Αγορές

Bitcoin: Επίσημο νόμισμα το πιο διάσημο crypto – Το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε bitcoin αξίας $21 εκατ.

  • newsroom


Σημαντικό ορόσημο για το bitcoin - Η νομοθεσία επιτρέπει την εμφάνιση των τιμών σε bitcoin, την καταβολή φορολογικών εισφορών με το ψηφιακό νόμισμα, ενώ οι ανταλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών

Nόμιμο νόμισμα και με τη βούλα στο Ελ Σαλβαδόρ ετοιμάζεται να ανακηρυχθεί το bitcoin, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής αγόρασε περίπου 20,9 εκατ. δολ. από το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Σε μια σειρά από tweets, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε γνωστοποίησε ότι η χώρα έχει αγοράσει συνολικά 400 bitcoin, ως πρώτο βήμα για την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος στον ισολογισμό της.

Τα tweets δημοσιεύτηκαν με διαφορά λίγων ωρών. Με βάση την τιμή του bitcoin τη στιγμή των tweets, η αξία του κρυπτονομίσματος που αγοράστηκε ανήλθε περίπου στα 20,9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Μπουκέλε ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω αγορές.

Οι αναρτήσεις στο Twitter έγιναν λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος του Ελ Σαλβαδόρ για το bitcoin, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υποδέχεται το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, το οποίο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο. Υποστηρικτές και επικριτές της εξέλιξης αυτής ανά τον κόσμο παρακολουθούν το πώς θα εξελιχθεί αυτό το πρωτόγνωρο πείραμα.

Η ανακοίνωση του Μπουκέλε σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για το bitcoin.

Η ενέργεια αυτή, ωστόσο, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κριτική στη χώρα. Σχεδόν το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αμερικής διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Πολλοί ήταν επίσης αβέβαιοι για τον τρόπο χρήσης του ψηφιακού νομίσματος.

Οι υποστηρικτές της κίνησης του Ελ Σαλβαδόρ λένε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ελπίζει ότι θα ενισχύσει την οικονομική ένταξη των πολιτών, σε μια χώρα όπου περίπου το 70% δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τα εμβάσματα που στέλνονται από το εξωτερικό, είναι επίσης σημαντικά για την οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 24% του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η νομοθεσία επιτρέπει την εμφάνιση των τιμών σε bitcoin, την καταβολή φορολογικών εισφορών με το ψηφιακό νόμισμα και οι ανταλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησε μια εφαρμογή πορτοφολιού ονόματι Chivo στην οποία οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν μέσω της εθνικής τους ταυτότητας για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας bitcoin. Ακόμη, οι χρήστες θα λάβουν bitcoin αξίας 30 δολαρίων μετά την εγγραφή τους.

Την περασμένη Τρίτη, το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε νόμο για τη δημιουργία κεφαλαίου ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διευκόλυνση της μετατροπής από bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ.

Όμως το bitcoin είναι γνωστό για την έντονη ​​αστάθεια κατά καιρούς, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του ως νόμισμα.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα, σύμφωνα με το investing.com, το bitcoin σημειώνει άνοδο 1,34% τις τελευταίες 24 ώρες και κινείται στα 52.445 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ 2021 – Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια

Αυτό είναι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 10,99% της παγκόσµιας χωρητικότητας σε υπό παραγγελία πλοία