Ήπια ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως, όσο ο πληθωρισμός και οικονομικές δυσκολίες στις χώρες της G20 καλά κρατούν.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Εργασίας (ILO), το ποσοστό ανεργίας και του αριθμού των ανέργων που ψάχνουν ενεργά θέση εργασίας έχουν υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας. Το 2024, όμως, αναμένεται να ενισχυθεί στο 5,2% από 5,1% πέρυσι, με περίπου 2 εκατ. ανθρώπους επιπλέον να αναζητούν δουλειά.

«Προβλέπουμε ήπια πτώση των επιδόσεων των αγορών εργασίας, εν μέρει διότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται ανά τον κόσμο», σχολίασε ο Richard Samans, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, έπειτα από μία σύντομη περίοδο ανάπτυξης μετά την πανδημία, η συνολική ανάπτυξη της παραγωγικότητας στην εργασία επανήλθε στον αργό ρυθμό που καταγραφόταν την περασμένη δεκαετία. «Σε περιόδους βραδείας ανάπτυξης παραγωγικότητας, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και οι πραγματικοί μισθοί είναι συχνά ευάλωτοι σε ξαφνικά σοκ τιμών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Ανισότητες

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ILO, Gilbert Houngbo: «Η επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης και η ασθενής παραγωγικότητα σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό δημιουργούν γόνιμες συνθήκες για μεγαλύτερη ανισότητα και υποβαθμίζουν τις προσπάθειες για επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Και χωρίς ευρύτερη κοινωνική δικαιοσύνη δεν θα επιτύχουμε ποτέ μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Πέρυσι, το ποσοστό των ανέργων που έψαχνε ενεργά για δουλειά ανερχόταν στο 8,2% στις πλούσιες χώρες έναντι 20,5% στις φτωχές χώρες. Το ποσοστό ανεργίας στην πρώτη κατηγορία παρέμεινε σταθερό στο 4,5% έναντι 5,7% στη δεύτερη κατηγορία.

Επίσης, συνεχίστηκε η φτώχεια μεταξύ εργαζομένων, ενώ διευρύνθηκε η ανισότητα στις αποδοχές. Τέλος, παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν μετά την πανδημία, το έμφυλο χάσμα στην εργασία παραμένει, όπως αντίστοιχα και οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στόχος η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακοβιομηχανία

Παγκόσμιο Εμπόριο: Μείωση 1,3% λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Βρετανία: Στα 140 δισ. λίρες το ετήσιο κόστος του Brexit

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ