search icon

Εργασιακά

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τι θα πληρώνουν και πώς – Οι εξαιρέσεις

Αναλυτική εγκύκλιος - Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν την εργασία τους

Κλειδώνει η διαδικασία για την παρακράτηση του νέου πόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Οδηγίες για την απεικόνιση στις ΑΠΔ του πόρου 10% υπέρ ΕΦΚΑ που θα παρακρατείται από τους εργαζόμενους συνταξιούχους δίνει η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του φορέα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Όπως διευκρινίζεται, υποχρέωση καταβολής του πόρου 10% έχουν και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά η απονομή της σύνταξης εκκρεμεί. Όπως τονίζει η εγκύκλιος σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί. Αντίθετα, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του πόρου, οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν τη σύνταξή τους λόγω αναστολής για οποιονδήποτε λόγο, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, αγρότες του πρ. ΟΓΑ κ.α.

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν την εργασία τους.

Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει πως από 01.01.2024 (μισθολογική περίοδος Ιανουαρίου 2024, μήνας αναφοράς 01.2024) για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, εξ ιδίου δικαιώματος, καταβάλλεται, πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ασφαλιστικών εισφορών – σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση – και επιπλέον πόρος, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α., ο οποίος:

Οι υπόχρεοι

Η υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. αφορά τα πρόσωπα τα οποία:

Συνεπώς, υποχρέωση καταβολής του πόρου υφίσταται:

  1. για τους απασχολούμενους συνταξιούχους – εξ ιδίου δικαιώματος – για κάθε μήνα που τους καταβάλλεται η σύνταξη. Σε περιπτώσεις αναστολής καταβολής της σύνταξης – για οποιονδήποτε λόγο – δεν καταβάλλεται πόρος για τους αντίστοιχους μήνες
  2. για όσους έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος

Τέλος, πρόσωπα που δικαιούνται – εξ ιδίου δικαιώματος – σύνταξη γήρατος (κύριας και επικουρικής) και αναλαμβάνουν απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e – Ε.Φ.Κ.Α., και η σύνταξη τους αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει η απασχόλησή τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, δεν καταβάλλουν τον πόρο υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. για όσο διάστημα αναστέλλεται η σύνταξή τους.

Πεδίο εφαρμογής

Επιπλέον το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α., σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης (5.114 ευρώ). Τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται στους ασφαλισμένους, κατόπιν εκκαθάρισης.

Οι εξαιρέσεις

Από την παρακράτηση- καταβολή πόρου υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α εξαιρούνται:

Οι αγρότες

Μπορούν να εργάζονται χωρίς καμία κράτηση οι αγρότες συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ. Αν όμως το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα είναι πάνω από 10.000 ευρώ, τότε οι συνταξιούχοι -εκτός του ΟΓΑ- θα καταβάλουν τις εισφορές των αγροτών με προσαύξηση 50%.

Επιστροφή πόρου

Ο πόρος υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης ή μεταγενέστερης έναρξης καταβολής της σύνταξης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό του πόρου υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. επιστρέφεται στον ασφαλισμένο.

Υποχρέωση ενημέρωσης

Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους.

Οι συνταξιούχοι του e – Ε.Φ.Κ.Α., εξ ιδίου δικαιώματος, υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e – Ε.Φ.Κ.Α. απασχόληση, να δηλώσουν τούτο, στο φορέα.

Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (1/4) από την κύρια σύνταξη και έως του ποσού του άρθρου 46, του ν. 4670/2020 (Α’ 43) από την επικουρική.

Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190) Η συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς ή και πόρου υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. δηλώνεται στον φορέα.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στα «σκαριά» νέα προγράμματα εθελουσίας – Πότε θα «τρέξουν» και τι θα προβλέπουν

Μητσοτάκης: Στόχος να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας

Τα SUV για πρώτη φορά κατέκτησαν το 51% της ευρωπαϊκής αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version