search icon

business stories

Heretic: Η μεγάλη ελληνική «άνοιξη» στον κινηματογράφο με τη συνδρομή της EBRD

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πάνω από 270 κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα δημιούργησαν τζίρο που ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ - Η ιστορία της Heretic που «έφερε» το Triangle of Sadness στην Ελλάδα - Η συνδρομή της EBRD και η καινοτομία του «cash rebate»

Θα νόμιζε κανείς ότι ο Χρυσός Φοίνικας στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Triangle of Sadness» αποτελεί την κορύφωση στην πορεία της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Heretic.

Όμως, η ελληνική εταιρεία των Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη συνεχίζει με μία συναρπαστική πορεία, με πρώτο σταθμό την κυκλοφορία της ταινίας «Inside».

Οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Πρωταγωνιστής της ταινίας, που γυρίστηκε εξολοκλήρου σε στούντιο στη Γερμανία, ο διάσημος αστέρας του Χόλιγουντ, Γουίλεμ Νταφόε. Η ταινία, που θα κάνει πρεμιέρα σε ένα από τα φεστιβάλ της επόμενης περιόδου, έχει ήδη εξασφαλίσει την παγκόσμια διανομή της από την εταιρεία Focus της Universal.

«Το γεγονός και μόνο ότι στήθηκε αυτή η παραγωγή με έναν ηθοποιό παγκοσμίου φήμης και με τη διανομή που εξασφάλισε ήδη, έχουν οδηγήσει την Heretic σε ένα άλλο επίπεδο. Το know how που έχει αποκτήσει ο Γιώργος, που ήταν ο άνθρωπος που έστησε και έτρεξε το προτζεκτ είναι ήδη ένα άλλο επίπεδο» δηλώνει ο Κωνσταντίνος.

«Ο Νταφόε είναι απόλυτα προσηνής, ταπεινός και με διάθεση να μάθει πράγματα» περιγράφει ο Γιώργος. «Μας συμπεριφερόταν με περισσότερο σεβασμό από ότι του συμπεριφερόμασταν εμείς, κάτι που ήταν με την καλή έννοια σοκαριστικό. Μας έκανε να σκεφτούμε πόσο ισορροπημένος άνθρωπος είναι, πόσο τα έχει βρει με τον εαυτό του, χωρίς κανένα τουπέ. Ήταν ο πρώτος που ερχόταν στο γύρισμα και ο τελευταίος που έφευγε. Μαζί του δεν αντιμετωπίσαμε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να προκαλούν άλλοι σταρ, ήθελε να περνά χρόνο μαζί μας».

Η πρεμιέρα της ταινίας Inside είναι ένα από τα ορόσημα του 2022 για την Heretic.

«Είμαστε σε γυρίσματα τριών ταινιών μεγάλου μήκους και για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας μας συμβαίνει αυτό» εξηγεί ο Κ. Κοντοβράκης. «Δύο από τις ταινίες είναι βρετανικές παραγωγές, όπου η Heretic κάνει συμπαραγωγή. Τα γυρίσματά τους θα γίνουν εξολοκλήρου στην Ελλάδα. Η τρίτη θα είναι μία ταινία δικής μας παραγωγής, με πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα σκηνοθέτη. Είναι μία ταινία που θα μας επαναφέρει στις ρίζες μας, καθώς αποτελεί ένα πειραματικό ‘πρότζεκτ’».

Η «άνθιση» των κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα

Τόσο ο Γ. Καρναβάς όσο και ο Κ. Κοντοβράκης αποφεύγουν τις θριαμβολογίες. Ακόμα και για τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε φέτος το «Triangle of Sadness», στο οποίο συνέβαλαν με πολύ περισσότερα από τη συμπαραγωγή και το οποίο αρχικά επρόκειτο να γυριστεί στην Ταϊλάνδη.

Oι συντελεστές του Triangle of Sadness μετά την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα

«Αρχικά το ‘Triangle of Sadness’ επρόκειτο να γυριστεί με αμερικανικά κεφάλαια» μας εξηγεί ο Γ. Καρναβάς. «Αυτό το σχέδιο ναυάγησε και οι παραγωγοί βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Τότε προτείναμε μία διέξοδο σε ότι αφορά στο location και για το συνολικότερο στήσιμο της ταινίας. Ήταν η μόνη σοβαρή πρόταση που είχαν για αναδιάρθρωση του αρχικού σχεδιασμού. Μέσα σε ένα μήνα έκαναν τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Όταν βρέθηκαν στο αδιέξοδο δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τα γυρίσματα σε μία περιοχή στην Ευρώπη με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά και μάλιστα σε δύο ώρες απόσταση από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Τους φαινόταν αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι καταχωρημένη στα μυαλά των ξένων πολύ στερεοτυπικούς τρόπους (άσπρα σπιτάκια σε βράχους, Ακρόπολη κλπ). Οτιδήποτε άλλο τους δείξεις, που είναι εκτός αυτού του πλαισίου, είναι για αυτούς μεγάλη έκπληξη».

Η Heretic «γεννήθηκε» το 2013. Γιώργος και Κωνσταντίνος είχαν συνεργαστεί παλαιότερα σε κινηματογραφικές παραγωγές και αποφάσισαν να κάνουν μαζί το επόμενο βήμα.

«Ζούσα στην Ολλανδία» θυμάται ο Κωνσταντίνος, «και εργαζόμουν πάντα στον χώρο του κινηματογράφου υπό διαφορετικές ιδιότητες. Το 2010 ξεκίνησα να ασχολούμαι πειραματικά με τον τομέα της παραγωγής και έτσι προέκυψε η γνωριμία με τον Γιώργο. Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε την εταιρεία και γύρισα στην Ελλάδα την περίοδο της βαθιάς κρίσης, αλλά δεν το είδα ποτέ μου σαν ρίσκο, Για εμένα ήταν η φυσική πρόοδος των πραγμάτων Σίγουρα ήταν μία δύσκολη περίοδος, αλλά έτσι και αλλιώς η ενασχόληση με τον τομέα της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα είναι από μόνη της μία δύσκολη επιλογή».

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει μπει στο χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών και σε αυτό συνεισέφερε καθοριστικά το μέτρο του cash rebate 40% και tax relief 30%.

Οι Ariane Labed, Christopher Abbott, Mackenzie Davis θα πρωταγωνιστήσουν σε μία από τις επόμενες ταινίες της Heretic, το «Swimming Home»

Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 270 αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων (εκ των οποίων πάνω από 110 είναι διεθνείς και 124 ελληνικές παραγωγές), ενώ το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 65.000 θέσεις εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, EBRD, υποστηρίζει αυτή τη μετάβαση όπως και τη δραστηριότητα των Ελλήνων παραγωγών στο εξωτερικό.

Η Heretic συγκεκριμένα έλαβε σημαντική βοήθεια από την EBRD, ώστε να επεκταθεί περαιτέρω στις ΗΠΑ και να αναπτύξει σταθερές δομές επικοινωνίας εσωτερικά και εξωτερικά.

Στόχοι της συνεργασίας ήταν:

– Ανάλυση της εταιρείας ως έχει για τον εντοπισμό αυτών των χαρακτηριστικών που καθιστούν την Heretic μοναδική για το διεθνές περιβάλλον.

– Ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου επικοινωνίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ελκυστικής εταιρικής ταυτότητας για την αγορά των ΗΠΑ.

– Διεθνές μάρκετινγκ και προώθηση – δημιουργία ευαισθητοποίησης της μάρκας Heretic παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην αγορά των ΗΠΑ/Χόλυγουντ.

– Εκπαίδευση του προσωπικού της Heretic ώστε να ενσωματώσει βασικά εργαλεία επικοινωνίας στην καθημερινή του επικοινωνία με τρίτους.

Μάλιστα, η EBRD επιστράτευσε διεθνή εμπειρογνώμονα με πολυετή εμπειρία στο χώρο στην Αμερική, για να διεκπεραιώσει το έργο και ανέλαβε το 88% του κόστους χάρη στην χρηματοδότηση από την Ελληνική Δημοκρατία.

«Ήμασταν σε φάση που αναζητούσαμε mentoring» αναφέρει ο Γ. Καρναβάς. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η EBRD επέλεξε έναν εξειδικευμένο μέντορα από τη βιομηχανία μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι οργανισμοί να εντοπίζουν και να επιλέγουν συμβούλους που γνωρίζουν τα άδυτα κάθε εξειδικευμένης βιομηχανίας. Και πιστεύουμε πως μας βοήθησε ουσιαστικά να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα της εταιρείας που είναι η προσέλκυση κεφαλαίων για την χρηματοδότη του φιλόδοξου πακέτου έργων που έχουμε έτοιμα προς υλοποίηση για την επόμενη τριετία».

Διαβάστε ακόμη

Ονειρεμένες βίλες μέσα σε τροπική βλάστηση και πάνω στο νερό, για την ιδανική απομόνωση

11 Nοεμβρίου, η ημέρα που το shopping σπάει όλα τα ρεκόρ

Ο χαρισματικός Μάριος Σουόμπ κάνει μόδα το ρεμπέτικο

Exit mobile version