search icon

Διεθνή

Τα… σεντούκια άνοιξε ο Ερντογάν στην ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής – Αυξήσεις μισθών κατά 45%

Δώρα και υποσχέσεις μοιράζει μαζικά ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να κλείσει την ψαλίδα με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Διψήφια κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές στην Τουρκία – Ήττα του Ερντογάν βλέπουν οι επενδυτές

Τα μεγάλα… μέσα βάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη κάλπη της Κυριακής, η οποία αποτελεί και την πιο αμφίρροπη της πολύχρονης καριέρας του. Επιβεβαιώνοντας όσους επισημαίνουν ότι πιθανότατα κρύβει «άσους» στο μανίκι του, τους οποίους θα εμφανίζει όσο πλησιάζει προς την εκλογική μάχη, ανακοίνωσε τεράστια αύξηση ύψους 45%(!) στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ανακοίνωση έκανε φυσικά ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνάντησης, στην Άγκυρα, που είχε σαν αντικείμενο τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυξάνουμε τους μισθούς κατά 45%, συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών εισφορών. Αυτό σημαίνει πως αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στις 15.000 λίρες (ήτοι στα 768 δολάρια το μήνα)» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως θα αυξηθούν, επίσης, οι καταβολές για υπερωρίες κατά 70% αλλά και πως θα αυξηθούν τα ειδικά επιδόματα για συνταξιούχους και θύματα τρομοκρατίας.

Η νέα αύξηση αφορά 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, ήτοι μια τεράστια μάζα επίδοξων ψηφοφόρων.

Επιπλέον παροχές… αφού εκλεγεί

Και βέβαια, εφόσον φυσικά εκλεγεί, τα… καλύτερα θα ακολουθήσουν, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος και η κυβέρνηση του θα συνεχίσουν να εργάζονται για την περαιτέρω αύξηση των μισθών και των συντάξεων. «Τον Ιούλιο, ετοιμαζόμαστε για νέες αναπροσαρμογές με βάση τις διαφορές σε σχέση με τον πληθωρισμό και τις εισφορές».

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση είχε ήδη υποσχεθεί αυξήσεις κατά 30%, μέσα στο πρώτο μισό του έτους, για τους μισθούς και τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Όμως, με τις δημοσκοπήσεις να μην τον ευνοούν, το ποσοστό αυτό… φούσκωσε στο 45%!

Βεβαίως, με τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη, επισήμως περίπου στο 50% το Μάρτιο (αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως το πραγματικό νούμερο είναι κατά πολύ υψηλότερο), η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει πληγεί σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η ακρίβεια και τα προβλήματα της οικονομίας παραμένουν το κορυφαίο θέμα της προεκλογικής καμπάνιας.

Η μάστιγα της ακρίβειας

Ο Ερντογάν, βέβαια, έχει υποσχεθεί επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό, στο προεκλογικό του μανιφέστο. Όμως, δεν έχει εξηγήσει πως θα το πετύχει αυτό με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα μετά από δικές του εντολές.

Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στο… ταβάνι, έως και στο 85% τον περασμένο Οκτώβριο και υποβάθμισαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την τουρκική λίρα. Όμως, η φτηνή λίρα έφερε και αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές τονώνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το προεκλογικό μανιφέστο του Τούρκου προέδρου υπόσχεται ετήσια ανάπτυξη άνω του 5,5% από το 2024 έως το 2028. Όμως, ο μέσος πολίτης απασχολείται κυρίως με την τεράστια ακρίβεια που έχει κάνει απλησίαστα ακόμη και βασικά τρόφιμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, εμφανίζουν τον Ερντογάν με τις υποσχέσεις που… μοιράζει να καταφέρνει να μειώνει την ψαλίδα με τον προεδρικό του αντίπαλο και υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ενδεικτικά σφυγμομέτρηση της Metropoll, δείχνει τον Κεμαλιστή υποψήφιο στο 42,6% στον πρώτο γύρο έναντι 41,1% για τον Ερντογάν. Αλλά μένουν άλλες πέντε ημέρες για τον Ερντογάν να μοιράσει δώρα και παροχές…

Διαβάστε ακόμη

Οι χελώνες, οι κουκουβάγιες και τα πουλάρια, «οι ψήφοι Κασιδιάρη», η TUI μιλάει για ρεκόρ στον τουρισμό και η αντιπολίτευση στον Σαράντη

ΕΝΦΙΑ 2023: Αυξάνεται η ακίνητη περιουσία, λιγοστεύουν οι ιδιοκτήτες

Αλίκη Παπαχελά: Βγαίνει στο σφυρί το σπίτι της στο Μαρούσι (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version