Σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, είναι η ώρα να χτυπήσει το σφυρί για την Palmie Catering, βασικό βραχίονα του ομίλου Κουτρουλιά, ο οποίος λειτουργεί την αλυσίδα καφέ και εστίασης Palmie bistro.

Ο σημερινός πλειστηριασμός, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μια σημαντική ανατροπή καθώς μετά από ανακοπή της οφειλέτιδας εταιρείας κατά της επισπεύδουσας doValue το δικαστήριο αποφάσισε τη σημαντική αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς.

Έτσι από 1,076 εκατ. ευρώ που ήταν πριν, η νέα συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται πλέον σε 1.785.000 ευρώ.

Η Palmie bistro

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Κουτρουλιά, με επικεφαλής τον Γεώργιο Κουτρουλιά, έχοντας καταγράψει πολύχρονη παρουσία στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, λάνσαρε μέσω της αλυσίδας Palmie bistro ένα καινοτόμο για την εποχή του μοντέλο που συνδύαζε το φαγητό, τον καφέ, το γλυκό και το ποτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέσα σε ωραία ατμόσφαιρα, με υψηλά ποιοτικά στάνταρντ και προσιτές τιμές.

Υπό αυτή την έννοια είναι εκείνη που εισήγαγε το «all day» στην αγορά, αλλά και στις προτιμήσεις του κοινού. Το κατάστημα στην πλατεία «Κάραβελ», δίπλα από το ομώνυμο ξενοδοχείο, αποτέλεσε τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα επέκταση και καταξίωσή της.

Η επιτυχία ήταν τέτοια, ώστε ακολούθησαν σημαντικές επενδύσεις για το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και όχι μόνο. Περί το 2010 η αλυσίδα του «Palmie bistro» αριθμούσε περισσότερα από 20 καταστήματα στην Αθήνα, αποκτώντας παρουσία ακόμη στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Καρδίτσα, το Λουτράκι, αλλά και εκτός συνόρων, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και στα Σκόπια.

Έκτοτε βέβαια και εν μέσω κρίσης πολλά άλλαξαν και αρκετά από αυτά έκλεισαν, με την αλυσίδα να περιορίζεται σε 12 σημεία, εταιρικά και franchise όλα εντός Αττικής.

Η Palmie Catering

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Γιώργος Κουτρουλιάς σχεδίαζε να φτιάξει μια παραγωγική μονάδα προκειμένου να καθετοποιήσει τη λειτουργία του ομίλου Palmie. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Palmie Gastronomy, η κεντρική παραγωγική μονάδα φαγητού, μέλος του Ομίλου Palmie bistro, που λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Αυλώνα Αττικής από το 2007.

Ήταν μια σημαντική επένδυση η οποία, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αντίθετα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα έμελλε να αποτελέσει και την αφορμή για την εμπλοκή του ομίλου Palmie με την περιπέτεια των πλειστηριασμών.

Η εταιρεία Palmie Catering, με επικεφαλής τα τελευταία χρόνια την κυρία Αλεξάνδρα Κουτρουλιά, ξεκίνησε την πορεία της απευθυνόμενη σε όλη την γκάμα της εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.), με φιλόδοξους στόχους και με παραγωγική δυνατότητα χιλιάδων μερίδων ημερησίως. Αν και κρατήθηκε επί σειρά ετών σε επίπεδα τζίρου από 800.000 ευρώ-1 εκατ. ευρώ, οι περισσότερες χρήσεις ήταν ζημιογόνες.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για το 2020, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στις 432.871 ευρώ, έναντι 953.791 ευρώ το 2019, με τελικό αποτέλεσμα ζημίες 171.740 ευρώ και με τα αποτελέσματα εις νέον να διαμορφώνονται σε ζημίες 608.545 ευρώ.

Παράλληλα, όμως, υπήρχαν και τα τραπεζικά δάνεια.Έτσι φτάνουμε στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, με επισπεύδουσα τη doValue και με αρχική συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 1,076 εκατ. ευρώ.

Το ποσό οφειλής, σύμφωνα με την έκθεση, ανέρχεται σε 505.370 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτέλεσης, ενώ το ποσό εγγραφής κατάσχεσης σε 200.000 ευρώ.

Τι βγαίνει σε πλειστηριασμό

Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν το βιομηχανικό συγκρότημα και το κτίριο γραφείων που αναπτύσσεται σε έκταση 22 στρεμμάτων εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Αυλώνος, στη θέση «Άγιος Θωμάς».

Ο ένας πλειστηριασμός αφορά οικόπεδο 8 στρεμμάτων και το συγκρότημα κτιρίων με συνολική δομημένη επιφάνεια 2.449,43 τ.μ., που περιλαμβάνουν παρασκευαστήρια, αποθήκες, ψυγεία, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο κ.ά. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση συντήρησης και καλής ποιότητας κατασκευής. Ο σκελετός τους είναι οπλισμένου σκυροδέματος και η επικάλυψή τους πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος.

Οι πλαγιοκαλύψεις τους από πάνελ αλουμινίου, ενώ έχουν δάπεδα με πλακίδια στα w.c. και στα γραφεία και βιομηχανικά στους λοιπούς χώρους. Επίσης διαθέτουν εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου και εσωτερικά ξύλινα.

Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με περιτοίχιση, ασφαλτοστρώσεις, ράμπες, παρτέρια και δενδροφυτεύσεις. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό το οικόπεδο και το συγκρότημα είχε οριστεί αρχικά στις 853.000 ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά όμορο ασκεπές οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης κατά τον τίτλο κτήσης 14.221,86 τ.μ. που βρίσκεται και αυτό εντός του ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνος. Για το συγκεκριμένο η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν 223.000 ευρώ.

Η ανατροπή μέσω του δικαστηρίου

Στις 5 Σεπτεμβρίου η Palmie Catering κατάθεσε ανακοπή, η οποία συζητήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, «τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση συντήρησης και πολύ καλής ποιότητας κατασκευής. Οι εγκαταστάσεις είναι συνδεδεμένες με όλες τις κύριες παροχές που είναι διαθέσιμες στην περιοχή, επίσης λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός και παροχή ρεύματος βιομηχανικού επιπέδου».

Όπως σημειώνεται «η εν λόγω επιχείρηση με αντικείμενο την παρασκευή έτοιμου φαγητού βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Για τη λειτουργία δε αυτή, η αιτούσα έχει προβεί σε ιδιαίτερες πολυδάπανες κατασκευές, όπως διαμόρφωση στείρων χώρων, με αρνητική πίεση κλπ, οι οποίες αποτελούν ενιαίο σύνολο με την κτηριακή εγκατάσταση». Σχετικά με το όμορο οικόπεδο αναφέρεται ότι δύναται να χρησιμοποιηθεί ως επέκταση του γειτονικού ακινήτου.

Στην απόφαση τονίζεται ότι η αξία των ακινήτων όπως αναφέρεται στην έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης διαμορφώθηκε χωρίς να γίνει επιτόπια αυτοψία στους εσωτερικούς χώρους των κτηριακών εγκαταστάσεων, και ότι χρησιμοποιήθηκαν ως συγκριτικές τιμές «οι χαμηλότερες της περιοχής διότι με αυτές υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πώλησης των ακινήτων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες κατασκευές που τυχόν υπάρχουν στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων με τη λογική ότι αυτές δεν αφορούν στον μέσο αγοραστή».

Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατέρωθεν προσκομιζόμενα συγκριτικά στοιχεία που αφορούν στην εμπορική αξία αντίστοιχων με τα επίδικα ακινήτων, αλλά και την αυξητική τάση των τιμών των ακινήτων, το δικαστήριο έκρινε ότι η πραγματική αγοραία αξία του συγκροτήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.500.000 ευρώ και του όμορου οικοπέδου στο ποσό των 285.000 ευρώ.

Έτσι η ανακοπή έγινε εν μέρει δεκτή και ο σημερινός πλειστηριασμός γίνεται με αυτές τις αυξημένες τιμές εκκίνησης.

Διαβάστε ακόμη

Πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζητούν η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες της ΕΕ

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς

Σαμποτάζ πίσω από την τριπλή διαρροή στον Nord Stream «βλέπουν» ΕΕ και ΗΠΑ (vid)