Οικονομία

Ο δανεισμός της Ελλάδας και οι υποχρεώσεις πληρωμών το 2021

  • Στέλιος Κράλογλου


Μέσα στο επόμενο έτος λήγουν δάνεια που χρονολογούνται από το πρώτο Μνημόνιο! Στα 12 δισ. το στοίχημα με τις διεθνείς αγορές

Πληρωμές ύψους 11,5 δισ. ευρώ ακόμα και για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021, ενώ το δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί, μέσα στην επομένη χρονιά, ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές και να αποφύγει έτσι να βάλει βαθιά το χέρι στον «κουμπαρά» των ταμειακών διαθέσιμων του κράτους.

Το πρόγραμμα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών για το 2021 αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση λόγω του αστάθμητου παράγοντα της πανδημίας όσο και της ανταπόκρισης των διεθνών αγορών σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα στο 2021 λήγουν σημαντικές προθεσμίες για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα.

Συγκεκριμένα το 2021 πρέπει να πληρωθούν τα εξής:

  • Οφειλή ύψους 1,869 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η εξόφλησή της θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο στα 3,4 δισ. ευρώ. Εκκρεμούν δε άλλες τρεις δόσεις από τα λιγότερο ακριβά δάνεια (επιτόκιο 1,9%) που έλαβε η χώρα από τον διεθνή οργανισμό, για τις οποίες εξυφαίνονταν σχέδια πρόωρης αποπληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών, όπως συνέβη με τα πολύ ακριβά (5% επιτόκιο). Επισημαίνεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 η χώρα κατέβαλε 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ προπληρώνοντας δάνεια που μείωσαν στο αντίστοιχο το ποσό του χρέους προς το Ταμείο.
  • Δαπάνη ύψους 2,07 δις ευρώ από τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου
  • Τόκοι 5 δισ. ευρώ για διάφορα δανειακά προγράμματα
  • Δαπάνη 6,2 δις ευρώ για έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. Βέβαια το ποσό αυτό ανακυκλώνεται καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είθισται να αναχρηματοδοτούν τις συγκεκριμένες εκδόσεις.
  • Ομόλογα χαμηλής αξίας 503 εκατ. ευρώ
  • Δάνεια ύψους 375 εκατ. ευρώ προς την αναπτυξιακή τράπεζα CEB
  • Δάνεια 472, 3 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδας
  • Άλλα δάνεια ύψους 16 εκατ. ευρώ

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης (που παρακολουθούν οι θεσμοί) θα ανέλθει φέτος στο 208,9% του ΑΕΠ ή στα 340 δισ. ευρώ και για το 2021 προβλέπεται υποχώρηση στα 343,2 δισ. ευρώ ή στο 199,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα μεγέθη αυτά οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει συστάσεις στην κυβέρνηση δανειστεί…. με σύνεση!

Το υπουργείο Οικονομικών, για την ώρα, σχεδιάζει μέσα στο 2021 να δανειστεί 16 δισ. ευρώ. Τα 12 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων 10 τους διάρκειας (κυρίως) που θα δημοπρατούνται ανά τρίμηνο. Τα υπόλοιπα 4 δισ. ενδέχεται να αντληθούν από άλλες εκδόσεις ίσως από το “μαξιλάρι” ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ.

Το θετικό είναι πως το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μειώθηκε στο 0,6% από το περίπου 2,5% στα δεκαετή ομόλογα, μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη:

Cosco: Με επιστολή της στο υπ. Ναυτιλίας απαντά στους επικριτές της για τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Ο (φως φανάρι) κ. Λαζαρίδης που κανόνιζε τα… Κουτσοραντεβού και το μπαλαούρο που έρχεται

Folli Follie: Νέο mail με αναφορά στον Τσίπρα – Η οδηγία από Μαξίμου είναι να συνδράμουν τον Όμιλο 

 

 

Απόρρητο Απόρρητο