-Σύσσωμη η διοίκηση της ελληνικής Allianz αλλά και της Ευρωπαϊκής Πίστης με τον Χρήστο Γεωργακόπουλο, έχει κληθεί στο Μόναχο όπου μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, αξιολογούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων αλλά -κυρίως- την πορεία συγχώνευσης Allianz- Ευρ. Πίστης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσπάθειες ενοποίησης δεν είναι τόσο εύκολες αφού πρέπει να συγκολλήσουν δύο διαφορετικές εταιρικές φιλοσοφίες, δύο διαφορετικές εταιρικές διαδρομές.

Η Aegean κρατά δυνάμεις για τα warrants

-Η Aegean, για τέταρτη συνεχή χρονιά, δεν θα διανείμει μέρισμα και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, για να στηρίξει τη σημαντική επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ δημιουργίας του Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης και Προσομοιωτών Πτήσεων στο Ελ. Βενιζέλος. Δεύτερον, για να έχει τη δυνατότητα εξαγοράς των δικαιωμάτων του Δημοσίου μετά από πιθανή άσκηση των warrants που κατέχει. Σημειώνεται πως τα δικαιώματα κτήσης μετοχών που κατέχει το Δημόσιο αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, μπορούν να εξασκηθούν από φέτος τον Ιούλιο (μέχρι τον Ιούλιο του 2026), με την εταιρεία να έχει δικαίωμα απόκτησής τους στην αγοραία αξία τους.

Ποιοι σπέρνουν ζιζάνια στα ΕΛΤΑ

-Φαίνεται πως η δουλειά που αρχίζει να γίνεται στα ΕΛΤΑ ενοχλεί ορισμένους ανταγωνιστές που «ανακαλύπτουν» προβλήματα στο μάνατζμεντ του Οργανισμού. Μετά την αναδιοργάνωση στα ΕΛΤΑ το τιμόνι ανέλαβε ο Γρ. Σκλήκας, με εμπειρία σε υψηλόβαθμες θέσεις μεγάλων πολυεθνικών όπως Unilever, Friesland Campina κ.ά. Στα σκαριά είναι και η ενίσχυση του διοικητικού team με άλλα δύο έμπειρα στελέχη (ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός), ενώ ήδη «τρέχει» η υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ παράλληλα με κινήσεις για την ενίσχυση και επέκταση των δραστηριοτήτων. Στην αγορά που είχαν συνηθίσει τα ΕΛΤΑ ως «μεγάλο ασθενή» φαίνεται πως τα σχέδια της νέας διοίκησης των ΕΛΤΑ ενοχλούν.