search icon

Διεθνή

Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με «ηφαιστειακή ενέργεια» η πρώτη Bitcoin City

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 16% από το επίπεδο ρεκόρ των 68.990,90 δολαρίων που έφτασε νωρίτερα τον Νοέμβριο

Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να χτίσει μια «Bitcoin City» η οποία θα τροφοδοτείται με γεωθερμική ενέργεια από ένα ηφαίστειο, όπως αποκάλυψε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα προεδρικά χείλη, η πόλη θα έχει τόσο οικιστικά όσο και εμπορικά ακίνητα. Ενώ θα στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες υπηρεσίες, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και αεροδρόμιο.

Η πόλη του Bitcoin θα χτιστεί κοντά στο ηφαίστειο Conchagua στο νοτιοανατολικό Ελ Σαλβαδόρ με τις κατασκευές να ξεκινούν το 2022.

Στην πόλη δεν θα επιβάλλονται φόροι ιδιοκτησίας ή εισοδήματος εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ πέρασε νόμο που καθιστά τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής την πρώτη στον κόσμο που δέχεται το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η χώρα έχει επίσης καθιερώσει το Chivo, ένα ψηφιακό πορτοφόλι που επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται οι τεχνικές δυσλειτουργίες στο ψηφιακό πορτοφόλι για το bitcoin της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ, ονόματι Chivo, γεγονός που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους κατοίκους να εγγραφούν στην εφαρμογή που προωθεί ο πρόεδρος Μπουκέλε.

Η χώρα έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα πορτοφόλι bitcoin για να επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα.

Επιπλέον, το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω της έκδοσης ενός ομολόγου «Bitcoin Bond» σε συνεργασία με την Blockstream, μίας εταιρείας παροχής τεχνολογίας blockchain.

Αναφορικά με την έκδοση των ομολόγων, ο Μπουκέλε είπε ότι τα πρώτα ομόλογα θα εκδοθούν το 2022, προτείνοντας μάλιστα την πρώτη έκδοση να πραγματοποιηθεί σε 60 ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Σάμσον Μόου, επικεφαλής στρατηγικής της Blockstream, είπε ότι η πρώτη 10ετής έκδοση θα είναι ύψους 1 δισ. δολαρίων, με υποστήριξη από το Bitcoin και με επιτόκιο 6,5%. Το μισό του ποσού αυτού θα κατευθυνθεί για την αγορά Bitcoin, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ομόλογα.

Έπειτα από πέντε χρόνια, το Ελ Σαλβαδόρ θα αρχίσει να πουλά μέρος των Bitcoin για τη χρηματοδότηση του ομολόγου προκειμένου να δώσει στους επενδυτές ένα «πρόσθετο κουπόνι», όπως προσέθεσε ο Μόου, υποστηρίζοντας ότι η αξία του κρυπτονομίσματος θα συνεχίσει να αυξάνεται δυναμικά.

Ο Μπουκέλε συνέκρινε τα σχέδιά του με εκείνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ίδρυσε πόλεις με το όνομά του σε όλο τον κόσμο.

«Αν θέλετε το bitcoin να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να φτιάξουμε μερικές Αλεξάνδρειες», είπε, μιλώντας στα αγγλικά κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε ένα παραλιακό θέρετρο.

«Ας είμαστε όλοι μέρος του σχεδίου» είπε στον κόσμο που βρέθηκε εκεί, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπουκέλε είπε ότι η Bitcoin City θα είναι κυκλική και θα διαθέτει μια κεντρική πλατεία σχεδιασμένη να μοιάζει από αέρος με το σύμβολο του κρυπτονομίσματος.

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 16% από το επίπεδο ρεκόρ των 68.990,90 δολαρίων που έφτασε νωρίτερα τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από 90% φέτος.

Διαβάστε ακόμα:

Ενέργεια: Στο μικροσκόπιο των αρχών ξανά η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού και η ακρίβεια στην Ελλάδα

Πιερρακάκης: «Εντός της εβδομάδας θα ξεπεράσουμε τα 7εκατ. εμβολιασμών»

Επενδυτικός «πυρετός» από τους Έλληνες εφοπλιστές μέσα στο 2021 – Ποιοι κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Exit mobile version