search icon

business stories

Επενδυτικό σχέδιο μετασχηματισμού και νέα διοίκηση στη Leroy Merlin

Μπαράζ επενδύσεων με νέο logistic center, dark stores, νέα καταστήματα αλλά και concept stores - Η Agathe Monpays νέα ceo σε Ελλάδα και Κύπρο μετά την 10ετή θητεία του Olivier Arduin - Πάει για ρεκόρ τζίρου φέτος

Άνεμος ανανέωσης «φύσηξε» στη θυγατρική της Leroy Merlin στη χώρα μας. Από τη μία η γαλλική πολυεθνική ανακοίνωσε χθες ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στην ελληνική αγορά με στόχο το μετασχηματισμό της «από κατάστημα λιανικής, σε ηγέτη της Physical και Digital πλατφόρμας του Home Improvement», και από την άλλη παρουσίασε τη νέα Διευθύνουσα σύμβουλο για την Ελλάδα και την Κύπρο κα Αγκάθ Μονπεΐ.

Η τελευταία θα αντικαταστήσει τον κ. Ολιβιέ Αρντουέν, ο οποίος επί δέκα συναπτά έτη κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει σταθερά το «τιμόνι» της Leroy Merlin σε περιόδους έντονων αναταράξεων αλλά και να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα παρουσιάζοντας χθες όλο το σχέδιο για τη νέα εποχή της Leroy Merlin στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής κα Αγκάθ Μονπεΐ

Ένα σχέδιο που κινείται σε πολλαπλά επίπεδα, ξεκινώντας με την ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων είτε με τη μορφή που τα ξέρουμε είτε με νέα εξειδικευμένα concept stores, την ενίσχυση των δομών logistics που θα κατέχουν πλέον ρόλο «κλειδί» και φθάνοντας στη μετεξέλιξη του brand σε ένα marketplace για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν το σπίτι. Έναν στόχο που έχει θέσει πανευρωπαϊκά ο Όμιλος Adeo της οικογένειας Μουλιέζ, στον οποίο ανήκει και η Leroy Merlin.

To marketplace project, απ’ όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει προϊόντα τρίτων εταιρειών αλλά και υπηρεσίες συνεργατών που έχουν να κάνουν με το σπίτι έχει ήδη ξεκινήσει στην Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Φιλοδοξία της ελληνικής εταιρείας είναι να ξεκινήσει στην Ελλάδα όσο πιο σύντομα γίνεται και να αποτελέσει σημείο αναφορά για προμηθευτές, υπάρχοντες και νέους, καθώς και για υπηρεσίες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τέλη 2023 με αρχές 2024.

Ως εκ τούτου η εταιρεία έχει ανοίξει έναν κύκλο επενδύσεων στο κομμάτι των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό χθες εγκαινίασε το πρώτο κέντρο διανομής 7.600 τ.μ., στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη ενώ ως το τέλος της χρονιάς θα ακολουθήσει ένα δεύτερο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενώ στο πλάνο είναι και η λειτουργία τρίτου στην Κύπρο.

Ο απερχόμενος γενικός διευθυντής Ελλάδος και Κύπρου κ. Ολιβιέ Αρντουέν

Όπως είπε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος κ. Ολιβιέ Αρντουέν, στόχος της εταιρείας είναι η εφοδιαστική αλυσίδα να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική, με σκοπό να στηρίξει την omnichannel ανάπτυξη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Γι αυτό εξάλλου και στα επόμενα σχέδια είναι η δημιουργία ενός logistic center στην Αττική έμβαδου 35.000 τ.μ. το οποίο θα λειτουργήσει στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητο άλλης εταιρείας, το οποίο η Leroy Merlin θα μισθώσει και αναμένεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της για την επόμενη δεκαετία, σε συνδυασμό με τα κέντρα διανομής που ολοκληρώνει η εταιρεία. Το νέο logistics center θα τεθεί σε λειτουργία τέλος της επόμενης χρονιάς και η επένδυση ξεπερνά τα €3 εκατ.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του τυπικού concept καταστημάτων, η Leroy Merlin αναμένεται να επεκταθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο από 2024, ενώ για την Νότια Αττική σχεδιάζει κοιτάζει να μπει στο project του The Ellinikon Experience Park.

Ο διευθυντής ανάπτυξης Ελλάδος και Κύπρου κ. Γιώργος Γαρούφας.

Ερωτηθείς για το ύψος της επένδυσης ανά τύπο καταστημάτων, Διευθυντής ανάπτυξης της Leroy Merlin κ. Γιώργος Γαρούφας τόνισε ότι η μέση επένδυση για ένα τυπικό κατάστημα είναι μεταξύ 3 και 4 εκατ., ενώ το ύψος επένδυσης για τα μικρότερα καταστήματα ανέρχονται στο 1/3 της παραπάνω αξίας.

Όπως επισημάνθηκε, η Leroy Merlin θα εισάγει το concept με το πρώτο πιλοτικό κατάστημα να ανοίγει το 2023 στην Αθήνα το οποίο θα λειτουργεί με το brand Naterial by Leroy Merlin και θα εστιάζει αποκλειστικά στα προϊόντα κήπου.

Στόχος της αλυσίδας είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και μέσα από τα εξειδικευμένα καταστήματα, με σκοπό να φρενάρει τον ανταγωνισμό.

Επιπλέον αρχές 2023 θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ στο κατάστημα της αλυσίδας στη Λάρισα, ενώ εξετάζεται από την ελληνική θυγατρική ποια καταστήματα μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια πράσινη επένδυση.
Η Leroy Merlin δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και διατηρεί 7 καταστήματα καθώς και 1 στην Κύπρο, ενώ κατά την διάρκεια αυτών των ετών έχει υλοποιήσει επενδύσεις 115 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία προβλέπει για φέτος κύκλο εργασιών στα 191 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει νέο υψηλό στην 15χρονη ιστορία της στη χώρα μας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Leroy Merlin Greece & Cyprus, Leroy Merlin Poland, Bricoman Poland & Leroy Merlin Ukraine, Φίλιπ Ρότζερ, ο οποίος παρίστατο στο press event, ο Όμιλος έχει επενδύσει στην παρουσία του στην ελληνική αγορά και αυτό αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης του στην ελληνική θυγατρική.

Απ’ την πλευρά της η νέα γενική διευθύντρια της Leroy Merlin σε Ελλάδα και Κύπρο, κα Αγκάθ Μονπεΐ, εξέφρασε την χαρά της για την άφιξή της στην περιοχή και παράλληλα την ανυπομονησία της να συνεργαστεί με τις ομάδες των δύο χωρών ώστε η εταιρεία να εισέλθει στην επόμενη φάση της επιτυχημένης πορείας της.

Υπολογίζεται ότι η Leroy Merlin στην Ελλάδα κατέχει το 8% – 9% της αγοράς «Do It Yourself» (DYI), με βασικό ανταγωνιστή την Praktiker και σε ένα ποσοστό την ΙΚΕΑ. Ωστόσο ο μεγάλος ανταγωνισμός είναι τα specialty brands σε προϊόντα σπιτιού (πλακάκια, υδραυλικά κα). Έχει 1.300 εργαζόμενους σε Ελλάδα και Κύπρο, 45.000 διαφορετικούς κωδικούς και μια ποικιλία από υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμα:

Πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζητούν η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες της ΕΕ

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς

Palmie Catering: Με ανατροπή στην τιμή βγαίνει στο σφυρί η μονάδα της Αυλώνας (pics)

Exit mobile version