search icon

Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Η Φινλανδία μπαίνει επισήμως στο ΝΑΤΟ τις επόμενες μέρες

«Ελπίζω να υποδεχθώ το νωρίτερο δυνατόν και τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας

Στη δήλωση ότι η Φινλανδία εντάσσεται επισήμως στο ΝΑΤΟ τις επόμενες μέρες προχώρησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να υψώσει τη σημαία της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση της ένταξής της από την Τουρκία.

«Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία της Φινλανδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ τις προσεχείς ημέρες», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που προβλέπεται να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Απριλίου.

«Ελπίζω να υποδεχθώ το νωρίτερο δυνατόν και τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν από κοινού να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να μπλοκάρουν την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει ακόμη να επικυρώσει τη συγκατάθεση που έδωσε χθες το τουρκικό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Φινλανδίας, όμως όλα είναι έτοιμα στην έδρα της Συμμαχίας, προκειμένου η Φινλανδία να υψώσει τη σημαία της δίπλα σε εκείνες των άλλων 30 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία θα ενταχθεί επίσημα στη Συμμαχία μας τις επόμενες ημέρες. Η ένταξή της θα καταστήσει τη Φινλανδία πιο ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Φινλανδία διαθέτει πολύ ικανές δυνάμεις, προηγμένες δυνατότητες και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Θα φέρει ως εκ τούτου πολλά στη Συμμαχία μας», πρόσθεσε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σημαντικές στρατιωτικές επενδύσεις αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ θεωρούνται από το ΝΑΤΟ μεγάλη ενίσχυση για τη βορειοανατολική πτέρυγά του.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει – Τι βλέπει για τις εκλογές και ανάπτυξη (πίνακας)

Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) του Ντέιβιντ Χόκνεϊ των 90,3 εκατ. δολαρίων

Τουρκία: Ο σεισμός επηρέασε το 20% της παραγωγής τροφίμων

 

Exit mobile version