search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

«Ζητείται ελπίς» απαντά το ΡΕΥΜΑ, για την έξοδο από τα μνημόνια

Το γνωστό εργαστήρι πολιτικής, στρέφει τα βέλη του εναντίον του πολιτικού κατεστημένου

Με τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Αντώνη Σαμαράκη “Ζητείται ελπίς” παρεμβαίνει το ΡΕΥΜΑ στη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Το γνωστό εργαστήρι πολιτικής, στρέφει τα βέλη του εναντίον του πολιτικού κατεστημένου και διατυπώνει τις δικές του προτάσεις για μια αληθινά αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά:

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του από την Ιθάκη, αντί να πει καθαρά την αλήθεια και να εξηγήσει πώς θα πορευτεί η χώρα από δω και στο εξής, επέλεξε να κάνει μια διχαστική ομιλία. Την ώρα που περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται ενότητα, ως προϋπόθεση μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου, η επιλογή του αυτή μας λυπεί, αλλά δε μας εξέπληξε. Το περιμέναμε. Το πραγματικά λυπηρό είναι ότι σε αυτή του την επιλογή ανευθυνότητας, τον ακολούθησε και το υπόλοιπο πολιτικό κατεστημένο.

Η αλήθεια είναι ότι η πολυετής, εκκωφαντική απουσία ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και σοβαρής εξαγωγικής δραστηριότητας στη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, γέννησαν την πρωτοφανή οκταετή δοκιμασία των Ελλήνων.

Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θεωρήθηκε επί χρόνια μη βιώσιμο, όντας σήμερα στο 178% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι σήμερα 253%, κι όμως κανείς δεν διανοείται να το χαρακτηρίσει μη βιώσιμο. Γιατί; Διότι η παραγωγική βάση της Ιαπωνίας κι η εξαγωγική της δραστηριότητα, της επιτρέπουν όχι μόνο να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, αλλά και να χρηματοδοτεί νέους, φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης υπέρ των πολιτών της.

Η αλήθεια είναι, συνεπώς ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν επέρχεται για τον σκληρά δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη με τη λήξη της ισχύος των μνημονίων, όσο οι δομές της οικονομίας παραμένουν οι ίδιες.

Η αλήθεια είναι ότι οι παραδοσιακές ελίτ, δεν είναι σε θέση να ανατάξουν τη χώρα. Γι αυτό, η πολιτική τους εκπροσώπηση εξαντλείται σε φθηνά επικοινωνιακά κόλπα με Ιθάκες και συμψηφισμούς.

Το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. έχει επανειλημμένως καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ως αφορμή για πολιτικό διάλογο και αποφάσεις συναινετικές. Ενδεικτικά:

– Δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε.
– Οι κυβερνήσεις προωθούν την παραγωγή προϊόντων κι υπηρεσιών, με κύριο χαρακτηριστικό την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
– Καθιερώνεται η αξιολόγηση παντού, με κοινώς αποδεκτό τρόπο.
– Στηρίζουμε την οικογένεια, ως το βασικό κύτταρο της κοινωνίας και την ασφαλέστερη οδό αντιμετώπισης του δημογραφικού κι ασφαλιστικού μας προβλήματος.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι η πολιτική ελίτ να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει υπέρ των πολιτών και του έθνους, απλώς ζητείται ελπίς…

Exit mobile version