-Χαίρετε, λοιπόν απ’ όλα έχουμε και «πουλάρια» από την Κόρινθο και «χελώνες» από την Αίγινα και «κουκουβάγιες» από την Αθήνα. Τι είναι αυτά; Μα, τα τοπικά νομίσματα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα περί το 550 π.X. Αναφέρομαι στο ένα από τα δυο πολιτικά event της χθεσινής ημέρας, το οικονομικό πρόγραμμα Τσακαλώτου +53 ΣΥΡΙΖΑ περί υιοθέτησης τοπικών νομισμάτων το οποίο μάλιστα κατετέθη προς αξιοποίηση από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει κατάρτισης του τελικού προεκλογικού προγράμματος στις 12 Μαρτίου. Ο Τσίπρας προφανώς όταν το διάβασε… του πέσανε τα μαλλιά και το πέταξε, αλλά οι 53… είναι 53 και ο Τσακαλώτος… είναι ο Τσακαλώτος, όπως και να το κάνουμε, μαζί φυσικά με άλλα εξέχοντα στελέχη του κόμματος που διεκδικεί τη διακυβέρνηση στις 21 του μηνός.

«Αυτό τι είναι, ρε παιδιά;»

-Εγώ όταν ήρθε η είδηση στα δημοσιογραφικά γραφεία αιφνιδιάστηκα, δεν την πίστεψα και αντέδρασα με το γνωστό «κόψτε τις μπούρδες», αλλά φυσικά όταν διαπίστωσα ότι η πρόταση για «υιοθέτηση ή χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα)» κ.λπ. πήρα τηλέφωνο στη γνωστή συριζαϊκή πηγή μου και ρώτησα περί τίνος πρόκειται και έλαβα την απάντηση: «Είναι μεταξύ της θεωρητικής θολούρας των +53 και του… να κάνουμε δύσκολη τη ζωή του Αλέξη…». Κοιτάξτε, θεωρητική θολούρα τα… τοπικά νομίσματα εν έτει 2023 από τον Τσακαλώτο δεν το πιστεύω με τίποτα. Εκτός αν παίρνουνε τίποτα… ληγμένα. Το να του κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη (απ’ ό,τι είναι…) μάλλον πιο πειστικό μου φαίνεται.

Προσοχή, ακούει το Predator…

-Το δεύτερο χθεσινό πολιτικό event το ‘φτιαξε όμως ο ίδιος ο Τσίπρας, με τη θεϊκή ατάκα «οι δικοί μας δεν απαντάνε στα γκάλοπ γιατί τους γράφει το Predator…». Τον τρελάνατε, ρε σατανάδες, τον άνθρωπο!

Πού πάνε οι «Κασιδιάρηδες…»

-Από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις (αυτές που απαντάνε, πάντως) το μόνο νέο είναι ότι αυτό το 4% που έβρισκαν οι έρευνες ως ψήφο στους «Έλληνες» του Κασιδιάρη διασκορπίζεται στην «αποχή», το «λευκό ή άκυρο», στο «ΕΑΝ» του Κανελλόπουλου και σε άλλα μικρά κόμματα που απέχουν παρασάγγας από την είσοδό τους στη Βουλή.

Το “έργο” που θα δούμε τους επόμενους μήνες με τα δάνεια

-Είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι προτιμούν να μη μιλούν. Όσο όμως περνά ο χρόνος και τα επιτόκια παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα, γίνεται και πιο αισθητό, αφού προφανώς οι δανειολήπτες στεγαστικών με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν είναι οι μοναδικοί που καλούνται να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη. Μια σοβαρή εστία ανησυχίας είναι τα ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια, όπου έχουν γίνει σημαντικές αναδιαρθρώσεις του δανεισμού. Για παράδειγμα, μια εταιρία με δάνεια 50 εκατ. που είχαν ρυθμιστεί με Euribor + 2,5%, όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά, πλήρωνε για τόκους 1,25 εκατ. τον χρόνο. Τώρα που το Euribor για 12μηνες είναι 3,70% και το spread 2,5%, για τον ίδιο δανεισμό καλείται να πληρώσει 6,2%, δηλαδή 3,1 εκατ. Το επιτρέπουν τα EBIDTA; Κι αν το καλύπτουν τα EBIDTA, πώς χρηματοδοτούνται οι λοιπές ανάγκες; Αυτό είναι το “έργο” που θα παρακολουθήσουμε να εξελίσσεται τους επόμενους μήνες.

Οι υποκειμενικές εκτιμήσεις... που έγιναν αντικειμενικές

-Το μοντέλο της Τράπεζας Πειραιώς με τη Strix και τη μεταβίβαση σε αυτήν των μη τραπεζικών συμμετοχών, προκαλούσε εξαρχής απορίες, ενώ είναι περίεργο ότι δεν το ακολούθησαν και οι άλλες συστημικές τράπεζες, που επίσης διαθέτουν διάφορες συμμετοχές. Με παρηγορεί βέβαια ότι δεν είμαι ο μόνος που δεν καταλαβαίνει, καθώς στον ισολογισμό χρήσης 2021 (σελ. 141 -142) η Deloitte γράφει για τη συμφωνία με την Blantyre και τη συναλλαγή “Mayfair”, πως αναφορικά με το χαρτοφυλάκιό του εισφέρθηκε σε είδος στη Strix Holdings με αντάλλαγμα κατοχή ποσοστού μειοψηφίας, και αναφέρεται στην αναγνώριση των επενδύσεων στις νεοϊδρυθείσες Strix Holdings και Strix Asset Μanagement “στην εύλογη αξία τους με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί στην κατάσταση αποτελεσμάτων του ομίλου κέρδος 184 εκατ.”. Και η Deloitte σημειώνει πως η “συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρήθηκε σημαντικό θέμα ελέγχου δεδομένης της πολυπλοκότητάς της” και καταλήγει ότι η “επιμέτρηση της εύλογης αξίας της συμμετοχής της τράπεζας εμπεριέχει σημαντικές λογιστικές εκτιμήσεις με υψηλό βαθμό υποκειμενικότητας” (sic). Υποκειμενικές εκτιμήσεις που τώρα αποκτούν έναν βαθμό αντικειμενικότητας, καθώς πλέον η Strix Asset Μanagement εισηγείται στην τράπεζα για τις αξίες.

Τα σενάρια για την ΕΛΙΝΟΙΛ

-Τα σενάρια που ήθελαν πετρελαϊκό όμιλο να έχει προσεγγίσει την ΕΛΙΝΟΙΛ και να είναι σε συζητήσεις για την εξαγορά της διαψεύστηκαν πρόσφατα από την εισηγμένη. Συνήθως στην αγορά καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, αλλά μετά τη διάψευση δεν υπάρχουν περιθώρια για εικασίες. Ο θόρυβος αυτός φαίνεται πως προέκυψε επειδή στην ΕΛΙΝΟΙΛ ο βασικός μέτοχος Σ. Καρνέσης αποσύρεται και περνά τη σκυτάλη στα παιδιά του. Η Διοίκηση της εταιρίας και τα νέα πρόσωπα από πλευράς των βασικών μετόχων φαίνεται πως δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τους απαραίτητους κώδικες επικοινωνίας και έχουμε τέτοια περιστατικά.

O Κομάρεκ, η Ιρλανδία και τα υψηλά του ΟΠΑΠ

-Μετά τη βρετανική National Lottery, μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς, η Allwyn Entertainment του Κάρελ Κομάρεκ, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση και της ιρλανδικής λοταρίας. Πρόσφατα, η Allwyn, ο μητρικός όμιλος του ΟΠΑΠ, είχε εξαγοράσει από το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δασκάλων του Οντάριο (ΟΤΡΡ) την Camelot UK στη Μ. Βρετανία και τη Camelot Lottery Solutions που διαχειρίζεται τη λοταρία στην πολιτεία του Ιλινόις. Οι Καναδοί δάσκαλοι εμφανίζονται τώρα να παραχωρούν το ποσοστό τους στη λοταρία της Ιρλανδίας και μέσα στους μνηστήρες έχουν αναφερθεί και όμιλοι τυχερών παιχνιδιών από τη Γαλλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ. Σημειωτέον πως η Allwyn εκτός από τις λοταρίες ενισχύει τη θέση της και στον ιντερνετικό τζόγο, έχοντας αγοράσει το 36,75% που κατείχε ο ΟΠΑΠ στη Betano, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Kaizen Gaming δηλαδή εκτός Ελλάδος και Κύπρου. Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΑΠ ετοιμάζεται για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2023 (στις 24/5), έχοντας δώσει ένα ισχυρό guidance για τα EBITDA του 2023 στα επίπεδα των 740 - 760 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «φροντίζει» και για τα μεγέθη του 2024 καθώς στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει το Eurojackpot, το πανευρωπαϊκό παιχνίδι τύπου Τζόκερ με τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα που θα γεμίζει τα ταμεία του Οργανισμού. Με όλα αυτά η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε νέα υψηλά και είδε έπειτα από 13 χρόνια ξανά τιμές πάνω από τα 16 ευρώ, με τη Eurobank Equities να βάζει τον πήχη στα 17,90 ευρώ.

Ιατρικό: Νέες επενδύσεις αλλά αμοιβές ΔΣ μεγαλύτερες από τα κέρδη

-Η αγορά δεν ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα της Ιατρικό Αθηνών για το 2022, καθώς ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του ύψους των αυτόματων επιστροφών του clawback. Επίσης, ο δανεισμός παραμένει αγκάθι και τον περασμένο Μάρτιο απαιτήθηκε νέα δανειακή σύμβαση 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης. Η εταιρεία, ωστόσο, λέει πως το 2023 θα είναι καλύτερο και εστιάζει σε τρεις επενδύσεις της. Αρχικά, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ογκολογικό κέντρο που θα στεγαστεί σε νέο κτίριο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μια επένδυση 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες για τη δημιουργία του «Ιατρικού Πάρκου Αθηνών» σε έκταση 83 στρεμμάτων της εταιρείας στη περιοχή της Παιανίας. Τέλος, το οικόπεδο ακριβώς μπροστά από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου στο Μαρούσι, πάνω στο «δαχτυλίδι», θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία με την Dimand και τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ για την ανέγερση σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων και άλλων υποδομών. Είθε οι νέες επενδύσεις να αποδώσουν και να βελτιωθούν τα μεγέθη της εισηγμένης, γιατί καθαρά κέρδη 6,5 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι αμοιβές ΔΣ και έφθασαν τα 8,5 εκατ. υποθέτω πως δεν πρέπει να ικανοποιεί τους μετόχους.

TUI: Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρατήσεων

-O Sebastian Ebel, CEO του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη της TUI, η οποία φέρνει και τους περισσότερους Γερμανούς τουρίστες στη χώρα μας (την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα με πάνω από 4 εκατ. τουρίστες), δήλωσε επισήμως στον γερμανικό κυριακάτικο Τύπο ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό κρατήσεων και σε κάποια από τα resorts της χώρας οι κλίνες που διαθέτει ο όμιλος είναι ήδη sold out. Ο ίδιος έκανε λόγο επίσης για το τέλος των προσφορών της λεγόμενης τελευταίας στιγμής φέτος όπως και των φθηνών πτήσεων.

Ισχυρή αντιπολίτευση στον Σαράντη

-Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ισορροπίες μεταξύ των μετόχων στη γενική συνέλευση του Sarantis Group. Από τους παριστάμενους στη συνέλευση, το 32,5% ψήφισε κατά της εκλογής ορκωτού και τακτικού ελεγκτή και το 34,3% κατά της έκθεσης αποδοχών. Από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό χωρίς το μέρισμα των 0,1495 ευρώ ανά μετοχή.

Νέα σελίδα για τη MIG

To party τελείωσε. Σήμερα μην ψάξετε τη μετοχή της MIG. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της MIG αναστέλλεται αφού η εταιρία έχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Μαρτίου, για reverse split σε αναλογία 30 νέες για μία παλιά. Οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στις 15 Μαΐου. Το reverse split της μετοχής δεν αλλάζει το μετοχικό κεφάλαιο της MIG. Για κάθε μία νέα μετοχή αναλογούν 30 υφιστάμενες. Έτσι, με ονομαστική αξία 0,10 του ευρώ και κάθε μετοχή, η τιμή της καινούργιας μετοχής διαμορφώνεται στα 3 ευρώ. Πάντως, η στήλη δεν έχει δει – εκτός κι αν διέλαθε της προσοχής της - ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος Κατσούλας πούλησε τις μετοχές της MIG που είχε αγοράσει πριν από τη Δημόσια Πρόταση της Πειραιώς. Αν τελικά πράγματι κράτησε τις μετοχές και δεν υπέκυψε στον πειρασμό των γρήγορων κερδών, τότε η στήλη οφείλει να αναγνωρίσει την ανωτερότητα που επέδειξε – έστω κι αν κλαίει με μαύρο δάκρυ.

Δημοπρασία για μερακλήδες και συλλέκτες

-Για όσους αρέσκονται σε σπάνιες συλλογές μετοχών, στις 16 Μαΐου θα εκποιηθούν 42.000 μετοχές των Πλαστικών Κρήτης. Η μετοχή δεν είναι από τις πλέον εμπορεύσιμες και είναι ζήτημα φέτος αν έχει κάνει πάνω από 150.000 μετοχές. Στο εξής όλες οι εκποιήσεις διενεργούνται στο κλείσιμο της συνεδρίασης στην ίδια τιμή με τη σποτ.

Το ομόλογο της Coral

-Aπό χθες σταμάτησε η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Coral το οποίο έληξε και θα πληρωθεί κανονικά στην ονομαστική του τιμή. Τον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θα ακολουθήσει και το εταιρικό ομόλογο πενταετούς διάρκειας της BSB το οποίο λήγει στις 26 Ιουνίου.

Χέρι χέρι η Morgan Stanley με το Χρηματιστήριο

-Σήμερα το πρωί στο Χρηματιστήριο παρουσιάζεται το νέο χρηματιστηριακό παράγωγο της Morgan Stanley. Το νέο προϊόν θα μπει σε διαπραγμάτευση από αύριο με τη σύνθεσή του να απαρτίζεται από τις 10 ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στον βασικό δείκτη Global Standard.

Ελλάς – Αυστρία… αποτέλεσμα;

-Σήμερα περιμένουμε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από την AustrianCard Holdings (πρώην Inform Lykos). Στις εκκρεμότητες της εταιρείας είναι το ύψος του μερίσματος που θα μοιράσει και το οποίο θα μάθουμε μέσα στον Ιούνιο. Πάντως, η ημερομηνία αποκοπής του είναι 10 Ιουλίου.

Χρυσάνθη, χάσαμε...

-Το Scarletbeauty.gr ήταν ένας ιστότοπος που εξυπηρετούσε τις κυρίες και τους κυρίους που ήθελαν να αποκτούν προϊόντα ομορφιάς σε χαμηλότερες τιμές. Τον ιστότοπο διηύθυνε η υποστηριζόμενη από τη στήλη και πρώην Playmate, Χρυσάνθη Ντάφλα, τέως σύζυγος του Γρηγόρη Σαράντη του Sarantis Group of Companies. Ύστερα από 3 χρόνια λειτουργίας, ο ιστότοπος ανακοίνωσε στους πολυπληθείς ακολούθους του ότι τερματίζει την on line πώληση προϊόντων ομορφιάς και τους προτρέπει – με αρχή από το περασμένο Σάββατο - να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για «bazaar επωνύμων Καλλυντικών και Αρωμάτων».