search icon

business stories

Φιλιππίδης, Λαδακάκος, Παπασταματίου (ΕΝΤΕΚΑ): Από την πράσινη ενέργεια στην πράσινη γεωργία

Η ομάδα του Πολυτεχνείου που κάνει πρότζεκτ στις υδροπονικές καλλιέργειες

Έξω από το Κάστρο Βοιωτίας, σε μια έκταση 25 στρεμμάτων, οι μέτοχοι της ΕΝΤΕΚΑ, από τους πρωτοπόρους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες ένα μεγάλο πείραμα.
Δημιούργησαν μέσα από πρότυπες μεθόδους υδροπονικής καλλιέργειας έναν καταπράσινο αγρό από λαχανικά και μυρωδικά, που φιλοδοξεί να κατακτήσει τους καταναλωτές μέσα από σύγχρονες τεχνικές βιώσιμης γεωργίας.

Η μονάδα θερμοκηπίου που λειτουργεί δοκιμαστικά και έχει ήδη έχει βρει τη θέση της στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, με τον διακριτικό τίτλο «Μαγικός Κήπος», ετοιμάζεται να μπει σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του χρόνου με 12 γραμμές παραγωγής, δοκιμάζοντας μια νέα πρόκληση, διαφορετική από εκείνη που την είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Όπως άλλωστε παραδέχονται οι δημιουργοί της, δεν είναι απλή δουλειά από τα PPA’s (διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας) και τις συζητήσεις για τις ταρίφες feed in tariff στην ενέργεια, να καθορίζεις τις τιμές ανά παρτίδα με τις αλυσίδες λιανεμπορίου και να διαπραγματεύεσαι με τους παραγωγούς της λαχαναγοράς για το πού και με ποια τιμή θα διοχετεύσεις το προϊόν σου στην αγορά.

Τι γυρεύει μια παραδοσιακά εγκατεστημένη εταιρεία στην πράσινη ενέργεια, με σημαντικές συμφωνίες για από κοινού ανάπτυξη μεγάλων έργων αιολικής ενέργειας και με ισχυρούς εταίρους, στα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας;

«Εδώ και καιρό αναζητούσαμε μια διαφορετική προσέγγιση στον ευρύτερο τομέα της πράσινης βιώσιμης γεωργίας, μια επένδυση με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής», εξηγεί στο «business stories» ο πρόεδρος της νεοσύστατης IGC (Inteligence Green Crops) Παναγιώτης Λαδακάκος και ένας από τους τρεις ιδρυτές του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ.


Παναγιώτης Λαδακάκος

Ψυχή της νέας επένδυσης είναι ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, που από το 1984 δραστηριοποιείται αδιάλειπτα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την Ενεργειακή Τεχνολογία και Κατασκευές (ΕΝΤΕΚΑ). Συμπτωματικά, είναι η ίδια εποχή που η Πολιτεία θα επιτρέψει την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Υπό αντίξοες συνθήκες, η ΕΝΤΕΚΑ θα υλοποιήσει πλήθος έργων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, με έμφαση στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη λειτουργία και στη συντήρηση των αιολικών πάρκων.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους στις ΑΠΕ θα διασταυρωθούν με ένα παρόμοιο όραμα δύο νεαρών φοιτητών του Πολυτεχνείου και στενών φίλων, του κ. Λαδακάκου και του κ. Παναγιώτη Παπασταματίου. Από τότε οι τρεις τους θα ακολουθήσουν μία μεγάλη κοινή πορεία στην πράσινη ενέργεια που συνεχίζεται έως σήμερα, έχοντας σε λειτουργία 67 ΜW αιολικής ισχύος και 5,5 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και ένα pipeline άνω των 300 MW.

Ήδη από τις αρχές του έτους η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με το private equity Quantum Energy Partners για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων δυναμικότητας 300 MW, επένδυση συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, οι δύο εταιρείες έχουν εξασφαλίσει σύμβαση με εγγυημένη τιμή από τα 55,77 έως τα 58,1 ευρώ τη μεγαβατώρα για πάνω από τα μισά πάρκα ισχύος 170 MW. Η ΕΝΤΕΚΑ έχει υπογράψει επίσης στρατηγική συνεργασία και με τη γαλλική Total-EREN για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρότζεκτ στη Σκύρο και σε άλλες περιοχές του νησιωτικού χώρου. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, διερευνά την επέκτασή της σε νέους τομείς. Εκτός από τις δραστηριότητές της στον τομέα της αιολικής-ηλιακής ενέργειας και της βιώσιμης γεωργίας, η ΕΝΤΕΚΑ σκοπεύει να επενδύσει στον τομέα του βιοαερίου και στα υπεράκτια αιολικά, μια νέα τεχνολογία στο πεδίο των ΑΠΕ για την οποία αυτή την περίοδο καταρτίζεται θεσμικό πλαίσιο.

Aνασχεδιασμός στο αιολικό στο Βέρμιο

Η ΕΝΤΕΚΑ έχει ήδη προχωρήσει στον ανασχεδιασμό του μεγάλου πρότζεκτ στο Βέρμιο, προβλέποντας μικρότερο αριθμό ανεμογεννητριών και σημαντικές μειώσεις στις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Ο τελικός σχεδιασμός προβλέπει συνολικά 70 ανεμογεννήτριες στα διοικητικά όρια των τριών Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, δυναμικότητας 315 MW. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επικαιροποίηση του σχεδιασμού έγινε λόγω αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας των ανεμογεννητριών, που είναι μεγαλύτερες και πιο αποδοτικές, μειώνοντας συγχρόνως τις επεμβάσεις στο περιβάλλον.

Παράλληλα, μειώνονται σημαντικά οι διανοίξεις νέας δασικής οδοποιίας και οι κατασκευές των έργων ηλεκτρικών δικτύων μέσης τάσεως διασύνδεσης των ανεμογεννητριών που είναι παντού υπόγεια. Για τις ανάγκες του έργου θα εγκατασταθούν συνολικά πέντε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 315 MW, αντί για επτά πάρκα 465 ΜW που έχουν λάβει άδεια. Τα αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν έξω από τη γειτονική περιοχή Natura 2000, πλην 7 μόνο ανεμογεννητριών που θα είναι εντός αντί για 23 που έχουν λάβει άδεια.

Γιατί επενδύουμε στις καλλιέργειες

«Η επένδυση στον “Μαγικό Κήπο” είναι μια στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής», αναφέρει ο πρόεδρος του ομίλου κ. Φιλιππίδης και συμπληρώνει: «Δεν αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό. Μπορεί το επιχειρηματικό μοντέλο, οι εμπορικές απαιτήσεις και οι πολιτικές διάθεσης να διαφέρουν από ό,τι κάναμε έως τώρα, αλλά τόσο η ανανεώσιμη ενέργεια όσο και η βιώσιμη γεωργία υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: Τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αρα και οι δύο αυτές δραστηριότητες εντάσσονται αρμονικά στο ίδιο στρατηγικό όραμα που διέπει την εταιρεία από την ίδρυσή της το 1984».

Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικού σχεδιασμού, αναζήτησης κατάλληλων τεχνολογιών και εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό για να μπουν τα θεμέλια του «Μαγικού Κήπου», υλοποιώντας μια μικρή επένδυση ύψους 6 εκατομμυρίων, αλλά πολύ μεγάλης σημασίας για τις αρχές της αειφορίας.

Όπως λένε οι εμπνευστές της, οι καλλιέργειες έχουν το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούν 50% λιγότερες ποσότητες νερού, δεν προκαλούν ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς βρίσκονται εκτός της γης, η παραγωγή γίνεται με μηδενικό υπόλειμμα αγροχημικών (Zero Residue Production) και οι συσκευασίες τηρούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μια που είναι από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Oι ενεργειακές ανάγκες του θερμοκηπίου καλύπτονται προσωρινά με βιομάζα για τη θέρμανση τον χειμώνα και με συστήματα τεχνητού δροσισμού το καλοκαίρι για ψύξη. Αυτό, όμως, που σχεδιάζει η εταιρεία είναι η εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) για την αυτόνομη πλέον κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, μια και τα θερμοκήπια συγκαταλέγονται σε μερικές από τις πλέον ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Στο δυναμικό της επιχείρησης έχει ενταχθεί ένας Ισπανός γεωπόνος με εξειδίκευση στην υδροπονική καλλιέργεια, ενώ όλος ο εξοπλισμός της μονάδας είναι δανέζικης τεχνολογίας. Σε πλήρη λειτουργία το θερμοκήπιο θα απασχολεί 25 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Στη μονάδα εφαρμόζονται επίσης πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης με επιλεγμένης ποιότητας σπόρους, προερχόμενους από φυσικές διασταυρώσεις ποικιλιών, πιστοποιημένα μη γενετικά τροποποιημένους. Σήμερα στο θερμοκήπιο της Βοιωτίας παράγονται μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη της πράσινης διατροφής, όπως η γαλλική σαλάτα, η πατάβια, η λόλα, το σχοινόπρασο και ο βασιλικός.


Παναγιώτης Παπασταματίου

Ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι να κατακτήσει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 8%-9% το επόμενο διάστημα. Ηδη η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για να τοποθετηθούν τα προϊόντα της στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η επιχείρηση με τα γνωστά προϊόντα Μπάρμπα Στάθης, η οποία πρόσφατα βγήκε στην αγορά με τις έτοιμες σαλάτες, ενώ στα ραντάρ της εταιρείας είναι και οι αγορές του εξωτερικού. Εκείνο, όμως, που προέχει είναι να πειστεί ο καταναλωτής να αγοράσει ένα πιο ποιοτικό προϊόν. Οι καλλιέργειες της υδροπονίας δεν ανήκουν στα βιολογικά προϊόντα, καθώς η ανάπτυξη των φυτών γίνεται σε μικρά γλαστράκια (ποτ) μέσα σε νερό, χωρίς χώμα, η ύπαρξη του οποίου είναι μέχρι στιγμής απαράβατος κανόνας για να πιστοποιηθεί μια καλλιέργεια ως βιολογική.

Αποτελεί διεθνώς μια ενδιάμεση κατηγορία, η οποία κερδίζει έδαφος, καθώς προσφέρει πολύ μεγάλη οικονομία στο νερό και έχει μεγάλη απόδοση σε μικρή έκταση. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαδακάκος, μια αντίστοιχη συμβατική καλλιέργεια θα απαιτούσε 450 στρέμματα γης έναντι των μόλις 25 στρεμμάτων που χρησιμοποιεί σήμερα για να παράγει τα προϊόντα της IGP.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα φυτά αναπτύσσονται σε κλειστό και προστατευμένο περιβάλλον επιτρέπει αδιάλειπτη και συνεχή παραγωγή όλο τον χρόνο, ανεξάρτητα από τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την τροφοδοσία της αγοράς και προκαλούν διακυμάνσεις στις τιμές πώλησης στους καταναλωτές. Εκτός από την ποιότητα, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τους εμπόρους που προσφέρουν τα λαχανικά του «Μαγικού Κήπου» της ΕΝΤΕΚΑ και τους καταναλωτές είναι ότι δεν έχουν καθόλου απώλειες από μαραμένα ή κατεστραμμένα φύλλα.

Κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία επιτυγχάνεται χάρη στη συσκευασία τους μέσα σε σακουλάκια από ανακυκλούμενο πολυπροπυλένιο (RPP), ειδικά σχεδιασμένα για την προστασία τους, και στην ειδική μέθοδο αποθήκευσής τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ο δανεισμός της Ελλάδας και οι υποχρεώσεις πληρωμών το 2021

Cosco: Με επιστολή της στο υπ. Ναυτιλίας απαντά στους επικριτές της για τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά

«Καμπάνα» στις τράπεζες που χρεώνουν υψηλές προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτες

Exit mobile version