search icon

Διεθνή

Τα τρία σενάρια για την αγορά εργασίας – Το πλήγμα της πανδημίας

Μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας

Το πλήγμα της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τι σημαίνει αυτό; Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά ότι ήδη χάθηκαν 400 εκατ. θέσεις εργασίας ενώ για την επόμενη μέρα παραθέτει τρία διαφορετικά σενάρια.

Ο Γκι Ράιντερ, γενικός διευθυντής του ILO επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχθεί οι γυναίκες: Oι γυναίκες απασχολούνται σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην οικιακή εργασία, στην πρωτοβάθμια υγεία και στην κοινωνική μέριμνα, και αυτό το βάρος της μη αμειβόμενης φροντίδας που είναι πάντα προνόμιο των γυναικών έχει εντατικοποιηθεί από την πανδημία. Έτσι, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τα ελάχιστα κέρδη στην ισότητα των φύλων που καταγράψαμε τα τελευταία χρόνια».

Στην πέμπτη έκδοση της έκθεσης υπό τον τίτλο «ο Covid-19 και ο κόσμος της εργασίας», ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι η αμερικανική ήπειρος αποτελεί την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο περισσότερο, καθώς εκτιμάται ότι έχει χαθεί το 18,3% των ωρών εργασίας ή περίπου 70 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Exit mobile version